Хранене при мононуклеоза
Мононуклеозата е инфекциозна болест, която се проявява под формата на треска, наблюдава се възпаление на лимфните възли, променя се съставът на кръвта, засегнати са черният дроб, далакът, като същите се увеличават.
Причината за проблема е вирус, който се отнася към семейството на херпесите, познат е под наименованията Epstein-Barr вирус или ДНК-геномен.
Заразяването става при близък контакт с инфектирано лице:
- по въздушно-капков път (кашлица, кихане);
- чрез слюнка (целувка, полов контакт);
- трансмисивно предаване (преливане на кръв).
Инкубационният период е от 5 до 25 дни. Обостряне се наблюдава през есенно-зимния период.
Симптоми:
- ангина, бронхит, трахеит;
- висока телесна температура;
- костни и мускулни болки;
- засилено изпотяване;
- слабост;
- силно главоболие, преминаващо често в мигрена;
- възпаляване на лимфните възли, увеличава се размерът им;
- възможно е увеличаване на далака и черния дроб, както поотделно, така и заедно;
- херпеси;
- чести респираторни заболявания.
Полезни храни при мононуклеоза
При мононуклеоза най-често е нарушена обмяната на белтъчините, мазнините, въглехидратите и мазнините, която трябва да бъде балансирана и да се поддържа.
За човека оптималното съотношение между белтъчини, мазнини и въглехидрати е съответно 1:1:4. Това означава, че на 10 грама белтъчини следва да се приемат 10 грама мазнини и 40 грама въглехидрати.
Страдащите от заболяването се нуждаят от подсилване на имунната система, за което ще помогнат витамините, особено А, С, Р и от група В. Затова храненето следва да бъде насочено към консумацията на продукти, съдържащи необходимия витаминен комплекс:
- напитки: компоти, кисели, сокове от плодове, ягодоплодни, домати, шипкова отвара, несилен чай, кафе с мляко;
- тестени изделия: пшеничен и ръжен хляб, но не прясно изпечен или изсушен, бисквити от тесто без масло;
- млечни продукти: прясно и кондензирано млека, обезмаслена извара, малки количества заквасена сметана, твърди видове сирена/кашкавали (но не с остър вкус);
- мазнини: растително олио и краве масло (не повече от 50 грама дневно);
- нетлъсти видове меса и ястия от тях: птиче, заешко, говеждо (без мазнини); може да бъдат сварени, изпечени или задушени;
- нетлъста риба: треска, щука, хек и други (сварете или пригответе на пара);
- каши: от елда, пшеница, ориз, овесени ядки, също макарони;
- пресни зеленчуци (без ограничения);
- пресни плодове и ягодоплодни (без киселите сортове);
- зелени подправки и листни зеленчуци: магданоз, копър, листа зелена салата;
- яйца: минимум два пъти седмично по 1 яйце на ден, приготвено във вид на омлет;
- плодови сладка, захар и мед в умерени количества.
Опасни и вредни храни при мононуклеоза:
- прясно изпечен хляб и изделия от маслено тесто;
- сланина и готварски мазнини;
- супи, приготвени на основата на гъбени, месни и рибени бульони;
- тлъсти видове меса: свинско, гъше, патешко, агнешко;
- тлъсти видове риба: сом, есетра и други;
- консерви, маринати;
- хайвер и консервирана риба;
- твърдо сварени и пържени яйца;
- пикантни подправки: черен пипер, хрян, горчица;
- алкохолни напитки;
- кисели плодове и ягодоплодни;
- сладкарски изделия, приготвени от шоколад и кремове (само шоколад също), сладолед;
- сладки газирани напитки;
- какао, силно кафе;
- бобови култури;
- гъби;
- репички, ряпа;
- зелен лук, киселец, спанак.
edaplus.info
Снимка: polsergmich.blogspot
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПАНАЦЕЯ ТИНКТУРА ОРЕХ 100 мл
ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОМЕТЪР ДЖУНИЪР ДОМОТЕРМ
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лимфна система
- Намалете високата температура със суров картоф
- Триделна амброзия, Гигантска амброзия
- Хранене при лимфом
- Компютърна томография (КТ) на гръден кош
- L04 Остър лимфаденит
- Пирогени и криогени
- Стадии на треската
- Лесни начини за пречистване на лимфната система
- Температурни криви
Коментари към Хранене при мононуклеоза