Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Зеле

Зеле

Зеле - изображение

Зелето съдържа почти пълния набор от витамини, необходими за нормалното функциониране на човешкия организъм: провитамин А, витамини С, В1, В2, В3, В6, К и противоязвен витамин U, който предотвратява образуването на язви на стомаха и дванадесетопръстника. Салатата от прясно зеле, също и от кисело, запазва почти всички свои хранителни и лечебни свойства.

Козметични свойства на зелето:

Използва се широко в маски за лице. Те имат избелващо действие.

Зелето като лечебен продукт:

Зелевият сок помага изключително бързо при лечение на язва на дванадесетопръстника. Единственият недостатък е, че често образува газове. Той притежава отлични пречистващи свойства и помага за отслабване. Ефикасен е при отоци и запек. Употребява се при хронични гастрити, особено с понижена киселинност, при язвени болести на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на черния дроб и далака, при затлъстяване.

В народната медицина, зелевият сок в комбинация със захар, се използва като отхрачващо средство при кашлица и дрезгав глас. Използва се също при заболявания като рак на стомаха и червата, анемия, базедова болест. Той намира приложение и при лечение на подагра, екземи, радикулит, изгаряния, главоболие,

Най–ценното свойство на зелето се състои във високото съдържание на сяра, хлор и йод в него, които помагат за пречистването на стомашната лигавица. То има противовъзпалително, противомикробно, противоязвено, диуретично, отхрачващо и леко слабително действия. Зелето отдавна се използва за подобряване на апетита и активиране на храносмилането. Консумацията на зеле при недостиг или излишък на витамини, при наднормено тегло, подагра, заболявания на белите дробове, сърдечно–съдови болести, камъни в жлъчката, кръвоизливи, възпаления и травми на кожата дава добри резултати.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода90.0 мл.
Белтък1.8 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати5.4 гр.
Калории28 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

сяра, хлор, йод, провитамин А, витамини С, В1, В2, В3, В6, К, U

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиБотаникаСъставкиНовиниИзследванияЕ-тата в хранитеФизиологияСнимкиАлт. медицинаХрани и ястияХранене при...Заболявания (МКБ)ЛеченияЛайфстайлДиетиТестовеСпортИсторияЗдравни проблемиСпециалистиКлинични пътеки