Лесносмилаеми храни, които не дразнят стомаха

Всеки човек поне веднъж в живота си се е чувствал подут след хранене. Храносмилателните проблеми, включващи газове, подуване на корема, стомашна болка, диария, са изключително често срещани и засягат милиони хора по целия свят. Независимо от честотата им обаче, изборът на лесносмилаеми храни, като например обикновени крекери, може да помогне за облекчаване на симптомите на лошо храносмилане. Този тип храни се обработват бързо и без затруднения, поради което консумацията им не натоварва излишно храносмилателната система.
По-долу са изброени пет групи храни, които са лесносмилаеми и не дразнят стомаха.
Продукти от бяло брашно
Много хора увеличават приема на фибри с цел подобряване на храносмилането, но при наличието на проблеми с храносмилателния тракт, е препоръчително временно да се наблегне на по-леки храни.
Фибрите са вид въглехидрати, които човешкото тяло не може да усвои. Продуктите с високо съдържание на влакнини, като пълнозърнестите храни, могат да увеличат количеството несмилаема храна, намираща се в храносмилателната система, и да ускорят подвижността на червата. Това ги прави по-скоро вредни, отколкото полезни, ако е наличен здравословен проблем като подуване на корема или диария.
Изборът на храни с по-ниско съдържание на фибри, като бял ориз, бял хляб и тестени изделия, ще осигури почивка на стомашно-чревния тракт, което от своя страна ще доведе до облекчаване на дискомфорта.
Белени или консервирани плодове
Някои плодове са особено богати на фибри и следователно са по-трудни за смилане. По-голямата част от влакнините се намират в кората и семките, като малините са сред плодовете с най-високо съдържание.
Плодовете, съдържащи по-малко количество фибри, като например узрели банани или пъпеш, са подходящи за хората със стомашно-чревни симптоми като гадене или диария. Премахването на кората на ябълките и крушите също се препоръчва при наличие на храносмилателни проблеми.
По-меките плодове – консервирани сливи или праскови – също са добър вариант. Важно е обаче да се избират продукти, които са консервирани във вода, вместо в сироп, за да се намали съдържанието на добавена захар.
>>> Погрешни схващания за здравословното хранене
Добре сготвени зеленчуци
Точно както пресните плодове, суровите зеленчуци са по-трудни за смилане в сравнение със сготвените. След термична обработка зеленчуците стават по-меки и лесносмилаеми. В резултат на това те са по-щадящи за храносмилателната система.
Лесномилаемите зеленчуци включват добре сготвени:
- тиквички и тиква (без семки);
- спанак;
- картофи (без обелка);
- зелен фасул;
- цвекло;
- моркови.
Меки източници на протеин
Въпреки че в животинските продукти, които са богати на протеини, липсват фибри, те все пак могат да бъдат трудни за храносмилане, ако са жилави или с високо съдържание на мазнини. Затова е добре да се заложи на леки, лесни за дъвчене храни, които съдържат ниски или умерени количества хранителни мазнини, като например яйца, смляно постно месо, меко тофу, ядкови масла.
>>> Кои храни и в какви количества съдържат повече протеини от едно яйце
Супи, смутита и пюрета
Начинът, по който се приготвя храната, може да повлияе на нейната смилаемост. Въпреки че техниките за промяна на текстурата, като например пасиране, не променят съдържанието на фибри, те могат да помогнат за разграждането им, което от своя страна ги прави по-щадящи за храносмилателната система. Например пасираното къдраво зеле е по-лесносмилаемо от суровото.
Същото важи и за горските плодове, които се пасират в смутита. Смилането на семките в блендер не намалява съдържанието им на фибри, но ги прави по-лесни за храносмилане.
Кои са най-трудните за храносмилане храни?
Храните, които са трудни за храносмилане, обикновено включват:
- зеленчуци с високо съдържание на фибри (броколи, карфиол, артишок, чесън и лук);
- бобови растения, включително боб, нахут и леща;
- цели ядки и семена;
- пуканки;
- цитрусови плодове;
- пикантни храни;
- алкохол;
- кофеинови напитки (кафе и черен чай);
- храни с високо съдържание на мазнини;
- пържени храни;
- преработени меса (колбаси и хотдог);
- сушени меса;
- сушени плодове.
Важно е да се отбележи, че индивидуалната поносимост може да варира и някои хора е възможно да намират определени храни от тези групи за по-лесни или по-трудни за храносмилане.
Кога е препоръчително да се консумират лесносмилаеми храни?
Има редица причини, поради които може да се наложи консумация на лесносмилаеми храни. Операциите, които засягат стомашно-чревния тракт, често изискват спазване на диета, включваща храни, които са лесни за храносмилане, тъй като подпомагат бързото възстановяване.
В определени случаи е полезно също да се наблегне на лесносмилаеми храни, особено при наличието на здравословни проблеми като метеоризъм (газове в червата), гадене, повръщане и диария.
Хората, диагностицирани с някое от изброените по-долу медицински състояния, също могат да се възползват от консумацията на храни, съдържащи по-малко фибри:
- дивертикулит;
- активен гастрит;
- пептична язва;
- гастропареза (забавено изпразване на стомаха);
- гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ);
- възпалително заболяване на червата;
- рак, изискващ лъчетерапия на таза или долната част на корема.
При продължителен стомашен дискомфорт е препоръчително провеждането на консултация с гастроентеролог, който да определи основната причина за симптомите.
5 Food Groups That Are Easy to Digest: https://www.health.com/easy-to-digest-foods-what-to-eat-and-what-to-avoid-7566398
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МЕНТОВО МАСЛО 10 г
РАДИРЕКС таблетки * 10
ДЕЙ-ВИТ ПРОБИО таблетки * 30 ХЕЛТ ЕЙД
АРОМА ЛАЙФ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА 10 мл
ЦИНК БИОМИНЕРАЛИ солуцио 10 мл.
ПРЕСЕЧКА / БЛАГОСЛОВЕН ТРЪН капсули 390 мг * 100 NATURE'S WAY
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Червено френско грозде, Касис
- Обикновена паламида, Полска паламида
- Разграждане на белтъци
- Змийско мляко, Брадавично мляко, Жълтениче, Жълта млечка, Пръшивец, Лишейче
- Регулация на слюноотделянето
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Орегонско грозде
- Маракуя
Коментари към Лесносмилаеми храни, които не дразнят стомаха