Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при хипотрофия

Хранене при хипотрофия

Хранене при хипотрофия - изображение

Хипотрофията е патология, която е един от видовете дистрофия. Заболяването е характерно за деца до 3-годишна възраст и се развива вследствие на недохранване. Диагностицира се когато телесното тегло, в съотношение с ръста и възрастта, е по-ниско от нормата с 10% и повече.

Този тип дистрофия се проявява не само с недостатъчно тегло, спрямо ръста, но и с намален тургор на кожата, изоставане от развитието и обикновено е съпроводено със значително понижаване на имунитета.

Патологията е сериозен проблем в световен мащаб и е една от причините за детската смъртност.


Класификация

Според характера си се различават:

 • първичен тип - отделно заболяване, което се развива поради недохранване;
 • вторичен тип - съпътстващо заболяване при друг основен здравословен проблем.

Според времето на развитие:

 • вродена форма - характеризира се с нарушено вътреутробно развитие на плода, а в резултат - новороденото е с ниско телесно тегло;
 • придобита форма - при тази форма новороденото е с нормално тегло, но впоследствие то намалява.

Според тежестта на протичане на заболяването:

 • лека степен;
 • средна степен;
 • тежка степен.


Полезни хранителни продукти при хипотрофия

Основа на комплексното лечение при хипотрофия е пълноценното хранене. При деца с такава диагноза нуждата от хранителни вещества е повишена. Затова менюто трябва да бъде съставено съобразно потребностите на детето в съответната възраст.

За бебета на 1-2 месеца най-добрата храна е майчиното мляко. Ако майката няма кърма и липсват възможности за донорство, то следва да се използват детски млечни смеси.

Обикновено хипотрофията е съпроводена с нарушена работа на стомашно-чревния тракт, затова диетолозите препоръчват в менюто да се включат киселомлечни продукти, които не само се усвояват добре, но подпомагат храносмилането. На децата под 1 година се препоръчват адаптирани киселомлечни смеси, а на по-големите може да се дават кисело мляко и други киселомлечни храни.

Захранването на кърмачетата с хипотрофия може да започне по-рано от връстниците им. Пюре от зеленчуци може да им се дава на 3,5-4 месечна възраст, а смляно месо - след петия месец. Изварата може да се включва в менюто още в първите месеци от раждането, с цел да се коригира количеството на белтъчини в храната. По-големите деца приемат съвременни диетични продукти с високо съдържание на протеин, като суха млечна смес В нея има много витамини, растителни мазнини и микроелементи. Малки количества от сместа се добавят към основни ястия и напитки.

Храненето следва да бъде разпределено на 6 или повече приема за деня. Ако детето не желае да се храни, няма смисъл да бъде насилвано, по-добре да се пропусне хранене и няколко часа по-късно отново да му се предложи да яде.

В началото на храненето е добре на детето да изяде продукт, който допринася за повишаване на апетита. това може да бъдат пресни зеленчуци, кисели плодове или сокове, парченце херинга, кисела краставичка (разбира се, съобразете дали храната е подходяща за малчугана, съобразно възрастта му). За подсилване отделянето на храносмилателни сокове диетолозите препоръчват силно концентриран месен бульон.

По принцип, хипотрофията е съпроводена с хиповитаминоза, затова в менюто на малкия пациент трябва да има достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци.

 

Вредни хранителни продукти при хипотрофия


За да се избегне риска от хипотрофия у новороденото, бъдещата майка следва да се храни правилно и да сведе до минимум консумацията на продукти, като:

 • маргарин и транс мазнини;
 • фаст фууд;
 • недомашна майонеза и други сосове;
 • рибени и месни консерви;
 • туршии и пушени изделия;
 • подсладени газирани напитки;
 • алкохол;
 • пържена и остра храна.

Децата, страдащи от заболяването, също не трябва да приемат изброените продукти.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...НовиниСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съвети