Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене 15 здравословни храни за добро храносмилане - част 1

15 здравословни храни за добро храносмилане - част 1

15 здравословни храни за добро храносмилане - част 1 - изображение

Безспорно е много неприятно усещането на стомашно неразположение - било то киселини, подуване или да усещате бълбукане в стомаха. Неправилното храносмилане е основната причина за тези симптоми, а последващи проблеми с червата може да изложи вашето здраве на риск.

От друга страна, здравата храносмилателна система повишава имунитета, прави хората активни, подобрява здравето на кожата, повишава настроението и подобрява абсорбцията на хранителни вещества.

Не е трудно да се справите с храносмилателните проблеми, подобрявайки начина си на живот, включвайки различни хранителни продукти, които помагат да подобрите състоянието си.

Ето кои са те:

1. Кисело мляко

Кисело мляко

Безспорен лидер в класацията - киселото мляко е изключително добро за храносмилането, то е обогатено с добри бактерии, които помагат на усвояването на храната. Някои изследвания дори показват, че млечния продукт може да потисне диарията, да намали риска от рак на дебелото черво, възпалението на червата и да подобри движението им. Може да консумирате малка купа кисело мляко на обяд или вечеря, за да подпомогнете храносмилането. В случай, че имате непоносимост към лактоза, може да търсите алтернативи като бадемово, козе или кокосово.

2. Папая

папая

Папаята е богата на протеолитични ензими (ензими, които подпомагат храносмилането и усвояването на протеините), химопапаини и папаини, които имат антимикробни свойства и подпомагат храносмилането. Плодът е богат източник на витамини А, В и С, които подпомагат на пречистването на тялото от токсините. Проведено изследване от австрийски учени открива, че групата от хора, които приемат екстракт от папая, показват значително намаляване на подуването на корема, запек и киселини. Ако решите да консумирате папая, хапвайте я 1 час след като сте обядвали. Също така може да я консумирате под формата на смути или част от плодовата ви салата.

3. Пълнозърнести храни

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са голям източник на фибри, които помагат чувството на ситост и забавят усвояването на глюкозата. Фибрите помагат да се стимулира движението на червата, осигуряват храна за добрите бактерии. Трябва да консумирате поне 3 грама на ден пълнозърнести храни. Добри източници са пшеницата, просо, кафяв ориз, овесени ядки, киноа и други. Ако сте с непоносимост към глутен, включете в менюто си кафяв ориз, просо, елда и киноа.

4. Банани

банан

Бананите са богати на фибри и пектин, които спомагат за подобряването на движението на червата и разграждането на въглехидратите. Те са храна с нисък гликемичен индекс. Добавете 1 банан на ден в палачинки, закуски и сладкиши. Може също така да го консумирате с кисело мляко или ванилов сладолед.

5. Риба

риба

Рибата е чудесен източник на Омега-3 мастни киселини, които подпомагат за намаляването на възпалението в стомаха или на стените на дебелото черво. Това допринася за подобряване на храносмилането и движението на червата. Консумирането не мазни риби с високо съдържание на Омега-3 намаляват и възпалението в червата. Понижава оксидативния стрес. Консумирайте дива сьомга, херинга, риба тон, шаран, скумрия, за да си осигурите достатъчно количество от полезните мастни киселини.

6. Джинджифил

джинджифил

Джинджифилът има много ползи за здравето. В продължение на хиляди години той е бил използван като средство за лечение на кашлица, настинка, възпаление, гадене и неправилно храносмилане. Смята се, че коренът на джинджифила има положителен ефект върху ензимите, които спомагат за разграждането на мазнините и протеините. Той ускорява изпразването на стомаха и засилва контракциите на антралната част на стомаха. Ако нямате проблем с вкуса, може да сдъвквате малко парченце от корена със сол или да го добавите към сока, храната или чая си.

7. Кимион

кимион

Кимионът е широко използвана подправка в много национални кухни като ароматна подправка. Но той също така притежава антиоксидантни свойства, антимикробни, антидиабетни, противоракови и антиепилептични. Кимионът действа като стимулант на апетита и помага да се облекчи диарията. Тимолът, фитохимикал, който присъства в кимиона, стимулира секрецията на ензими, киселини и жлъчен сок, за да се стимулира правилното храносмилане. Натрият и магнезият в него помагат за облекчаването на болките в стомаха.

Към втора част >>>

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: stylecraze.com
Снимки: Pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлЗаболявания (МКБ)СимптомиФизиологияБотаникаАлт. медицинаСпортРецептиИзследванияСнимкиЛечения