Хранене при ботулизъм
Ботулизъм е тежко заболяване с токсикоинфекциозен характер. Представлява поразяване на нервната система, наблюдават се булбарни и офталмологични разстройства.
Ако заболяването протича тежко, болният трябва да се храни с помощта на сонда или се назначава парентерално хранене. В хранителните смеси трябва да се съдържа голямо количество белтъчини (на 1 килограм телесно тегло - 1,5 грама).
Болният е необходимо до приема много вода, тъй като при ботулизъм се губи голямо количество течности.
Полезни хранителни продукти при ботулизъм
При нормално протичане на заболяването се препоръчва хранене, съобразно лечебна диета № 10, която включва следните храни и ястия:
- с животински произход - кюфтета и тефтели, приготвени от нетлъсти видове месо и риба, 1 яйце на ден, извара, млечни продукти, краве масло;
- с растителен произход - повече плодове и зеленчуци (но само с негруби влакна); различни желета, мусове и сладка от тях;
- каши;
- вегетариански супи;
- напитки - компоти, сокове, зелен чай, отвари от шипки, глог, боровинки;
Всички ястия трябва да са приготвени на пара или да бъдат сварени, може и задушени, но след като първо са били сварени;
Вредни хранителни продукти при ботулизъм:
- месни и рибени консерви, домашно приготвени;
- сушени и пушени меса и риба;
- сладкарски изделия, съдържащи кремове.
Всички тези продукти в повечето случаи са източници на бактерията, причинител на ботулизма, ако не е спазена технологията на приготвяне на ястията и на съхранението им. Особено опасни са през летния период, необходимо е да се съхраняват при температура не по-висока от +10 градуса.
При придържане към лечебна диета №10 от менюто трябва да се изключат:
- тлъсти бульони, приготвени от гъби, меса, риба и бобови култури;
- прясно изпечен хляб, изделия от многослойно, пясъчно, маслено теста, палачинки.
edaplus.info
Коментари към Хранене при ботулизъм