Хранене при хиповитаминоза
    Хиповитаминозата е патологично състояние, граничещо със заболяване, което е свързано с недостига на витамини в организма. Обикновено настъпва през ранна пролет и зимата, тъй като именно тогава човек приема най-малко витамини с храната. От витаминна недостатъчност може да страдат хора от всяка възраст и независимо от пола.
Често хиповитаминозата се бърка с авитаминоза, но двете понятия не означават едно и също. Хиповитаминозата визира недостига на витамин (или на няколко), докато с авитаминоза се обозначава пълната липса на такъв/такива.
Небалансираното хранене е основен фактор за развитие на витаминна недостатъчност, която най-често се наблюдава през зимно-пролетния период от годината, когато менюто ни не е богато на пресни плодове, зеленчуци и зеленолистни. Състоянието може да бъде провокирано и от продължително еднотипно хранене, в резултат на което настъпва дисбаланс между количествата приемани белтъчини и въглехидрати, в полза на последните.
Неправилното съхранение на продуктите и термичната обработка разрушават витамините и полезните вещества. Трябва да се отбележи също, че при интензивни спортни натоварвания, продължителен стрес или дълго пребиваване в студени помещения организмът има нужда от два пъти повече витамини от обикновено.
Друга причина за развитие на хиповитаминоза е неконтролираният прием на антибиотици, както и някои заболявания.

Класификация
Хиповитаминоза А
- Възниква при недостиг на животински мазнини и белтъчини, пресни зеленолистни, плодове, зеленчуци и излишък на въглехидрати. Физическото претоварване и голямото психическо напрежение също са фактори, които повлияват състоянието. Недостигът на витамин А може да съпровожда и заболявания, като цироза на черния дроб, нарушени функции на щитовидната жлеза, захарен диабет и инфекциозни болести.
 
Хиповитаминоза група В
- Провокира се от недостатъчен ежедневен прием на млечни продукти, чернодробни и чревни заболявания, както и при проблеми с щитовидната жлеза. Пониженото количество витамини от група В в организма може да е следствие от вегетарианско хранене, бирен алкохолизъм или продължително излагане на високи или ниски температури. Прекомерната консумация на сурова риба (например от почитателите на суши), недостатъчните количества въглехидрати и белтъчини в менюто и дълъг прием на медикаменти за лечение на туберкулоза биха могли да доведат до понижаване на стойностите на витамин В в тялото.
 
Хиповитаминоза С
- Резултат е от консумация на продукти, подложени на продължителна термична обработка, недостиг на пресни плодове и зеленчуци в менюто, прекомерни физически и умствени натоварвания.
 
Хиповитаминоза Д
- Наблюдава се предимно при деца, които не пребивават достатъчно време на открито. Пониженото количество на витамина може да се дължи и на небалансирано хранене с недостатъчно мазнини.
 
Хиповитаминоза К
- Развива се на фона на неконтролируем прием на някои лекарства, чернодробни и чревни заболявания, продължителен прием на обезмаслени продукти.
 
Профилактика
Като профилактика срещу развитието на хиповитаминоза се препоръчва придържане към пълноценно и балансирано хранене, включващо максимални количества пресни зеленолистни, сезонни плодове и зеленчуци.
През периода от есента до пролетта е добре в менюто да се включат зърнено-житни каши, кисело зеле, моркови и шипкова отвара.

Полезни храни при хиповитаминоза:
- бяло и цветно зеле, броколи - съдържат множество микроелементи и аминокиселини;
 - цвекло - източник е на витамини от група В и РР;
 - моркови - лидер е по съдържание на бета-каротин сред зеленчуците и кореноплодните;
 - пресни краставици и домати;
 - кромид лук и чесън;
 - ябълки;
 - цитрусови плодове;
 - касис;
 - ядки, слънчогледови и тиквени семена;
 - ягоди, цариградско грозде, малини;
 - говежди черен дроб;
 - тлъста риба;
 - жълтъци от кокоши яйца;
 - киселомлечни продукти;
 - покълнали семена пшеница;
 - зърнено-житни каши.
 
Опасни и вредни храни при хиповитаминоза:
- алкохолни напитки;
 - майонеза (освен ако не е домашно приготвена);
 - чипсове и сухари;
 - фаст фууд;
 - полуфабрикати;
 - месни и рибени консерви;
 - маргарин и продукти със съдържание на транс мазнини;
 - кафе;
 - сладки газирани напитки;
 - йогурт (ако не е домашно производство);
 - колбаси;
 - рафинирани продукти.
 
edaplus.info
Снимки: vitaminki.guru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУИДИШ НУТРА МЕН МУЛТИВИТАМИНИ 500 мл
ФЕРОФОРТЕ B + C 250 мл
ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ Co Q10 + ВИТАМИН B капсули * 30
НАН ОПТИПРО 1 HM-O 0+ месеца 800 г
АРГИНМАКС ЗА ЖЕНИ каплети * 90 GNC
ЛАКТАНА БИО 2 600 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
 - По кое време на деня се пият витамините и добавките
 - Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
 - Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
 - Инозитол (витамин В8)
 - Див рожков, дърво на Юда, Церцис
 - Боб мунг, Зелена грама
 - Алтернативно лечение
 - Как да изберем най-подходящата райска ябълка?
 - Лечение на косопад след раждане
 - Витамини по време на кърмене и техните естествени източници
 
Коментари към Хранене при хиповитаминоза