Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Сок от зеле (прясно)

Сок от зеле (прясно)

Сок от зеле (прясно) - изображение

Зелето е изключително полезен зеленчук, който помага при анемия, подагра, скорбут. То действа пагубно върху туберкулозните бактерии, златистия стафилокок и други микроби. Външно се използва за зарастване на рани, разсейване на отоци и при контузии.

 

Състав на зелевия сок

Напитката се усвоява от организма буквално за минути, като му дава следните полезни вещества:

  • калций;
  • натрий;
  • хлор;
  • калий;
  • фосфор;
  • магнезий;
  • сяра;
  • азот;
  • желязо;
  • силиций;
  • йод;
  • манган;
  • кислород;
  • водород;
  • флуор.

Това са просто всички жизнено необходими елементи, които човек трябва да си набавя ежедневно.

Сокът може да се подправя с лимонов или плодова течност от нар, да се подслажда с мед. Изискан вкус биха му придали сок от глухарчета или малко смлян червен пипер.

Натуралната напитка от зеле съдържа значително количество витамин U, който е известно, че помага срещу язва, използва се при гастрити с понижена киселинност, също при холецистити и язвени колити.

Консумация на прясно изцеден сок от зеле повлиява благоприятно зъбния емайл, цветът на лицето се подобрява значително.

зеле


Полезни и лечебни свойства на зелевия сок

Едно от най-ценните свойства на продукта е високото съдържание на елементи като хлор и сяра, както и сравнително голямото количество йод. Такова съчетание на минерални вещества допринася за пречистване на стомашната и чревна лигавици. Освен това сокът помага за заздравяване на косата, ноктите и кожата.

Много подходящо е напитката да се приема в комбинация със сок от моркови. Подобен коктейл е изключителен източник на витамин С, използва се за пречистващо средство и по-специално при лечението на инфекция на венците, която би могла да прерасне в пиорея.

Трябва да се отбележи, че след сваряване зелето губи ползата от витамините, минералите, ензимите. Според учени 50 килограма сварено или преминало друга термична обработка зеле, не дава на организма такова количество органична храна, както 300 милилитра прясно изцеден сок от суровия зеленчук.

Последният е ефективен при запек. Тъй като доброто състояние на кожата много зависи от работата на червата, то може да кажем, че приемът на течността помага за чиста и гладка кожа.

 зеле

Вреда и противопоказания

Зелевият сок не е подходящ за консумация при обострени заболявания на задстомашната жлеза. При стомашни язви и гастрити той да не се овкусява с пикантни подправки. Подслаждането с лъжица мед ще направи напитката по-приятна и ще премахне иначе острия й вкус.

Приемът на сока от зеленчука може да доведе до образуване на газове. Подсоляването му го прави неполезен.

Дневното количество, което не трябва да се надвишава, е 2-3 чаши. Ако сокът се комбинира с такива от моркови или цвекло, тогава може да се пият до литър-литър и половина на ден.

 


По статията работи: Радостина Райчева
Източници: binbow.ru; inmoment.ru
Снимки: binbow.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Калории25 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А, Е, С, калий, йод, желязо, калций, натрий и други

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХрани и ястияРецептиДиетиЛюбопитноСнимкиБотаника