Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене 15 здравословни храни за добро храносмилане - част 2

15 здравословни храни за добро храносмилане - част 2

15 здравословни храни за добро храносмилане - част 2 - изображение

Вече ви представихме 7 храни, които ще ви помогнат да се справите с лошото храносмилане, което е проблем, срещан при всеки втори в наши дни. Ето какви други продукти може да включите в диетата си, за да подобрите състоянието на стомаха си и да му помогнете да работи по-добре.

8. Червено цвекло

червено цвекло

Този червен сладък зеленчук има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат да се намалят възпаленията в храносмилателната система и да се изхвърлят токсините. Цвеклото също така стимулира производството на жлъчен сок, което насърчава храносмилането и изгарянето на мазнини.

9. Фенел

фенел

Фенелът предотвратява подуването и освобождава от газовете, натрупани в червата. Подобрява храносмилането, понижава чувството на тежест и успокоява болката в стомаха. Веществата във фенела стимулират секрецията на стомашен сок като по този начин подобряват абсорбцията на хранителните вещества.

10. Сладки картофи

сладки картофи

Сладките картофи са богати на фибри, които спомагат за правилното движение на червата и усвояването на хранителните вещества. Стимулират синтеза на клетки в червата, които подпомагат дейността на храносмилателните ензими в дебелото черво.

11. Ябълки

ябълки

Ябълките са пълни с витамини, минерали и фибри. Те притежават антиоксидантни свойства, които помагат да се намалят оксидативните увреждания и възпалението на храносмилателните органи. Пектинът подпомага на растежа на добрите бактерии в червата.

12. Краставици

краставици

Краставиците са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Поради високото съдържание на фибри и вода в тях предотвратяват запека и подпомагат движението на червата. Антиоксидантите намаляват токсичните натрупвания, които могат да доведат до лошо храносмилане и стомашни инфекции.

13. Авокадо

авокадо

Авокадото е чудесна храна за консумация, ако страдате от възпаления на стомаха. Помага да се успокоят процесите на възпаление на стомаха и дванадеседетопръстника. То помага да се променят микроорганизмите в червата като по този начин спомага за лечението на колит и жлъчните проблеми.

Важно е да отбележим, че ако имате стомашни заболявания трябва да се обърнете към лекар, тъй като някои вещества в плода могат да предизвикат повръщане при някои хора.

14. Кимчи (и ферментирали храни)

кимчи

Кимчи е корейска ферментирала храна, направена от зеле или моркови. То е пълно с диетични фибри, желязо, калций, витамини А, В и С. Тъй като то ферментира, подобно на киселото мляко, е богато на полезни бактерии. Те подпомагат храносмилането чрез стимулиране на секретирането на ензими, които подпомагат усвояването на храната.

15. Сини сливи

сливи

Сините сливи са богати на фибри. Те действат като слабително средство, което стимулира перисталтиката. Сините сливи помагат да се понижи възпалението и да се повиши имунитета. Консумирайте ги пресни или сушени.

Това са храните, които ще ви помогнат да поддържате здрава храносмилателната си система, но е важно, освен добавянето на тези, които ще ви помогнат да се чувствате добре, да изключите онези храни, които вредят на здравето на стомаха. Такива са преработените храни, мазните меса, лютите подправки, някои бобови растения, като соя, черен боб, едамаме, както и алкохола, кофеина и газираните напитки.

<<< Към първа част

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: stylecraze.com

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияХранене при...Заболявания (МКБ)СимптомиЛайфстайлФизиологияАлт. медицинаСпортРецептиБотаникаИзследванияЛеченияСнимки