Хранене при лимфом
Лимфомът е заболяване с онкологичен характер, което поразява лимфната тъкан и вътрешните органи. Лимфната система на човека е изградена от мрежа от кръвоносни съдове, които преминават през всички вътрешни органи и по тази мрежа тече лимфната течност (лимфа).
При лимфом лимфните клетки започват патологично активно да се делят и образуват тумори. Интензивното използване на химични препарати за лечение на заболяването действа токсично върху организма на пациента. Поради тази причина храненето на болния трябва да бъде максимално балансирано и насочено към подсилване на имунитета и възстановяване на тялото.
Полезни хранителни продукти при лимфом:
- всички видове зърнени и житни каши;
- прясно изцедени сокове;
- морски продукти;
- обезмаслени киселомлечни продукти;
- сок от червени боровинки, разреден с вода;
- малки количества сухо червено вино;
- нетлъсто птиче месо, приготвено на пара;
- зелени зеленчуци;
- зелен чай;
- оранжево-червени плодове и зеленчуци.
Агресивната химиотерапия не само спира растежа на раковите структури, но и действа неблагоприятно върху здравите клетки. Правилното хранене значително облекчава страничните ефекти от терапията. За да се помогне на организма да се справи със състоянието, заболелият следва да изключи от менюто си тежките и неполезни храни.
Вредни хранителни продукти при лимфом:
- да се ограничи употребата на захар, тя може да се замени с мед;
- колбаси и пушени изделия;
- полуфабрикати;
- остри сосове и подправки;
- алкохол;
- сирена с плесен;
- фаст фууд;
- недомашни сладкарски изделия;
- червено месо;
- тлъсти видове риба;
- консервирани продукти.
edaplus.info
Снимка: simptom-lechenie.ru
Коментари към Хранене при лимфом