Хранене при неврофиброматоза (болест на Реклингхаузен)
Неврофиброматозата или така наречената болест на Реклингхаузен е заболяване, което се отнася към групата на факоматозите (нарушения на централната нервна система). Заболяването е генетично, предава се от родител на дете или при зачеването възниква спонтанно. Проявява се във вид на петна по кожата с телесен цвят. Различават се 7 типа на болестта като две от тях се дължат на различни причини – тип 1 мутация на 17 хромозома и тип 2 – мутация на 22 хромозома. Няма как да се определят колко неврофиброми или къде по тялото могат да се развият. Възможно е да се появят навсякъде, където има нерви – по лицето, скалпа, гърдите, както и вътре в тялото. Някои храни, тютюнопушенето, кофеинът и топлината са причина за стимулиране на растежа им. Консумирането на определени храни и приемането на хранителни добавки могат да облекчат състоянието.
Полезни храни при неврофиброматоза
При някои хора, страдащи от неврофиброматоза, може да се прояви дефицит на протеина карнитин. Той е важен за разграждането на дълговерижните мастни киселини, намиращи се в растителните храни. Приемането му под формата на хранителна добавка или чрез набавяне от хранителни източници от животински произход в комбинация с растителни източници ще допринесе за попълване на липсите.
Добрите растителни източници на протеин са бобът, ядките и пълнозърнестите храни. Яйцата, млякото и месото са пълноценни животински източници на протеин, които трябва да се консумират в комбинация с растителни храни като зеленчуци, плодове и полезни подправки като куркумин (тъй като те имат антитуморни свойства). Препоръчително е да се приемат допълнителни аминокиселини, които да помогнат на организма да произвежда необходимите протеини, необходими в борбата с неврофиброматозата.
При наличие на болест на Реклингхаузен е необходимо придържане към следните условия:
- да се консумират продукти, подсилващи имунната система, например: касис, цитруси, зеле, плодове калина (последните повишават кръвното налягане, затова бъдете внимателни);
- оперативно да бъдат отстранени инфекциозните огнища с хроничен характер – кариес, ангина, хайморит (вид синузит);
- да се лекуват дисбактериозите (те понижават имунните сили на организма);
- в никакъв случай да не се преяжда и да не се приемат прекалено големи количества мазна храна;
- в организма трябва да постъпват необходимите дози калций, лецитин, цинк, витамини и минерали.
При неврофиброматоза да се наблегне на консумацията на:
- киселомлечни продукти (мляко, кефир, извара, заквасена сметана);
- морски продукти и рибени ястия;
- месо (пилешкото е най-полезно, то помага за регенерирането на кожата, благодарение на белтъка; говеждото е източник на цинк и витамин В);
- черен дроб;
- зелен чай (има антиоксидантно действие, предпазва организма от свободните радикали).
Опасни и вредни храни при неврофиброматоза:
- пушени, мазни и солени ястия;
- продукти, в чиито състав има консерванти и добавки с Е-кодировка;
- алкохол;
- сол;
- кафе и кофеинови напитки.
Всички тези продукти водят до интоксикация на тялото, нарушава се храненето на подкожните клетки, разрушават се кожните.
Хранене на бебета с болест на Реклингхаузен
Повечето бебета, страдащи от неврофиброматоза, при раждането показват малко симптоми. Майчиното мляко естествено съдържа големи количества карнитин и други важни за развитието на бебето протеини. Затова бебето трябва да се кърми възможно най-дълго време, докато майката има кърма. След отбиването на детето, е важно да се осигурят добри източници на протеини, за да се сведат до минимум поведенческите и физическите симптоми на заболяването.
Дефицит на протеини и аминокиселини при неврофиброматоза
Половината от клетките в тялото все още произвеждат полезния неврофибромин правилно. Тъй като някои от здравите клетки мутират с възрастта или са изложени на токсини, неврофиброминът намалява и симптомите на заболяването обикновено се влошават. Затова е важно да се доставят аминокиселини в достатъчно количество, за да могат останалите здрави клетки да изпълняват жизненоважната си функция – произвеждането на неврофибромин. Тялото съчетава двойки аминокиселини, за да изгради изключително дългия протеин – неврофибромин (съдържа 2818 двойки аминокиселини). Ако даден тип аминокиселина не е налице, целият процес е обречен, затова е изключително важно и необходимо да се набавят всички аминокиселини.
Хората, страдащи от неврофиброматоза, се нуждаят от жизненоважните макронутриенти – протеини, мазнини и въглехидрати, набавени от разнообразни източници и в балансирани количества. Освен това е необходимо и приемането на витамини и минерали.
edaplus.info
Снимка: sciencephoto.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАЛМАЦИН ФОРТЕ таблетки * 30 ВАЛМАРК
СУПЕРМАГНЕЗИЙ ЗА СЪРЦЕТО И МОЗЪКА разтвор 200 мл ПАШКУЛЕВ
ВИРУМИН ТРИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ ФИЛТЪР * 120
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ПИПЕР 10 мл
БИОХЕРБА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ АТЛАСКИ КЕДЪР 10 мл
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БЕРГАМОТ 10 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Алтернативно лечение при изгаряне на кожата
- Алтернативни методи и средства за терапия и контрол на уртикария
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Защо се появяват брадавиците и как да ги премахнем?
- Каламинов лосион
- 13 кожни образувания, които е добре да се прегледат от специалист
- Памуклийка, цистус инканус, скална роза, лавдан
- Рефлексна дейност на нервната система
- Направете си домашен крем за лице със стягащ ефект
- Зимата ни състарява с над четири години
Коментари към Хранене при неврофиброматоза (болест на Реклингхаузен)