Хранене при тромбоцитопатия
Тромбоцитопатията се причислява към групата заболявания, за които е характерно засилено кървене, поради функционални нарушения на тромбоцитите.
Според статистиките всеки 20-ти човек в света страда от тромбоцитопатия с различна степен на тежест и интензивност на болестта.
Важна роля при наличие на проблема има храненето. За подобряване на състоянието на болния организмът трябва да получава всички витамини и микроелементи. По-специална нужда той има от фолиева киселина, витамини В12 и К, Омега-6 мастни киселини. Тези полезни вещества може да се набавят чрез консумацията на заешко месо, агнешко, говеждо, морска риба, твърди сирена, яйца, млечни продукти, праскови, цитруси (без грейпфрут), райски ябълки, зелени подправки и зеленолистни зеленчуци (копър, магданоз, кориандър, спанак, чесън, маруля), зеле, зелени ябълки (сладки сортове), бобови култури, тиква, авокадо, брашно, дрожди, кайсии, офика, каша от елда, краставици, диня, ядки.
Може да се пие по 1 кафе на ден.
Опасни и вредни храни при тромбоцитопатия
- продукти, съдържащи оцет;
- домати, пъпеши, грейпфрут, червени сладки чушки;
- пушени и консервирани продукти;
- алкохолни напитки;
- остра, мазна и солена храна;
- кисели ябълки;
- подправки;
- сосове (особено готови);
- фаст фууд, полуфабрикати;
- храни със съдържание на изкуствени оцветители и други ненатурални добавки.
Всички посочени като вредни продукти действат неблагоприятно върху структурата на тромбоцитите.
edaplus.info
Снимка: nebolet.com
Коментари към Хранене при тромбоцитопатия