Хранене при дистрофия (алиментарна)
Дистрофията е заболяване, което представлява метаболитно разстройство. Познати са няколко разновидности, сред които основните са: детска, мускулна, алиментарна, дистрофия на ретината, на сърдечния мускул, на черния дроб.
Причините за развитие на проблема може да бъдат: преяждане, гладуване, преобладаването на въглехидратни храни в менюто, инфекциозни заболявания (дизентерия, възпаления на белите дробове), малформация на стомашно-чревния тракт, нездравословен начин на живот, хромозомни болести, стрес, наследственост.
Симптоми:
- промяна на телесното тегло;
- понижаване на имунитета и съпротивителните сили на организма към инфекции;
- разстройство на стомашно-чревния тракт;
- трудна подвижност;
- отпуснатост и други.
Полезни хранителни продукти при дистрофия
От изключително значение е да се спазват определени принципи на хранене според вида на заболяването.
Основни принципи на харненето при дистрофия:
- постепенно увеличаване на калориите, започвайки от 3 000;
- разделно и често хранене - от 5 до 10 пъти дневно;
- менюто да се състои основно от протеинови храни и продукти, които се усвояват лесно (2 грама белтъчини на килограм телесно тегло), съдържащи всички необходими аминокиселини;
- храни, богати на витамини;
- въглехидрати, белтъчини и мазнини в съотношение 4:1:1.
Лечебната диета при дистрофия има за цел да:
- нормализира и регулира имунната система;
- да адаптира заболелия към новия начин на хранене;
- да увеличи и нормализира анаболните и метаболитни процеси;
- да засили възстановителните сили на организма.
При алиментарна/хранителна дистрофия с понижено телесно тегло, например, трябва да се прилага лечебна диета №15 и да се включат:
- протеинови продукти - месо, кайма, яйца, риба, кашкавал, извара; храни с висока биологична стойност - на соева основа или изолиран соев протеин;
- продукти с наличие в състава на животински (различни сметани, масло) и растителни мазнини;
- прости въглехидрати - захар, глюкоза, сладка, мед;
- тестени изделия, ръжен и пшеничен хляб;
- супи - зърнени, млечни, зеленчукови; на основата на зеленчукови, гъбени, рибени и месни бульони, също плодови супи;
- млечни и киселомлечни продукти в натурален вид и в ястията (пълномаслено и кондензирано млека, обезмаслена извара, кисело мляко, кефир);
- сварени яйца и омлет на пара;
- каши от елда, ориз, грис, овесена, макаронени изделия;
- зеленчуци - сурови, сварени, задушени или печени (сварени лук, моркови, зеле) и плодове;
- зелени листни зеленчуци и зелени подправки;
- натурални плодови и зеленчукови сокове, отвари от шипки и от пшенични трици;
- несилни кафе и чай, какао;
- продукти, богати на витамин В - накълцан черен дроб, субпродукти, тъмнозелени листни зеленчуци, бирена мая;
Опасни и вредни хранителни продукти при дистрофия
Да се ограничи консумацията на сол и маргарини.
Да не се консумират:
- алкохол;
- солени, пушени, остри и пушени ястия;
- силно концентрирани месни и зеленчукови бульони;
- тлъсти сортове месо и риба;
- чесън, пресен лук, гъби, репички, домати, боб и други бобови култури, туршии;
- пушени и консервирани продукти;
- газирани напитки.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЖЕН ШЕН + ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ капсули * 60 TNT 21
БИОВЕА ХРОМ ПИКОЛИНАТ капсули 200 мкг * 100
ПЮРВИТАЛ FAT LOSS капсули * 60
ЧАЙ ФИЛТЪР ЛАКТЕСА ЗА ОТСЛАБВАНЕ * 20
ЧАЙ ИВАН С ДЖИНДЖИФИЛ И ЛИМОНЕНА ТРЕВА 100 г VERDE VITA
ЕКО БАЛАНС МАГНЕЗИЙ 500 мг + B КОМПЛЕКС капсули * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Въглехидрати или мазнини за закуска – кой е по-добрият избор спрямо пола
- д-р Гасан Фарах
- д-р Таня Костадинова Дойчинова
- Обмяна на белтъците
- д-р Юлия Христофорова Иванова
- Слез, Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха
- Обмяна на липидите
- Обмяна на веществата
- д-р Магдалена Стефанова Ангелова
- д-р Людмила Георгиева Парушева
Коментари към Хранене при дистрофия (алиментарна)