Хранене при гастроентерит

Гастроентеритът е възпалителен процес, който протича в стомашните и чревни лигавици. Предизвиква се основно от бактерии и вируси като ротавирус, салмонела, кампилобактер и други микроорганизми. Те могат да попаднат в човешкия организъм чрез храната, при вдишване и посредством общуване с вече заразен човек.
Друга причина за развитие на заболяването е дисбаланс между патогенната и нормална среда на стомашно-чревния тракт. Такова нарушение на стомашната и чревната микрофлори може да бъде следствие от продължителен прием на антибиотици.
Относно факторите, които допринасят за поява на гастроентерит, трябва да кажем, че това са: консумация на продукти, непреминали необходимата термична обработка (сурови, недопечени и т.н), неизмити плодове и зеленчуци, храни с изтекъл срок на годност, също продукти, които не са съхранявани правилно.
Полезни хранителни продукти при гастроентерит
Специално внимание следва да се отдели на храненето при наличие на такъв здравословен проблем. При стомашно-чревни заболявания се назначава лечебна диета №4.
В период на обостряне се препоръчва храната да бъде ограничена. Ако болният може да яде сам, да консумира сухари (само от бял хляб), банани, оризова каша. Ястията задължително трябва да бъдат топли, да се приемат разделно и на малки порции.
След отшумяване на основните симптоми, може да се разшири кръгът от позволени продукти. Към менюто да се включат варени каши - овесена, от пшеница (най-добре течни), сварени зеленчуци, с изключение на такива, които са богати на груби влакна (цветно зеле, картофи, моркови), също плодове, нетлъсти риба и месо, изсушен бял хляб. От напитките се позволяват: кисели, компоти, плодови сокове и чай.
Опасни и вредни хранителни продукти при гастроентерит
- тлъсти видове меса и риба;
- млечни продукти с висока масленост;
- бобови култури;
- сладкарски изделия, съдържащи различни кремове, високомаслени плънки и приготвени на основата на маргарини;
- кафе, алкохол, сладки газирани напитки;
- полуфабрикати, храни за бързо приготвяне, фаст фууд;
- маринати, сосове, майонеза, дресинги, консервирани изделия и колбаси;
- пържени ястия;
- прекалено солени, мазни и остри блюда;
- продукти с изтекъл срок на годност, с нарушена цялост на опаковката, неизмити плодове и зеленчуци, сурови месни и рибени ястия;
- продукти с пълнежи, оцветители, засилващи вкуса и аромата добавки и изобщо със съдържание на добавки с код Е.
Всички тези продукти е необходимо да се изключат от менюто на заболелия за минимум месец. При хронично протичане на гастроентерит придържането към такава диета трябва да бъде непрекъснато.
edaplus.info
Снимка: 1PoDietam.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФОРТИФАЙ ТАРГЕТ КЕЪР ДАЙДЖЕСТИВ 20 млрд. активни пробиотици + ензими капсули * 30 NATURE'S WAY
ХЕРБА ФИКС ХЕЛИКОФИКС тинктура 100 мл
ПРОМОПРОЛАКТ ИМУНО 300 г
ПЮР НУТРИШЪН БИОТИК 30 БИЛИОНА капсули * 30
ХЕРБАЛКАН ЛАЙКА И МЕНТА тинктура 50 мл
БУТАРЕН капсули * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Костилките от маслини прочистват червата
- Червеното вино благоприятства поддържането на добро чревно здраве
- Изследване на калпротектин
- Диета № 2 – при гастрити, колити, ентерити
- Как да поддържаме добро чревно здраве
- Лечение с билки при улцерозен колит
- Как здравето на червата влияе на кожата
- Банан
- КП № 68 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ГОРНИЯ ГАСТРОИНТЕСТИНАЛЕН ТРАКТ
- Нарът предпазва от стомашно-чревни заболявания
Коментари към Хранене при гастроентерит