Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Ролята на метаболизма в живота на човека. Храни и фактори, повлияващи процеса - Част 2

Ролята на метаболизма в живота на човека. Храни и фактори, повлияващи процеса - Част 2

Ролята на метаболизма в живота на човека. Храни и фактори, повлияващи процеса - Част 2 - изображение

Много хора се сблъскват с понятието метаболизъм, едва когато имат нужда от бързо и лесно намаляване на телесното си тегло. Разбира се, в това има логика, но от този процес зависи не само скоростта на отслабването, но и качеството на живота изобщо.

След като вече се запознахме с важната роля на процеса за организма, ви представяме топ 16 на хранителните продукти, които ускоряват тази дейност.

Овесени ядки

овесени ядки

Снимка:med.vesti.ru

Овесените ядки са идеална засищаща закуска. Огромното количество целулоза, влизащо в състава им, допринася за подобряване функционирането на червата и за ускоряване на метаболизма.

Зелени ябълки

зелени ябълки

Снимка: megaogorod.com

Отличен вариант за междинно хапване са зелените сортове ябълки. Изобилстват от витамини, микроелементи и целулоза.

Бадеми

бадем

Снимка: patrasevents.gr

Вкусните ядки са прекрасен източник на полезни мазнини. При умерена консумация на бадеми се подобряват метаболитните процеси.

Зелен чай

зелен чай

Снимка: woman.rambler.ru

Зеленият чай е прекрасна напитка с високо съдържание на флавоноиди и катехини. Именно те помагат на организма да се бори с множество заболявания, включително и онкологични. Освен това действат благоприятно върху нервната система. В зеления чай има и кофеин, който ускорява метаболизма.

Подправки

канела

Снимка: foodandhealth.ru

Добавяйки подправки, и по-специално канела, къри, чернен пипер, горчица на зърна, джинджифил и кайенски пипер, към основните ястия, ще удвоите скоростта на преработка и усвояване на хранителните вещества и продукти. Освен това подправките регулират нивото за кръвната захар, понижават апетита и пречистват организма от токсини.

Спанак

спанак

Снимка: hronika.info

Огромно е количеството на витамин В в зеленолистния зеленчук. Веществото повлиява благоприятно състоянието на мускулната тъкан, а според учените това пряко въздейства върху скоростта на обменните процеси.

Лимон

лимон

Снимка: fonday.ru

Съветът на диетолозите е да се добавя по резен от цитруса в питейната вода, защото така тялото ще се обогати с витамин С и ще се подобри работата на стомашно-чревния тракт.

Краставица

краставица

Снимка: tutknow.ru

Краставиците са източник на вода, минерали, витамини и целулоза. Допринасят за хидратирането на организма и забързват метаболизма.

Всички видове зеле

зеле

Снимка: wallaps.com

В състава им влизат витамини В и С, целулоза и калций, от които зависи метаболизмът, а също така и имунитетът.

Бобови култури

бобови

Снимка: agropolit.com

Растенията от тази група подобряват дейността на стомашно-чревния тракт.

Кафе

кафе

Снимка: magicworld.su

Ароматната напитка е с високо съдържание на кофеин, който значително подобрява метаболизма. Но трябва да кажем, че от друга страна кафето не действа добре върху черния дроб и допринася за извеждането на течности от организма. За да се избегнат неблагоприятни за здравето последици, специалистите по хранене съветват да се изпиват по 3 чаши с вода заедно с едно кафе.

Нетлъсто месо

месо

Снимка: divomix.com

Пуешко, пилешко и заешко са подходящ избор за месо. Те са източници на белтъчини и мазнини, които подобряват състоянието на мускулната тъкан, а тя от своя страна влияе добре върху скоростта на метаболизма.

Обезмаслено кисело мляко

мляко

Снимка: rodnye-prostory.ru

Млечният продукт е източник на белтъчини, калций и пробиотици, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт.

Риба

риба

Снимка: multivarenie.ru

Високото съдържание на протеини в рибата повлияват добре метаболизма. Също така полиненаситените мастни киселини Омега 3 способстват производството на лептин.

Вода

вода

Снимка: skalozyb-comedy.ru

Безценната течност възпрепятства обезводняването на организма като по този начин подобрява метаболизма.

Грейпфрут

грейпфрут

Снимка: elitefon.ru

В горчиво-сладкият цитрус се съдържа веществото тиамин, което ускорява обменните процеси.


Как още може да забързаме метаболизма?

Освен факторите, които споменахме в първата част, върху важния процес влияят също генетиката, полът, възрастта и дори сезоните. По думите на специалиста по хранене Лиза Кон организмът непрекъснато се адаптира - към сезонните промени, към хранителните режими, към начина на живот и т.н. Така например, с настъпването на зимата тялото се нуждае от повече енергия, за да се стопли. Това означава, че метаболизмът се забързва. Тук вероятно ще възникне въпросът защо тогава обикновено през зимата се напълнява? Според Кон тогава хората са по-малко активни, пребивават по-дълго време в топли помещения и не дават възможност на тялото си да изразходва натрупаните калории.

Метаболизмът зависи и от това дали сутрин се закусва. Организмът на съвременния човек е устроен както и този на пещерния, за който липсата на закуска е било равносилно на липса на храна за целия ден. Оттук и необходимостта от натрупване на "резерв" с всеки следващ прием на храна. И въпреки че времената са се променили, то някои навици са си останали същите.

 <<< Към първата част

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Заглавна снимка: health-medicine.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛюбопитноАлтернативна медицинаСпортСнимкиМедицински изследванияНовиниФизиологияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаЛайфстайлЗаведенияЛечения