Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при хипервитаминоза

Хранене при хипервитаминоза

Хранене при хипервитаминоза - изображение

Хипервитаминозата е състояние, което се предизвиква от интоксикация с високи дози витамини. Най-често това са витамини А и Д. Проблемът може да бъде остър и хроничен. Острата форма се развива вследствие на еднократен неконтролируем прием на големи количества от определен елемент, а по симптоми наподобява хранително натравяне. Хроничната хипервитаминоза възниква при засилена употреба на витаминни комплекси, включително биологично активни добавки (БАД).

Предозирането с такива вещества е характерно за жителите на развитите страни, където подобни добавки са на мода (дори при леки здравословни проблеми и признаци за някакво заболяване, се започва прием на ударни дози витамини без лекарска препоръка).


Симптоми на хипервитаминоза

Признаците на предозиране с витамини невинаги се изразяват външно и зависят от конкретния вид елемент, с който е злоупотребено.

  • Предозирането с витамин А се изразява в световъртеж, загуба на апетит, диария, силно и продължително главоболие, треска, обща отпадналост, ставни болки, костна слабост, лющеща се кожа. Всички тези признаци не се появяват веднага. Започва се с баналното главоболие, след това може да се появят косопад, обриви, наподобяващи скарлатина, деформация на нокътната плочка и намаляване на телесното тегло.
  • Хипервитаминоза от витамин В невинаги е ясно изразена, тъй като елементът достатъчно бързо се извежда от организма. Усеща се непрекъсната отпадналост, тахикардия и сънливост, понякога се наблюдават сърбеж и кожни обриви.
  • Интоксикацията с витамин С се проявява в нарушена чревна дейност, алергични обриви, раздразнения на пикочните пътища, общо неразположение. При деца е възможно да се развие необоснована агресия.
  • Предозирането с витамин Д може да доведе до повишаване на мускулния тонус, бъбречни увреждания, също така до увеличаване на съдържанието на калций в урината и кръвта. Възможни са също коремни спазми и липса на апетит.
  • Завишените количества витамин Е в организма понижават нивото на кръвната захар, възможно е дифузно главоболие, повишена слабост дори при незначителни физически натоварвания. При някои пациенти се наблюдава двойно виждане.
  • Приемът на прекомерни дози витамин К води до анемичен синдром (анемия).

 

Полезни хранителни продукти при хипервитаминоза

Страдащите от хипервитаминоза е необходимо да се хранят разнообразно и балансирано. В менюто си трябва да включат натурални продукти без консерванти и оцветители. При липсата на апетит се препоръчва разделно хранене на малки порции. Най-добре е да се заложи на консумацията на плодове и зеленчуци, и по-конкретно:

  • свежи зеленолистни;
  • пресни краставици и домати;
  • сладки чушки, тиквички и патладжани;
  • покълнали семена на зърнени храни и бобови култури;
  • ядки, тиквени семена и тиква;
  • зърнени каши;
  • киселомлечни продукти;
  • грозде, ябълки, круши;
  • чесън и кромид лук.


Вредни хранителни продукти при хипервитаминоза

Основната задача на лечебното хранене при хипервитаминоза е ограниченото постъпване в организма на един или друг витамин с храната.

  • При прекомерни количества на витамин А от менюта следва да се изключат домати, моркови и рибени продукти.
  • При натрупване на високи дози витамин В се препоръчва да се сведе до минимум приемът на печива с дрожди, животински черен дроб, зърнени култури, високомаслена извара, зеле, ягоди, картофи.
  • При излишък на витамин С в тялото е най-добре да не се консумират цитрусови плодове и ябълки.
  • При хипервитаминоза Д да се изключи консумацията на черен дроб от различни видове риба, квас, печива с мая.
  • При предозиране с витамин Е за известно време се препоръчва отказ на сланина, месни продукти, зеле и ядки.

 


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: elhorizonte.mx/ especial

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЛайфстайлСнимкиХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаФизиологияРецептиТестовеДиетиСпортБотаникаНормативни актовеЛеченияХрани и ястия