Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Кои храни успокояват нервната система - част 1

Кои храни успокояват нервната система - част 1

Кои храни успокояват нервната система - част 1 - изображение

Напрежението и стресът са неразделна част от съвремието ни и сякаш дотолкова сме свикнали с тях, че рядко им обръщаме необходимото внимание. Обикновено свързваме причините за такива състояния с работата или семейството си, но малко хора знаят, че истинските им възбудители се крият в нашата физиология, в частност, в дишането.

Нормалното вдишване и издишване на въздух от човек в покой е равно на 6 литра в минута, но обикновено ние поемаме 2 литра повече. Това се обяснява с факта, че дишаме по-дълбоко и по-често, отколкото предците ни, живели преди 80-100 години. Оказва се, че постоянно се намираме в състояние на хронична хипервентилация. Затова непрекъснато страдаме от хроничен стрес, който е резултат от намаляване на въглеродния двуокис в кръвта.

Практикуващите йога твърдят, че постоянните тренировки им помагат да намалят количеството на приетия въздух, като по този начин се подобрява концентрацията, качеството на съня и на живота изобщо. Разбира се, дали ще се ориентираме към йогата или не, е въпрос на личен избор, но преди да се заемем с каквито и да било дихателни упражнения, консултацията с лекар е препоръчителна.


Храната и нервите

Върху състоянието на нервната система пряко влияние оказват веществата, които постъпват в човешкия организъм чрез храната. Учените внимателно изучават списък от витамини, микроелементи и органични съединения, чиято употреба допринася за успокояване на нервната система по естествен и безопасен начин. Да видим кои са те:

  • Витамини от група В

Именно те осигуряват нормално функциониране на нервната система. В хода на проведените изследвания става ясно, че един от първите симптоми на недостиг на тези витамини в тялото е изтръпване на крайниците. То е следствие от увреждане на миелиновата обвивка, предпазваща невроните. За нейното възстановяване помагат витамините от група В и в частност В 12. Важен е и витамин В 6 - той има пряко участие в производството на серотонин и оказва огромно влияние върху работата на невротрансмитерите - вещества, отговарящи за предаването на информация от един неврон към друг. Витамин В 3 също заслужава специално внимание, тъй като допринася за производството на необходими за нормалната дейност на мозъка вещества.

  • Витамин Е

Регулира дейността на нервната система и спомага за отпускане и успокояване на нервите.

  • Витамин С

Отговаря за синтеза на веществата, необходими за работата на нервната система, успокоява я.

  • Витамин А

Повлиява благоприятно здравето на очите, в това число и състоянието на очния нерв.

  • Омега 3 мастни киселини

Помагат на човек да се успокои бързо, подобряват функциите на нервната система, концентрацията, запомнянето на информацията и т.н.

Подобрява циркулацията на кръвта и действа положително върху състоянието на мускулите и нервите.

  • Антиоксиданти

Укрепват нервната система и подпомагат успокояването на нервите.

  • Селен

Елементът тонизира нервната система и подобрява работата й.

Без въглехидратите производството на серотонина (един от хормоните на щастието) е невъзможно. Неговото основно предимство е, че дава възможност за бързо успокояване и отпускане. Освен това въглехидратите помагат на организма да намали нивото на кортизола (хормон на стреса) в кръвта.


Във втората част на статията ще ви запознаем с 11 топ храни, които успокояват нервите.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: patronage.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ТестовеБотаникаСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияСпортСнимкиДиетиПатологияФизиологияСпециалистиИсторияНормативни актовеОрганизацииИзследванияКлинични пътекиЗаведения