Действието на антибиотиците може да бъде повлияно от храната, която приемаме. Затова е важно да знае...
Включването на повече плодове, зеленчуци и млечни продукти по време на менопауза може да облекчи сим...
Топлината на пилешката супа улеснява втечняването на секретите, а електролитите в бульона помагат за...
Разликата между преработените и ултрапреработените храни е в начина на обработка и състава на продук...
Според последните препоръки включването на едно яйце в дневната диета не крие риск от повишаване на ...
Опасно ли е да приемаме риба и мляко едновременно, или това са твърдения, които науката не може да д...
Специфичното състояние на здравето е термин, който обхваща различни заболявания или състояния, които изискват специална диета или хранителен режим. Някои от тях са диабет, целиакия, алергии, хипертония, холестеролемия и др. В този раздел на framar.bg ще разгледаме как да се храним при специфично състояние, като следваме принципите на здравословното хранене и спазваме препоръките на лекаря или диетолога.
Здравословното хранене при специфично състояние има за цел да подпомогне лечението, да подобри качеството на живот и да предотврати или ограничи възможните усложнения. За да постигнем това, трябва да вземем предвид следните аспекти:
Също така, трябва да се консултираме с лекаря си за възможните лекарствени взаимодействия с храната или хранителните добавки.
Храненето при специфично състояние не трябва да бъде ограничаващо или скучно. Напротив, то може да бъде разнообразно, вкусно и забавно, ако използваме креативността си и търсим нови рецепти и комбинации. Главното е да сме информирани, отговорни и последователни в нашия избор и да се радваме на храната, като я превръщаме в източник на здраве и удоволствие.