Броколи Романеско - полезни свойства и противопоказания
Романеско е сорт зеле, наричано още римско зеле, римски или романеско карфиол, брокофлауър, романеско. Зеленчукът е получен в резултат на кръстосване на цветно зеле и броколи. Думата броколи произлиза от италианския термин “broccolo”, означаващ "цъфтящи върхове на зеле". Растението е едногодишно и топлолюбиво, то изисква алкално хранене и умерено поливане.
За консумация се използва само главата на зеленчука, която се състои от светлозелени съцветия във вид на фрактална спирала. Всяка пъпка е изградена от други себеподобни, образуващи формата. Зелето се отнася към диетичните продукти и се усвоява лесно.
При прекаленото готвене с романеско, текстурата на зеленчука ще се кашне, което ще го направи не особено приятен за консумация. Текстурата на зеленчука е по-нежна от на карфиола, което го прави подходящ за сурова консумация. Броколите Романеско имат по-мек аромат, по-кремообразен, ядков и не толкова горчив вкус от обикновените броколи и карфиол. Може да се изпържи, свари или запече, също да се добавя в салати или с него да се приготвят сосове.
Полезни свойства на броколи Романеско
Този вид броколи е богат на витамини (С, К, А), микроелементи (цинк), целулоза, каротеноиди и антиоксиданти. Включването му в менюто помага за възстановяването на вкусовите рецептори и за премахване на металния привкус. Изоцианатите, присъстващи в състава, допринасят за борбата с различни новообразувания.
1. Поддържа здрави очите
Зеленчукът е богат източник на витамин A, който е необходим за правилното функциониране на очите и за намаляване на мускулната дегенерация, която води до проблеми с очите.
2. Подобрява кръвообращението и здравето на сърцето
Романеско съдържа големи количества витамин К, В, желязо и омега-3 мастни киселини, хранителни вещества, които са полезни за значителното подобряване на здравето на сърцето. Желязото в зеленчука спомага за увеличаването на производството на червени кръвни клетки, подобрява кръвообращението и здравето на сърцето. Това може да помогне на мозъка, доставяйки повече кислород и хранителни вещества.
Благодарение на витамините в състава си, зеленчукът подобрява еластичността на кръвоносните съдове и разрежда кръвта. Консумацията на римското зеле понижава риска от развитие на атеросклероза чрез извеждане на излишния холестерол, шлаки и токсини.
Подобно на други кръстоцветни зеленчуци като карфиол и броколи, броколите Романеско също са богат източник на диетични фибри, които помагат за подобряване на храносмилането и извеждане на отпадъците от тялото.
3. Бори се с инфекциите
Римският карфиол се състои от множество антиоксиданти, витамини и минерали, които помагат на тялото да се пребори с инфекцията и болестите.
4. Подпомага храносмилането
Благодарение на високото съдържание на фибри, романеско поддържа нивата на холестерол и кръвна захар и подпомага храносмилането, елиминирайки отпадъците.
Целулозата в зелето действа благоприятно върху моториката на дебелото черво, справяйки се с признаците за неговата неправилна работа (диария, запек, хемороиди). Съставът на полезната микрофлора в червата се нормализира, прекратяват се процесите на ферментация и гниене.
5. Намалява риска от развитие на рак
Съдържанието на антиоксиданти и диетични фибри в зеленчука е от голяма полза за предпазването на организма от вредите, причинени от свободните радикали, като по този начин защитава тялото от различни здравословни проблеми, включително рак.
Опасни и вредни свойства на броколи Романеско
Зеленчукът рядко води до алергични реакции. Продължителната му термична обработка може да бъде причина за появата на диария и подуване на корема.
При наличие на сърдечни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза консумацията на Романеско следва да се ограничи.
Както всички останали видове зеле, и този съдържа много целулоза, която би могла да засили образуването на газове. Същият ефект се наблюдава и при съчетаването на зеленчука с бобовите култури.
Не се препоръчва комбинация с гъби и тлъсти меса, тъй като има риск от настъпване на храносмилателни проблеми.
edaplus.info; healthbenefitstimes.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 89 мл. |
Белтък | 2,9 гр. |
Мазнини | 0,4 гр. |
Въглехидрати | 6,5 гр. |
Калории | 25 кал. |
Витамини и минерали
витамини (С, К, А), микроелементи (цинк), |
Други
Други полезни | целулоза, каротеноиди и антиоксиданти |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дъвчащи таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОНУТРИГЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ СИРОП ЗА ДЕЦА 200 мл
АЛАЙВ ИМУН ХЕЛТ капсули * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- 14 здравни ползи от консумацията на броколи
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Броколи - полезни свойства и противопоказания
- Диета с прясно зеле (10 килограма за 10 дни)
- Компрес от зелеви листа за облекчаване на болка в ставите
- Как да си направим кълнове от броколи в домашни условия
- Хляб без брашно с броколи и моцарела
- При запек пийте зелева чорба на гладно
- Сметанови броколи с гъби и пармезан
- Използвайте зелеви листа за облекчаване на симптомите на мастит
Коментари към Броколи Романеско - полезни свойства и противопоказания