Хранене при хиповитаминоза
Хиповитаминозата е патологично състояние, граничещо със заболяване, което е свързано с недостига на витамини в организма. Обикновено настъпва през ранна пролет и зимата, тъй като именно тогава човек приема най-малко витамини с храната. От витаминна недостатъчност може да страдат хора от всяка възраст и независимо от пола.
Често хиповитаминозата се бърка с авитаминоза, но двете понятия не означават едно и също. Хиповитаминозата визира недостига на витамин (или на няколко), докато с авитаминоза се обозначава пълната липса на такъв/такива.
Небалансираното хранене е основен фактор за развитие на витаминна недостатъчност, която най-често се наблюдава през зимно-пролетния период от годината, когато менюто ни не е богато на пресни плодове, зеленчуци и зеленолистни. Състоянието може да бъде провокирано и от продължително еднотипно хранене, в резултат на което настъпва дисбаланс между количествата приемани белтъчини и въглехидрати, в полза на последните.
Неправилното съхранение на продуктите и термичната обработка разрушават витамините и полезните вещества. Трябва да се отбележи също, че при интензивни спортни натоварвания, продължителен стрес или дълго пребиваване в студени помещения организмът има нужда от два пъти повече витамини от обикновено.
Друга причина за развитие на хиповитаминоза е неконтролираният прием на антибиотици, както и някои заболявания.
Класификация
Хиповитаминоза А
- Възниква при недостиг на животински мазнини и белтъчини, пресни зеленолистни, плодове, зеленчуци и излишък на въглехидрати. Физическото претоварване и голямото психическо напрежение също са фактори, които повлияват състоянието. Недостигът на витамин А може да съпровожда и заболявания, като цироза на черния дроб, нарушени функции на щитовидната жлеза, захарен диабет и инфекциозни болести.
Хиповитаминоза група В
- Провокира се от недостатъчен ежедневен прием на млечни продукти, чернодробни и чревни заболявания, както и при проблеми с щитовидната жлеза. Пониженото количество витамини от група В в организма може да е следствие от вегетарианско хранене, бирен алкохолизъм или продължително излагане на високи или ниски температури. Прекомерната консумация на сурова риба (например от почитателите на суши), недостатъчните количества въглехидрати и белтъчини в менюто и дълъг прием на медикаменти за лечение на туберкулоза биха могли да доведат до понижаване на стойностите на витамин В в тялото.
Хиповитаминоза С
- Резултат е от консумация на продукти, подложени на продължителна термична обработка, недостиг на пресни плодове и зеленчуци в менюто, прекомерни физически и умствени натоварвания.
Хиповитаминоза Д
- Наблюдава се предимно при деца, които не пребивават достатъчно време на открито. Пониженото количество на витамина може да се дължи и на небалансирано хранене с недостатъчно мазнини.
Хиповитаминоза К
- Развива се на фона на неконтролируем прием на някои лекарства, чернодробни и чревни заболявания, продължителен прием на обезмаслени продукти.
Профилактика
Като профилактика срещу развитието на хиповитаминоза се препоръчва придържане към пълноценно и балансирано хранене, включващо максимални количества пресни зеленолистни, сезонни плодове и зеленчуци.
През периода от есента до пролетта е добре в менюто да се включат зърнено-житни каши, кисело зеле, моркови и шипкова отвара.
Полезни храни при хиповитаминоза:
- бяло и цветно зеле, броколи - съдържат множество микроелементи и аминокиселини;
- цвекло - източник е на витамини от група В и РР;
- моркови - лидер е по съдържание на бета-каротин сред зеленчуците и кореноплодните;
- пресни краставици и домати;
- кромид лук и чесън;
- ябълки;
- цитрусови плодове;
- касис;
- ядки, слънчогледови и тиквени семена;
- ягоди, цариградско грозде, малини;
- говежди черен дроб;
- тлъста риба;
- жълтъци от кокоши яйца;
- киселомлечни продукти;
- покълнали семена пшеница;
- зърнено-житни каши.
Опасни и вредни храни при хиповитаминоза:
- алкохолни напитки;
- майонеза (освен ако не е домашно приготвена);
- чипсове и сухари;
- фаст фууд;
- полуфабрикати;
- месни и рибени консерви;
- маргарин и продукти със съдържание на транс мазнини;
- кафе;
- сладки газирани напитки;
- йогурт (ако не е домашно производство);
- колбаси;
- рафинирани продукти.
edaplus.info
Снимки: vitaminki.guru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЕБА МЕД ИЗМИВАЩА ТЕЧНОСТ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МАСЛИНА 200 мл
ХАЯ ЛАБС МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60
ПРОМОДЖАРОУ ФОРМУЛАС БОУН - ЪП капсули * 120
БИОХЕРБА ФОРМУЛА ЗА СЪРЦЕ капсули * 100
БЕД АСС ПРЕ 500 гр. ОВКУСЕН
БОТАНИК ЧОЙС СТАРТ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ капсули * 30 BCM9587
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Инозитол (витамин В8)
- Дневна необходимост от основните витамини според възрастта
- Лечение на косопад след раждане
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
- Боб мунг, Зелена грама
Коментари към Хранене при хиповитаминоза