Начало Хранене Диети Лечебни диети Диета №2 - при гастрити, колити, ентерити

Диета № 2 - при гастрити, колити, ентерити

Диета № 2 - при гастрити, колити, ентерити - изображение

Диета № 2 е предназначена за приложение при хроничен гастрит със секреторна недостатъчност при несилно обостряне и в период на възстановяване след обостряне; при остри гастрити, ентерити, колити по време на възстановяване и преход към рационално хранене; при хронични ентерити и колити след и без обостряне, без придружаващи заболявания на черния дроб, жлъчните пътища, задстомашната жлеза и гастрити с непроменена или повишена секреция; по време на възстановяване след остри инфекции и операции.

Цел на диетата - да осигури пълноценно хранене, да стимулира секреторната функция храносмилателните органи, да нормализира двигателната функция на стомашно-чревния тракт.

Обща характеристика на диетата:

Диетата е физиологично пълноценна, умерено щади и стимулира секрецията на храносмилателните органи. Показани са ястия, които са преминали различна термична обработка - варени, задушени, печени, пържени (но без образуване на твърда коричка, да не са панирани с галета или брашно), пюрета от храни, богати на съединителна тъкат или фибри. В диетата не са включени ястия и продукти, които се задържат дълго в стомаха, трудно се усвояват, дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт, много студени и горещи ястия, пикантни подправки.

Химичен състав и калорийност на диетата

Протеини - 90-100 г (60 % животински), мазнини - 90-100 г (25 % растителни), въглехидрати - 400-420 г, готварска сол - до 15 г, свободна течност - 1,5 л. Калоричност - 2800-3000 ккал. Хранене 4-5 пъти на ден, без обилна храна.

Разрешени и забранени храни

Хляб и хлебни изделия: пшеничен, непресен или сухари; баници с плънка от варено месо или риба, яйца, ориз, ябълки, сладка; изделия от немаслено тесто.

  • Забранени храни и ястия: пресен хляб и хлебни изделия от маслено и бутер тесто.

Супи: на основата на несилни и нетлъсти рибни и месни бульони, зеленчукови и гъбени бульони със ситно нарязани зеленчуци или пюрирани зеленчуци, картофи; каши от зърнени храни, фиде, юфка. При поносимост - супи от прясно зеле, цвекло със ситно нарязани зеленчуци, туршии.

  • Забранени са: млечни супи, супи от грах, фасул, просо.

Месо и птици: нетлъсти меса без ципи, сухожилия и кожи; варени и печени, може да са намазани с яйце, но не панирани. Кайма от говеждо, телешко, заешко, пилешко, пуешко, крехко агнешко и свинско. Телешкото, заешкото, пилешкото и пуешкото може да се приготвят и нарязани на парчета (говеждото - по-рядко). Варен език, млечни кренвирши, запечени палачинки с варено месо.

  • Забранени са: тлъсти и богати на съединителна тъкан меса и птици, патешко, гъше, пушени храни, консерви (освен диетични), агнешкото и свинското да се ограничат.

Риба: нетлъста, нарязана на парчета или намачкана, варена, печена, задушена, пържена без панировка.

  • Забранени са: тлъста, осолена, пушена риба, рибни консерви.

Млечни продукти: киселомлечни напитки, прясна натурална извара и ястия с нея (суфле, пудинг и др.), сирене - настъргано или на парченца, заквасена сметана - до 15 мг на ястие, мляко и сметана като добавка към храни и напитки.

Яйца: рохко сварени или приготвени на пара, печени или пържени (без коричка) омлети, омлет от белтъци със сирене.

  • Забранени са твърдо сварените яйца.

Зърнени храни: различни каши, сварени с вода или мляко (освен от просо и ечемик); пудинги, приготвени на пара или запечени; кюфтета на пара или пържени, без твърда коричка; фиде, юфка.

  • Не се позволява консумацията на бобови култури; ограничава се приемът на просо, ечемик, царевица.

Зеленчуци: картофи, тиквички, тиква, моркови, цвекло, цветно зеле. При поносимост - обикновено бяло зеле и зелен грах. Зеленчуците да са варени, задушени или печени на парчета, под формата на пюре или пудинги. Узрели домати, ситно нарязани зелени пресни билки и подправки, добавени към ястията.

  • Забранени са: сурови непюрирани зеленчуци, мариновани и солени, лук, репички, сладка чушка, краставици, ряпа, чесън, гъби.

Предястия: салати от пресни домати, варени зеленчуци с месо, риба, яйца (без лук, кисели краставички, кисело зеле). Сирене с неостър вкус, кайма от херинга, желирани месо, риба и език, пастет от черен дроб, нетлъста шунка, хайвер от есетра, диетични и млечни колбаси.

  • Забранени са: много пикантни и тлъсти мезета и предястия, пушени храни и консерви.

Плодове, сладки храни и захарни изделия: узрели плодове (вкл. горски) под формата на пюре или много меки. Компоти, кисели, желета, мусове. Компот от стрити сушени плодове (ошав). Печени ябълки. Портокали и лимони (в чай или желета). При поносимост: мандарини, портокали, дини, грозде без ципи по 100-200 грама дневно. Целувки, крем карамел, твърд карамел, мармалад, бонбони, мармалад, захар, мед, конфитюри, сладка.

  • Забранени са: твърди сортове плодове в суров вид (вкл. горски); горски плодове с едри зърна (малина, червено френско грозде), с твърда ципа (цариградско грозде); фурми, смокини, шоколадови изделия и кремове, сладолед.

Сосове и подправки: сосове на основата на месни, рибени, гъбени и зеленчукови бульони; бял сметанов сос с лимон и др.; Подправки - ванилия, канела, малки количества дафинов лист, копър, магданоз, целина.

  • Не са разрешени: мазни и остри сосове, горчица, пипер, хрян.

Напитки: чай с лимон, кафе и какао с мляко или вода; сокове от зеленчуци, плодове (и горски), разредени с вода. Бульон от шипка и трици.

  • Сокът от грозде е забранен.

Мазнини: масло, топено масло, рафинирани растителни мазнини.

  • Диетата не допуска консумацията на сланина, говежда и овча лой, мазнини за готвене.

 

Примерно меню за диета № 2:

  • Закуска: рохко сварено яйце, сирене, овесена каша с мляко, чай;
  • Обяд: месен бульон с макарони, пържени кюфтета без панировка с пюре от моркови, кисел;
  • Следобедна закуска: отвара от шипки;
  • Вечеря: пудинг от ориз с плодов сос, чай.

Още по темата:

3.8, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортБотаникаЛеченияПатологияХранене при...ИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноКлинични пътекиОрганизацииНовиниЗаболявания (МКБ)ДиетиИзследванияСпециалисти