Зеле
Зелето съдържа почти пълния набор от витамини, необходими за нормалното функциониране на човешкия организъм: провитамин А, витамини С, В1, В2, В3, В6, К и витамин U, който предотвратява образуването на язви на стомаха и дванадесетопръстника. Салатата от прясно зеле, също и от кисело, запазва почти всички свои хранителни и лечебни свойства.
Този зеленчук принадлежи към семейство Кръстоцветни заедно с броколите, карфиола и къдравото зеле (кейл). Предлага се в най-различни форми и цветове, включително червено, лилаво, бяло и зелено, а листата му могат да бъдат къдрави или гладки. Зелето се отглежда по целия свят от хиляди години и може да се приготви по най-различни начини, като например кисело зеле, кимчи и зелева салата. Консумацията му може да допринесе за намаляване риска от определени заболявания, подобряване на храносмилането и намаляване на възпаленията в човешкото тяло.
Здравни ползи
1. Богат източник на хранителни вещества
Въпреки ниското съдържание на калории в зелето, то има впечатляващ хранителен профил. Само 1 чаша (89 грама) сурово зеле съдържа:
- 22 калории;
- 1 грам протеин;
- 2 грама фибри;
- Витамин K - 85 % от Препоръчителния дневен прием*
- Витамин C - 54%*
- Фолат - 10%*
- Манган - 7%*
- Витамин B6 - 6%*
- Калций - 4%*
- Калий - 4%*
- Магнезий - 3%*
Зелето съдържа и малки количества други микроелементи, като витамин A, желязо и рибофлавин. Зеленчукът е богат на витамините B6 и фолат, като и двата имат съществено значение за много важни процеси в организма, включително за енергийния метаболизъм и нормалното функциониране на нервната система.
Също така съдържа високо количество фибри и мощни антиоксиданти (полифеноли и серни съединения). Антиоксидантите защитават тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Това са молекули, които имат нечетен брой електрони, което ги прави нестабилни. Когато нивата им станат твърде високи, те могат да повредят клетките в организма. Зелето е особено богат източник и на витамин C, мощен антиоксидант, който може да предпази от сърдечни заболявания, някои видове рак и загуба на зрение.
2. Предпазва от възпаления
Човешкото тяло разчита на възпалителен отговор, за да се предпази от инфекция или да ускори изцелението. Този вид остро възпаление е нормална реакция при нараняване или инфекция. От друга страна хроничното възпаление, което се появява за дълъг период от време, е свързано с много заболявания, включително сърдечни, ревматоиден артрит и възпаления на червата. Кръстоцветните зеленчуци като зелето съдържат много различни антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват хроничното възпаление. Всъщност, изследванията показват, че консумацията на повече кръстоцветни зеленчуци намалява определени кръвни маркери на възпалението.
Проучване, включващо над 1000 жени от Китай, установява, че тези, които са приемали големи количества кръстоцветни зеленчуци, имат значително по-ниски нива на възпаление в сравнение с тези, които са яли по-малки количества. Сулфорафанът, каемпферолът и други антиоксиданти, открити в тази забележителна група растения, вероятно са отговорни за техния противовъзпалителен ефект.
3. Богат източник на витамин C
Витамин C е известен още като аскорбинова киселина. Той е водоразтворим витамин, който има много важни роли в човешкото тяло. Необходим е за синтеза на колаген (най-изобилният протеин в тялото). Колагенът придава структура и гъвкавост на кожата и е от решаващо значение за правилното функциониране на костите, мускулите и кръвоносните съдове.
Витамин C помага на тялото да абсорбира нехемовото желязо, което се намира в растителните храни. Освен това защитава организма от увреждането на свободните радикали, предпазвайки го от хронични заболявания.
Има доказателства за това, че при диета, съдържаща богати на този витамин храни значително се намалява риска от развитие на някои видове рак.
В една чаша нарязано зеле (89 грама) се съдържа около 85% от препоръчителния прием на витамин C за деня. Същото количество може да се набави от един малък портокал.
4. Подобрява храносмилането
Зелето е богат източник на неразтворими фибри, които подобряват храносмилането. Те са вид въглехидрати, които не могат да се разградят в червата, но помагат да се поддържа храносмилателната система здрава чрез добавяне на обем към изпражненията и насърчаване на редовното движение на червата.
Освен това зеленчукът съдържа и разтворими фибри, за които е доказано, че увеличават броя на полезните бактерии в червата. Това е така, защото фибрите са основният източник на гориво за полезните видовете бактерии - бифидокатерии и лактобацили, които изпълняват важни функции в човешкото тяло, като защита на имунната система и производство на важни хранителни вещества (витамин K1 и B12).
5. Понижава нивата на холестерол
Холестеролът е восъкоподобно вещество, което се намира във всяка клетка от човешкото тяло. Много важни процеси, като правилното храносмилане и синтеза на хормони и витамин D, зависят от холестерола. При повишени нива на лош LDL холестерол има по-голяма вероятност от развитие на сърдечни заболявания. Зелето съдържа две вещества, за които е доказано, че намаляват нездравословните нива на лошия холестерол:
- Разтворими фибри
Доказано е, че разтворимите фибри помагат за понижаване нивата на лошия холестерол, като се свързват с него в червата и го предпазват от абсорбиране в кръвта. Около 40% от фибрите в зеленчука са разтворими.
- Растителни стероли
Зелето съдържа вещества, наречени фитостероли. Те са растителни съединения, които са структурно подобни на холестерола. Намаляват лошия холестерол, като блокират усвояването му в храносмилателния тракт. Установено е, че увеличаването на приема на фитостероли с 1 грам на ден намалява концентрациите на LDL холестерол с до 5%.
6. Зелето е отличен източник на витамин K
Витамин K е съвкупност от мастноразтворими витамини, които имат много важни роли в организма. Витамин K1 (филохинон) се намира предимно в растителни източници, докато витамин K2 (менахинон) в животински и някои ферментирали храни, но може и да се произведе от бактериите в дебелото черво на човека.
Зелето е отличен източник на витамин K1, осигурява 85% от препоръчителното дневно количество в една чаша (89 грама). Една от основните му функции е да действа като кофактор на ензимите, които са отговорни за съсирването на кръвта.
Без витамин K кръвта би загубила способността си да се съсирва правилно, увеличавайки риска от прекомерно кървене.
7. Лесно се включва в диетата
Може да се яде сурово или варено и да се добави към голямо разнообразие от ястия като супи, яхнии и зелеви салати. Този зеленчук може дори да се консервира и консумира под формата на ферментирало кисело зеле.
8. Други ползи
Зелевият сок помага изключително бързо при лечение на язва на дванадесетопръстника. Единственият недостатък е, че често образува газове. Той притежава отлични пречистващи свойства и помага за отслабване. Ефикасен е при отоци и запек. Употребява се при хронични гастрити, особено с понижена киселинност, при язвени болести на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на черния дроб и далака, при затлъстяване.
В народната медицина, зелевият сок в комбинация със захар, се използва като отхрачващо средство при кашлица и дрезгав глас. Използва се също при заболявания като рак на стомаха и червата, анемия, базедова болест. Той намира приложение и при лечение на подагра, екземи, радикулит, изгаряния, главоболие,
Най–ценното свойство на зелето се състои във високото съдържание на сяра, хлор и йод в него, които помагат за пречистването на стомашната лигавица. То има противовъзпалително, противомикробно, противоязвено, диуретично, отхрачващо и леко слабително действия. Зелето отдавна се използва за подобряване на апетита и активиране на храносмилането. Консумацията на зеле при недостиг или излишък на витамини, при наднормено тегло, подагра, заболявания на белите дробове, сърдечно–съдови болести, камъни в жлъчката, кръвоизливи, възпаления и травми на кожата дава добри резултати.
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 90.0 мл. |
Белтък | 1.8 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 5.4 гр. |
Калории | 28 кал. |
Витамини и минерали
сяра, хлор, йод, провитамин А, витамини С, В1, В2, В3, В6, К, U |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА желирани таблетки * 30
ПРОМОАЛАЙВ МАКС ПОТЕНСИ ТЕЧЕН МУЛТИВИТАМИН 900 мл NATURE'S WAY
Безплатна доставка за България! ПРОМОАЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Диета с прясно зеле (10 килограма за 10 дни)
- Броколи Романеско - полезни свойства и противопоказания
- Компрес от зелеви листа за облекчаване на болка в ставите
- При запек пийте зелева чорба на гладно
- Използвайте зелеви листа за облекчаване на симптомите на мастит
- Зеле, брасика
- Печено зеле с чесън и зехтин
- Успокойте болното място, като наложите върху него зелев лист
- Задушено зеле с картофи
- Сварете зелева чорба със сода срещу болки при ревматизъм
Коментари към Зеле