Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при хиповитаминоза

Хранене при хиповитаминоза

Хранене при хиповитаминоза - изображение

Хиповитаминозата е патологично състояние, граничещо със заболяване, което е свързано с недостига на витамини в организма. Обикновено настъпва през ранна пролет и зимата, тъй като именно тогава човек приема най-малко витамини с храната. От витаминна недостатъчност може да страдат хора от всяка възраст и независимо от пола.

Често хиповитаминозата се бърка с авитаминоза, но двете понятия не означават едно и също. Хиповитаминозата визира недостига на витамин (или на няколко), докато с авитаминоза се обозначава пълната липса на такъв/такива.

Небалансираното хранене е основен фактор за развитие на витаминна недостатъчност, която най-често се наблюдава през зимно-пролетния период от годината, когато менюто ни не е богато на пресни плодове, зеленчуци и зеленолистни. Състоянието може да бъде провокирано и от продължително еднотипно хранене, в резултат на което настъпва дисбаланс между количествата приемани белтъчини и въглехидрати, в полза на последните.

Неправилното съхранение на продуктите и термичната обработка разрушават витамините и полезните вещества. Трябва да се отбележи също, че при интензивни спортни натоварвания, продължителен стрес или дълго пребиваване в студени помещения организмът има нужда от два пъти повече витамини от обикновено.

Друга причина за развитие на хиповитаминоза е неконтролираният прием на антибиотици, както и някои заболявания.

витамини в храните


Класификация

Хиповитаминоза А

  • Възниква при недостиг на животински мазнини и белтъчини, пресни зеленолистни, плодове, зеленчуци и излишък на въглехидрати. Физическото претоварване и голямото психическо напрежение също са фактори, които повлияват състоянието. Недостигът на витамин А може да съпровожда и заболявания, като цироза на черния дроб, нарушени функции на щитовидната жлеза, захарен диабет и инфекциозни болести.

Хиповитаминоза група В

  • Провокира се от недостатъчен ежедневен прием на млечни продукти, чернодробни и чревни заболявания, както и при проблеми с щитовидната жлеза. Пониженото количество витамини от група В в организма може да е следствие от вегетарианско хранене, бирен алкохолизъм или продължително излагане на високи или ниски температури. Прекомерната консумация на сурова риба (например от почитателите на суши), недостатъчните количества въглехидрати и белтъчини в менюто и дълъг прием на медикаменти за лечение на туберкулоза биха могли да доведат до понижаване на стойностите на витамин В в тялото.

Хиповитаминоза С

  • Резултат е от консумация на продукти, подложени на продължителна термична обработка, недостиг на пресни плодове и зеленчуци в менюто, прекомерни физически и умствени натоварвания.

Хиповитаминоза Д

  • Наблюдава се предимно при деца, които не пребивават достатъчно време на открито. Пониженото количество на витамина може да се дължи и на небалансирано хранене с недостатъчно мазнини.

Хиповитаминоза К

  • Развива се на фона на неконтролируем прием на някои лекарства, чернодробни и чревни заболявания, продължителен прием на обезмаслени продукти.


Профилактика

Като профилактика срещу развитието на хиповитаминоза се препоръчва придържане към пълноценно и балансирано хранене, включващо максимални количества пресни зеленолистни, сезонни плодове и зеленчуци.
През периода от есента до пролетта е добре в менюто да се включат зърнено-житни каши, кисело зеле, моркови и шипкова отвара.

витамини


Полезни храни при хиповитаминоза:

  • бяло и цветно зеле, броколи - съдържат множество микроелементи и аминокиселини;
  • цвекло - източник е на витамини от група В и РР;
  • моркови - лидер е по съдържание на бета-каротин сред зеленчуците и кореноплодните;
  • пресни краставици и домати;
  • кромид лук и чесън;
  • ябълки;
  • цитрусови плодове;
  • касис;
  • ядки, слънчогледови и тиквени семена;
  • ягоди, цариградско грозде, малини;
  • говежди черен дроб;
  • тлъста риба;
  • жълтъци от кокоши яйца;
  • киселомлечни продукти;
  • покълнали семена пшеница;
  • зърнено-житни каши.


Опасни и вредни храни при хиповитаминоза:

  • алкохолни напитки;
  • майонеза (освен ако не е домашно приготвена);
  • чипсове и сухари;
  • фаст фууд;
  • полуфабрикати;
  • месни и рибени консерви;
  • маргарин и продукти със съдържание на транс мазнини;
  • кафе;
  • сладки газирани напитки;
  • йогурт (ако не е домашно производство);
  • колбаси;
  • рафинирани продукти.

 

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: vitaminki.guru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияФизиологияЛайфстайлСъставкиТестовеАлтернативна медицинаХранене при...РецептиСпортБотаникаНормативни актовеЛеченияХрани и ястия