Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Ролята на метаболизма в живота на човека. Храни и фактори, повлияващи процеса - Част 1

Ролята на метаболизма в живота на човека. Храни и фактори, повлияващи процеса - Част 1

Ролята на метаболизма в живота на човека. Храни и фактори, повлияващи процеса - Част 1 - изображение

Много хора се сблъскват с понятието метаболизъм, едва когато имат нужда от бързо и лесно намаляване на телесното си тегло. Разбира се, в това има логика, но от този процес зависи не само скоростта на отслабването, но и качеството на живота изобщо.


Метаболизмът и неговата роля в живота на човека

В превод от гръцки "метаболизъм" означава "промяна или трансформация" и представлява съвкупност от процеси, които отговарят за трансформирането на хранителните вещества, постъпващи с храната, в енергия. По този начин, именно благодарение на метаболизма, всички органи и системи в човешкото тяло функционират безпроблемно, а организмът се самопречиства и самолекува.

Освен това процесът влияе пряко върху освобождаването на червата и върху скоростта на усвояване на полезните вещества. Следва да заключим, че от метаболизма зависи не само скоростта на отслабване, но и имунитетът на човека.


Фактори, влияещи на скоростта на метаболизма

Според диетолозите основните фактори са три:

  • храненето - по-точно продукти, които оказват въздействие върху процеса;
  • хидратация или насищането на организма с течности;
  • физическата активност.


Интересно е да се знае, че през периода, в който се приема по-малко количество калории или се отказва консумацията на мазни храни, с цел да се намалят килограмите, всъщност се влошава метаболизмът. Освен това тогава организмът често започва да натрупва "запаси". В крайна сметка, човек се чувства изтощен и изнервен поради недостига на полезни вещества, а излишните килограми се запазват.

Точно затова специалистите препоръчват вниманието на желаещите да отслабнат да се насочи към физическата активност, а не към диетите в този период. Още повече, че за ускоряване на метаболизма са необходими въглехидрати, мазнини, протеини и минерали.

Между другото, метаболизмът е и причината за напълняването при хората, които са отказали тютюнопушенето. Това се обяснява с факта, че попадайки в организма, никотинът ускорява процеса, а когато спре да постъпва в тялото, метаболизмът се забавя. В такива случаи лекарите препоръчват стимулирането му с помощта на безвредни за здравето подходи: промяна на консумираната храна, по-голям прием на течности и редовни физически упражнения.


Плодовете и метаболизмът

Един от най-леките и приятни начини за забързване на процеса е въвеждането на достатъчни количества плодове и ягодоплодни в менюто. Те зареждат организма с витамини и минерали, които имат важна роля за неговото функциониране и не само.

Някои диетолози разделят плодовете на няколко групи според въздействието им върху метаболизма.

  • Плодове с високо съдържание на витамин С - витаминът влияе върху нивото на хормона лептин в организма, който от своя страна помага за регулирането на апетита и метаболитните процеси. В тази група влизат: цитрусите, мангото, кивито, боровинките, ягодите, авокадото, доматите.
  • Плодове с високо съдържание на вода - пъпеши, дини, краставици и други. Те осигуряват течности на тялото, от които зависи метаболизмът.
  • Всякакви други плодове - ярки и цветни - в състава им влизат каротиноиди и флавоноиди, които заедно с хормона лептин допринасят за ускоряване на метаболизма.


Във втората част на статията ще ви запознаем с 16 топ храни за засилване на метаболитните процеси.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиХранене при...ДиетиАлт. медицинаСнимкиСпортЛюбопитноФизиологияКлинични пътекиИзследванияЛайфстайлСпециалистиБотаникаЗаведенияЛечения