Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Моркови (оранжеви) - състав, полезни свойства и вреда при прекалена консумация

Моркови (оранжеви) - състав, полезни свойства и вреда при прекалена консумация

от 12 яну 2013г., обновено на 12 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Моркови (оранжеви) - състав, полезни свойства и вреда при прекалена консумация - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Морковът е кореноплоден зеленчук, хрупкав и питателен. Добър източник на бета-каротин, фибри, витамин K1, калий и антиоксиданти. Подходяща храна е за отслабване и е свързан с по-ниски нива на холестерол, подобряване на зрението, намален риск от рак и много други ползи за здравето. Зеленчукът се среща в различни цветове - жълти, бели, оранжеви, червени и лилави. Оранжевите получават своя ярък цвят от антиоксиданта бета-каротин. Ще разгледаме състава, здравните ползи и противопоказанията от консумацията на моркови.

моркови с различен цвят

Хранителна стойност

Морковите са добър източник на биотин, калий и витамин A, K1 и B6. Витамин A подобрява зрението и е важен за растежа, развитието и имунната функция. Биотинът играе важна роля в метаболизма на мазнините и протеините, а витамин K1 (филохинон) е важен за коагулацията на кръвта и поддържането на костите здрави. Витамин B6 участва в превръщането на храната в енергия за тялото.

Основните растителни съединения в морковите са:

  • Бета-каротин: Оранжевите моркови са с много високо съдържание на бета-каротин. Вареният зеленчук се абсорбират по-добре. Каротеноидът е отличен антиоксидант, който потиска свободните радикали, провокиращи различни опасни заболявания.
  • Алфа-каротин: Антиоксидант, който подобно на бета каротина, частично се превръща във витамин А в човешкото тяло.
  • Лутеин: Един от най-разпространените антиоксиданти в жълтите и оранжевите моркови, важен е за здравето на очите.
  • Ликопен: Яркочервен антиоксидант, който се намира в много червени плодове и зеленчуци, включително червени и лилави моркови. Може да намали риска от рак и сърдечни заболявания.
  • Полиацетилени: Последните изследвания установяват биоактивни съединения в морковите, като полиацетилените, които могат да помогнат за предпазване от левкемия и други видове рак.
  • Антоцианини: Това са мощни антиоксиданти, които се намират в морковите с тъмен цвят.

Полезни свойства от консумацията на моркови

моркови

Оранжевите моркови са истинско находище на бета-каротин (витамин А) и са един от основните източници на веществото за човешкия организъм. Под въздействието на ензимите на черния дроб то се превръща във витамин А (ретинол), който поддържа функциите на много вътрешни органи и системи. На първо място, витаминът е основа за общото здраве на очите. При неговия недостиг в тялото може да се развие кокоша слепота. Второ, витамин А е важен за нормалното функциониране на очната ретина и предпазва вътрешната лигавица на очната ябълка от възрастова дегенерация.

Разбира се, морковът не е панацея, затова не бива да се очаква, че зеленчукът ще предотврати далекогледство или късогледство.

Ретинолът активно участва в регулирането на синтеза на протеина, на окислително-възстановителните процеси в организма, също така допринася за нормалната обмяна на веществата и работата на имунната система. Витаминът е много важен за формирането на скелета, зъбите и ноктите. Той е ефективен при себорея и чупливи коси, тъй като взима участие в регулирането на мастните жлези.

Неоценима е ползата на витамин А по време на бременност. Той е важен за нормалното развитите на ембриона и намалява риска от раждане на недоносено бебе. Ретинолът е нужен на организма и за поддържане на добро състояние на кожата, тъй като стимулира синтези на колаген, а също така ускорява процеса на зарастване на раните и намалява риска от развитие на инфекции. Важна е ролята му и за забавяне на стареенето.

морковена салата, овкусена с мазнина

Задължително трябва да се има предвид, е витамин А се отнася към мастноразтворимите витамини. За да се усвои от организма и да му донесе ползи, е необходимо да се употребява заедно с мазнини. Затова суровите моркови се препоръчва да бъдат консумирани с растително олио или заквасена сметана. Друг важен момент е, че в комбинация с алкохол, бета-каротинът натоварва черния дроб изключително много.

Освен бета-каротина, заради който така се ценят морковите, в тях се съдържа и значително количество витамини от група В, С и Е. Последният помага за усвояването на ретинола, оказва благоприятно действие върху кожата, като отговаря за регенерацията на горния й слой. Витамин С на свой ред допринася за уплътняването на кръвоносните съдове, а витамините от група В участват в мастния обмен и кръвообразуването.

Кореноплодът съдържа в състава си и целулоза, способстваща нормализирането на храносмилането. Многото калий и магнезий в морковите пък са полезни при заболявания на сърдечно-съдовата система, като хипертония и атеросклероза.

Съвременните изследвания потвърждават определението на моркова като продукт с лечебно значение. Зеленчукът се използва в качеството си на суровина за получаване на каротин. Освен това поливитаминният кореноплод се добър при лечението на определени болести, влиза в състава и на лечебно хранене. От него се получава също целулоза, глюкоза, лецитин, етерични и други масла.

Морковите в диетологията

Често оранжевият зеленчук е в основа на диети, поради това, че е нискокалоричен, богат на минерали и витамини.

Моно диети, базиращи се само на консумация на моркови, не трябва да продължава повече от три дни, през които зеленчукът може да се приема както суров, така и сварен. Освен това към него да се добави малко мазнина, която при режими за отслабване да е в съотношение 1 супена лъжица растително олио или 2 супени лъжици обезмаслена заквасена сметана на 1 килограм моркови.

Пюре и сок от моркови може да се дават на бебета след 6-7-месечна възраст.

Морковите в кулинарията

моркови със зеленчуци на фурна

Морковите са познати във всяка една кухня по света. Те се добавят към зеленчуково рагу, салати, супи, различни пилафи, десерти, баници, пудинги и други. В Япония може да се намери дори сладолед с вкус на моркови и портокал.

Популярен е и сокът от моркови, неговите здравни ползи за човека не са никак малки.

Противопоказания от консумацията на моркови

Противопоказни са за хора със заболявания на черния дроб и храносмилателната система. Прекалената консумация на моркови може да доведе до нежелано пожълтяване на кожата.

Не трябва да се злоупотребява с приема на прясно изцеден морковен сок, защото той натоварва много задстомашната жлеза.

При обострени заболявания на стомашно-чревния тракт е най-добре морковите да бъдат избягвани, тъй като съдържат голямо количество неразтворими влакна, които са тежки за болните черва.

Морковите са полезни като профилактика срещу стомашно-чревни и чернодробни проблеми, но при обострени вече съществуващи такива, не трябва да се консумират.

Източник:

healthline.com; edaplus.info
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Сок от моркови Сок от моркови
  • Червен морков Червен морков
5.0/5 4 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода88.0 мл.
Белтък1.0 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати9.0 гр.
Калории39 кал.

Витамини и минерали

А, В1, В2, В3, В8, В9, С, Е, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, кобалт, манган, мед, молибден, флуор, цинк

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ИКАН ЕКСТРА капсули * 150 TIENS
119.00лв. / 60.84 €

ИКАН ЕКСТРА капсули * 150 TIENS

АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ ПРЕМИУМ ФОРМУЛА С КОЛАГЕН 300 мг желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
85.60лв. / 43.77 €

АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ ПРЕМИУМ ФОРМУЛА С КОЛАГЕН 300 мг желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY

ХИП ПЮРЕ ФИНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПУЕШКО МЕСО 220 г
6.10лв. / 3.12 €

ХИП ПЮРЕ ФИНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПУЕШКО МЕСО 220 г

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
38.60лв. / 19.74 €

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY

ПИЕР КАРДЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ОЛИО-АКТИВАТОР ЗА ТЕН SPF6 125 мл
11.60лв. / 5.93 €

ПИЕР КАРДЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ОЛИО-АКТИВАТОР ЗА ТЕН SPF6 125 мл

АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С МЕК ВКУС 70 г
17.90лв. 15.22лв. / 7.78 €

АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С МЕК ВКУС 70 г

ПРОМО

Коментари към Моркови (оранжеви) - състав, полезни свойства и вреда при прекалена консумация

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Моркови (оранжеви) - състав, полезни свойства и вреда при прекалена консумация
    www.framar.bg 
    на 18 August 2025 в 17:38
    Коментирайте "Моркови (оранжеви) - състав, полезни свойства и вреда при прекалена консумация"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Див морков
  • Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
  • Консумирайте морковена супа срещу диария
  • Салата от моркови с ядки, магданоз и лимонов дресинг
  • Моркови за здрави стави
  • Морковите предпазват от рак на гърдата
  • Как се режат чери доматчета и моркови с форма на сърца
  • Маска с моркови за естествен тен на лицето
  • Гарнитура от киноа
  • Болки в ставите - опитайте с моркови
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреденВсе по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

от 18 авг 2025г.Прочети повече
При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохолаПри кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

от 18 авг 2025г.Прочети повече
Диета с ниско остатъчно съдържаниеДиета с ниско остатъчно съдържание

Диета с ниско остатъчно съдържание

от 18 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 33 дни, 4 часа и 20 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 38 дни, 7 часа и 42 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да направим хартиени моркови за декорация Как да направим хартиени моркови за декорация

Как да направим хартиени моркови за декорация

от 01 авг 2024г. Прочети повече
Морков Морков

Морков

от 16 апр 2024г. Прочети повече
По време на Втората световна война Англия прокламира, че морковите помагат на хората да виждат в тъмното По време на Втората световна война Англия прокламира, че морковите помагат на хората да виждат в тъмното

По време на Втората световна война Англия прокламира, че морковите помагат на хората да виждат в тъмното

от 09 май 2023г. Прочети повече
Маска с моркови за естествен тен на лицето Маска с моркови за естествен тен на лицето

Маска с моркови за естествен тен на лицето

от 18 авг 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДУРЕКС ОВЛАЖНЯВАЩ ГЕЛ REAL FEEL 50 мл

АНАНТРА ФИМЕЙЛ ЗА ЖЕНИ таблетки * 14

АРТРОАКТАЛ тинктура 100 мл

ДОКТОР УАКДЕС КАНЧНАР ГУГУЛ капсули * 60

ТЕНА ИЗМИВАЩА ПЯНА 3 в 1 БЕЗ ИЗПЛАКВАНЕ 400 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СТАФИСАГРИА D6 пилули 10 гр.

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 15:56:30

ДИКЛОФЕНАК ДУО капсули 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 15:53:54

БИСЕПТОЛ таблетки 400 мг / 80 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 15:52:38

МАГНАЛАБС КИСТОП капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 15:32:52

АШВАГАНДА ЕКСТРАКТ капсули 470 мг * 100 GNC

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 15:31:21
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival