Хранене при бруцелоза
Бруцелозата е инфекциозно заболяване със зоонозен характер, поразяващо опорно-двигателната, половата и нервната системи. Основен причинител на инфекцията е едрият рогат добитък, заразен с бактерии от типа Brucella.
Предава се от животно на човек чрез увредена кожа (дори леки драскотини), лигавици (при контакт с животното) или чрез заразена храна.
Полезни храни при бруцелоза
За да се поддържа нормалното функциониране на организма при бруцелоза, е необходимо менюто ви да се състои основно от натурални хранителни продукти, които допринасят за подобряване работата на черния дроб, стомаха, нервната, сърдечно-съдовата и опорно-двигателната системи, тъй като те са най-силно засегнати от заболяването.
Затова консумирайте
Продукти с животински произход:
- млечни (включително сирена и извара), месни и рибени ястия, приготвени от нетлъсти видове риба и меса, черен дроб, яйца (пъдпъдъчи, кокоши), морски продукти;
Продукти с растителен произход:
- плодове (киви, цитруси, банани, касис, праскови, кайсии, ябълки, малини, ягоди, авокадо, шипки);
- зеленчуци (включително листни) - картофи, броколи, чушки, моркови, тиква, цвекло, краставици, хрян, магданоз, пшенични кълнове;
- орехи и семена (фурми, бадеми, орехи, фъстъци, ленено семе, сусам);
- растителни мазнини - зехтин, тиквено, ленено, сусамено, слънчогледово олио);
- сушени плодове, каши, зърнени култури - елда, ориз, пшеница, овесени
- ядки, просо;
- напитки - прясно изцедени сокове, компоти, зелен чай и чай от цветове и листа на липа, ягоди, касис, вишни;
- пчелни продукти.
Храната не трябва да бъде прекалено мазна и тежка за стомашно-чревния тракт. Подходящо е ястията да се приготвят на пара, да се сваряват или задушават. От пърженото следва да се ограничите.
При наличие на бруцелоза е добре храненето да бъде по едно и също време, порциите да са малки, а горещите супи да присъстват ежедневно в менюто.
Опасни и вредни хранителни продукти при бруцелоза:
- прясно изпечен хляб;
- тлъсти меса и риба;
- остри и солени маринати, подправки, билки и сосове;
- кафе;
- какао и шоколад;
- сладки газирани напитки;
- алкохол;
- полуфабрикати, консерви и колбаси;
- сурово прясно мляко;
- не изпечени добре пържоли, кърваво, сурово или полусурово месо;
- бобови култури, репички, чесън, лук, киселец.
edaplus.info
Коментари към Хранене при бруцелоза