Червен морков
Известно е, че морковите са отлично природно лечебно средство. Червеният морков се характеризира с отличителен червено-оранжев цвят и високо съдържание на захар. Също така е добър източник на соли на калций, фосфор, желязо, и особено на витамини - спокойно можем да го наречем отличен концентрат от всички известни до сега витамини. Този зеленчук съдържа каротин (провитамин А), аневрин, рибофлавин (В2), аскорбинова киселина (вит. С), също пантотенова киселина, която играе важна роля, тъй като участва във въглехидратния обем. В моркова е открита никотинова киселина (витамин РР), хесперидин, витамин Р, провитамин О, витамин К, биотини (витамин Н) и други още неизследвани витамини. Нека да разгледаме по-подробно как точно хранителните вещества, витамини и минерали оказват влияние върху тялото и здравето ни.
Здравни ползи
1. Високо съдържание на ликопен
Червените моркови са едни от най-добрите източници на ликопен. Той предотвратява окислението на липидите, като по този начин оказва ефект върху цялостното здраве на клетките. Проучвания показват, че антиоксидантът има превантивна роля срещу рак на простата, стомаха, пикочния мехур. Защитното действие е правопропорционално на количеството ликопен, което се консумира.
Ликопенът, предотвратявайки окислението на липидите предпазва и сърцето.
Според начина на отглеждане на червените моркови съдържанието на ликопен варира, но посочените стойности са 6 милиграма на 100 грама. Комбинацията на моркови и мазнина увеличава абсорбцията на полезните вещества.
2. Богат източник на витамин А
Червените моркови съдържат значителни количества бета-каротин (3,3 милиграма на 100 грама) и малки количества алфа-каротин, и двата антиоксиданта са с активност на витамин А. Когато ядете червени моркови и източник на мазнини, тези антиоксиданти се абсорбират и превръщат във витамин А. При условие, че се приемат достатъчни количества, хранителното вещество носи ползи за зрението, кожата и имунната система. Счита се, че червените моркови имат най-високо съдържание на бета-каротин.
3. Подсилва имунната система
Яденето на червени моркови подсилва защитата на тялото срещу вирусни, бактериални и други инфекции, чрез поддържане на здрави лигавици на устата, гърлото, белите дробове и храносмилателния тракт. Това защитно действие върху лигавиците допринася за по-силен отговор на имунната система.
4. Добър източник на фибри
В 100 грама червени моркови има около 2,8 грама диетични фибри, същото количество като в останалите сортове. Фибрите са от изключително значение за здравето, тъй като спомагат на отделителната система и подобряват състоянието на стомаха.
5. Има тонизиращо действие и подпомага метаболизма
Добрите количества витамин В6 поддържат функцията на нервната система и подсилват умствената дейност. Витамини B1, В2, В3, В5 и В9 допринасят за подобряването на метаболизма.
6. Лесно се добавя към диетата
Най-добре е морковите да бъдат сготвени. Вярно е, че по такъв начин топлината понижава количествата на витамин С, но от друга страна се освобождава ликопенът и другите каротеноиди, което означава, че се усвояват и абсорбират по-добре при консумация. Добавянето на мазнини, като масло, зехтин или консумирането им с яйца, месо и риба увеличава чревната абсорбция. Така че, за да се насладите максимално на здравословните ползи на червените моркови, е най-добре да ги сготвите, но винаги в комбинация на полезен източник на мазнини.
Противопоказания
Свръхконсумацията на моркови може да доведе до каротенемия - състояние, което причинява жълто-оранжево оцветяване на кожата поради излишните запаси от бета каротин в организма. Самото състояние е безобидно, но може да причини неудобство, поради това, че на кожата са необходими няколко седмици до месеци, за да се върне към нормалното си състояние, според това колко пигментирани каротеноидни антиоксиданти е натрупало тялото.
За да се абсорбират колкото се може повече каротини от морковите и да се превърнат във витамин A, трябва да се консумират с източник на мазнини, като масло, зехтин, прясно мляко, отлежали сирена, яйца или месо.
natureword.com
Снимка: rareseeds.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 88.5 мл. |
Белтък | 1.3 гр. |
Мазнини | 0.1 гр. |
Въглехидрати | 7.0 гр. |
Калории | 33 кал. |
Витамини и минерали
калций, фосфор, желязо, витамини С, В2, Р, К, Н |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ 190 г
ГАНЧЕВ НЕКТАР ОТ КАЙСИИ И МОРКОВИ 750 мл
РЕСКЮ ГЪМИ НАЙТ дъвчащи бонбони * 60
ПРАНАРОМ МАСЛО ОТ МОРКОВ 50 мл
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТИКВА И МОРКОВИ 190 г
ХИМАЛАЯ ПОДХРАНВАЩ БАЛСАМ ЗА УСТНИ 10 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Чипс от моркови на фурна
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Консумирайте морковена супа срещу диария
- Морковена салата с червено цвекло, нар и орехи
- Моркови (оранжеви) - състав, полезни свойства и вреда при прекалена консумация
- Салата от моркови, цвекло и целина
- Див морков
- Салата от бяла ряпа и моркови с чесън и копър
- Печени моркови с чесън и пармезан
Коментари към Червен морков