Червено зеле
Червеното зеле, също познато като лилаво, принадлежи към семейство Кръстоцветни, към което спадат и броколите, брюкселското зеле и кейла (къдравото зеле). То е разновидност на популярното бяло, има синьо-виолетов оттенък, листата му понякога са пурпурни. Цветът му се дължи на голямото количество от специалното вещество антоцианин в състава. Вкусът му е подобен на зеленото зеле. Зеленчукът е полезен за намаляване на възпаленията в тялото, както и за по-здраво сърце, подобрена функция на червата и по-малък риск от някои видове рак.
Здравни ползи
1. Богат източник на хранителни вещества
Една чаша (89 грама) сурово и нарязано червено зеле съдържа следните хранителни вещества:
- 28 калории
- 1 грам протеин
- 7 грама въглехидрати
- 2 грама фибри
- Витамин C - 56% от Препоръчителния дневен прием*
- Витамин K - 28%*
- Витамин B6 - 11%*
- Витамин A - 6%*
- Калий - 5%*
- Тиамин - 5%*
- Рибофлавин - 5%*
Лечебните свойства на този сорт зеле се дължат на съдържанието на големи количества калий, магнезий, желязо, ензими и фитонциди. В сравнение с бялото, червеното е по-сухо, затова е по-богато на хранителни вещества и витамини. Фитонцидите
в състава възпрепятстват развитието на туберкулозни бацили. Още в древен Рим с червено зеле са лекували белодробни
заболявания, а при остри и хронични бронхити се употребява и днес.
2. Съдържа мощни растителни съединения
Червеното зеле е чудесен източник на антиоксиданти и други полезни растителни съединения, които спомагат за защита от увреждане на клетките.
Съдържа протеини, целулоза, ензими и летливи вещества. В зеленчука има два пъти повече витамин С и четири пъти повече каротин, отколкото в обикновеното зеле. Наличието на антоцианин въздейства благоприятно върху човешкия организъм, повишавайки еластичността на капилярите, нормализирайки тяхната пропускливост. Освен това спира радиационното въздействие върху тялото и предотвратява левкемия.
Този зеленчук е един от много храни, които предлагат много високи нива на антиоксиданти. Също така е добър източник на сулфорафан, богато на сяра съединение, което се образува, когато суровото зеле се нареже или намачка. Това съединение е свързано с много ползи за здравето на сърцето, притежава противоракови свойства.
Учените са установили, че жени, консумиращи редовно червено зеле, не се разболяват от рак на гърдата или процесът на заболяване се намалява до 50%. Това е така, защото в зелето се съдържа веществото глюкозинолат, което възпрепятства образуването на ракови клетки, има роля на антиоксидант.
3. Поддържа сърцето здраво
Червеното зеле съдържа мощни съединения, наречени антоцианини. Те придават на този вкусен зеленчук характерния му червен или лилав цвят. Антоцианините са растителни пигменти, които принадлежат към семейството на флавоноидите. Много проучвания са открили връзка между консумацията на храни, богати на този пигмент, и намаления риск от сърдечни заболявания.
Известно е, че възпалението играе основна роля в развитието на сърдечни заболявания, а защитният ефект на антоцианините срещу него вероятно се дължи на техните противовъзпалителни качества. Зелето съдържа повече от 36 различни вида мощни антоцианини, което го прави отличен избор за здравето на сърцето.
4. Заздравява костите
В този зеленчук се съдържат много полезни за костите хранителни вещества, включително витамините C и K, както и малки количества калций, манган и цинк. В една чаша от (89 грама) сурово зеле се съдържа около 56% от дневната потребност на човек от витамин C, който е важен за образуването на костите и защитата на костните клетки от увреждане.
5. Понижава кръвното налягане
Калият е важен минерал и електролит, от който тялото се нуждае, за да функционира правилно. Една от основните му задачи е да помага за регулирането на кръвното налягане, като противодейства на ефектите на натрия в организма. Също така помага за отделяне на излишъка от натрий чрез урината. Освен това отпуска стените на кръвоносните съдове, понижавайки кръвното налягане. Въпреки че и натрият, и калият са важни за здравето, съвременните диети съдържат високо количество натрий и твърде малко калий.
Червеното зеле е отличен източник на калий, който доставя 12% от препоръчителния дневен прием в порция от 2 чаши (178 грама). Препоръчва се продуктът да се включва в менюто на хора, страдащи от хипертония.
6. Подобрява здравето на червата
Има доказателства, че червеното зеле може да намали възпалението в червата и чревния мукозит - състояние, при което лезиите се развиват в червата, често като страничен ефект от лечението на рак.
Зелето е добър източник на фибри, които поддържат червата здрави и помагат за по-лесното усвояване на храните. Около 70% от фибрите в зелето са неразтворими. Те помагат на храната да се движи по-лесно през червата, намалявайки риска от запек. Останалите 30% са разтворими - осигуряват храна за полезните бактерии, живеещи в червата на човек. От своя страна тези полезни бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини, като ацетат, бутират и пропионат, които са храна за чревните клетки.
Изследвания показват, че късоверижните мастни киселини могат да намалят възпалението и други симптоми на нарушения на
червата, като болест на Крон, синдром на раздразненото черво и улцерозен колит.
7. Лесно се добавя към диетата
Зеленчукът може да се консумира суров, сготвен или ферментирал, както и добавен към различни ястия. Може да се приготви на пара и да се използва за направата на кнедли или да се запече с червено вино, оцет, ябълки, моркови и цвекло за ароматна гарнитура. Друг вариант е зеле печено с месо или боб или сервиране като гарнитура за супи, салати и топли ястия.
Алтернатива е на зеленото зеле в приготвяне на зелева салата, кисело зеле или за приготвяне на кимчи.
Противопоказания
Консумацията на червено зеле е противопоказна при индивидуална непоносимост към зеленчука. Външните листа и кочаните не трябва да се консумират, тъй като в тези части на растението се натрупват нитрати.
Поради голямото количество трудно усвоима целулоза, не се препоръчва прием на зелето в суров вид при заболявания на стомашно-чревния тракт.
edaplus.info; healthline.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 91.0 мл. |
Белтък | 0.8 гр. |
Мазнини | 0.2 гр. |
Въглехидрати | 5.1 гр. |
Калории | 26 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МЕДИТЕРАНЕА ХИДРАТИРАЩА АНТИОКСИДАНТНА МЪГЛА ЗА ЛИЦЕ 100 мл ВМ-171
НовАЛАЙВ ИМУН ХЕЛТ капсули * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОНУТРАВИТА ВЕГАН КОЛАГЕН КОМПЛЕКС капсули * 180
НовМАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМОАЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Когато купувате зеле, обърнете внимание на кочана
- Диета с прясно зеле (10 килограма за 10 дни)
- Консервиране на прясно зеле с дюля, хрян и царевица
- Компрес от зелеви листа за облекчаване на болка в ставите
- Печено зеле с чесън и зехтин
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Панирано зеле
- Кои болести лекува зелето и как да го употребяваме?
- Зеле, брасика
- Използвайте зелеви листа за облекчаване на симптомите на мастит
Коментари към Червено зеле