Хранене при лимфогрануломатоза (Болест на Хочкин/Ходжкин, лимфом на Ходжкин)
![Хранене при лимфогрануломатоза (Болест на Хочкин/Ходжкин, лимфом на Ходжкин) - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/hranene/hranene-pri-limfogranulomatoza-bolest-na-hochkin-limfom.jpg)
Лимфогрануломатозата е заболяване на лимфната система и циркулацията, при която се засягат най-често лимфните възли в областта на шията. Болестта на Хочкин се среща още и като болест на Ходжкин, лимфом на Ходжкин или лимфогрануломатоза. Следването на здравословна диета и редовна физическа активност потенциално подобрява цялостното благосъстояние при заболяването.
Факторите за развитите на заболяването:
- наследствена предразположеност;
- контакт с някои химични вещества;
- автоимунни заболявания;
- вроден или придобит имунодефицит.
Симпроми на заболяването лимфогрануломатоза:
- треска;
- слабост;
- умора;
- загуба на тегло;
- нощно изпотяване;
- кашлица;
- задух;
- сърбеж по цялото тяло.
Как диетата може да повлияе болестта на Хочкин?
По време на лечението на болестта лимфогрануломатоза имунната система е по-уязвима, което излага човек на риск от инфекции. Често лечението причинява странични ефекти като изтощение и загуба на тегло. Консумирането на здравословни ястия помага за поддържане на тялото здраво, енергийните нива и тегло в норма, както и подсилва имунната система.
Хората, страдащи от болестта, които са на химиотерапия, може да получат стомашно-чревни странични ефекти като гадене и диария, което да затрудни храненето им. По време на този жизненоважен етап от възстановяването е от особено значение да се спазва диета, осигуряваща всички хранителни вещества, от които се нуждае организмът. Хранителните нужди на хората с болест на Ходжкин варират в зависимост от много фактори – възраст, медицинска история, диагноза и етап на лечение. За изготвянето на индивидуален хранителен режим, доставящ всички необходими хранителни вещества, се консултирайте с вашия лекуващ лекар и диетолог.
Полезни хранителни продукти при болест на Хочкин/Ходжкин
Процесът на комплексна лъче- и химиотерапия оказва токсично въздействие върху организма на заболелия, затова неговото хранене трябва да бъде балансирано. Въпреки че няма специфична диета за хората, страдащи от тази болест, се препоръчва да се спазва здравословен хранителен режим, съставен от добре балансирани и питателни продукти и ястия. Менюто следва да включва:
- морски продукти и нетлъста риба;
- осолена херинга;
- заешко месо;
- телешки черен дроб;
- обезмаслени млечни изделия;
- каши от елда, бобови култури и пшеница;
- сложни въглехидрати - овес и пшеница;
- покълнали пшенични семена;
- кисело зеле;
- чесън;
- жълти и оранжеви зеленчуци.
- сезонни плодове и ягодоплодни;
- шипков чай през зимата;
- зелен чай;
- прясно изцедени плодови сокове;
- супи със зеленчуков бульон;
- здравословни мазнини (от ядки, авокадо, зехтин екстра върджин).
Съвети за хранене при лимфом на Ходжкин
- Опитайте се да включите разнообразни плодове и зеленчуци (кръстоцветни като броколи, кейл, брюкселско зеле) в ежедневното си меню. Консумирайте млечни продукти с намалено съдържание на мазнини или обезмаслени такива. Ограничете количеството наситени и трансмазнини, както и захари, до 10% от дневния прием на калории. Стремете се да ограничите консумацията на сол до 2000 милиграма на ден.
- Останете добре хидратирани, като пиете много вода и напитки без съдържание на захар (например билков чай). Тъй като кофеинът понякога може да причини стомашно-чревни проблеми, предпочитайте безкофеинови напитки. Добавянето на повече фибри към диетата може да помогне за предотвратяване на проблемите.
- Понякога страничните ефекти от лечението могат да затруднят храненето или да го направят неприятно. Ако имате проблеми с консумирането на твърда храна, течните опции като протеинов шейк, неподсладен сок или супи с ниско съдържание на натрий, са добра алтернатива.
- Изберете меки храни и такива, които стават крехки при готвене, за да минимизирате болката при преглъщане. Комбинирайте плодове и зеленчуци, за да направите полезно смути.
- Може да разделите приема на храна на по-малки порции и да се храните четири до шест пъти на ден. Опитайте се да не пропускате хранене и се постарайте да останете добре хидратирани. Течностите могат да помогнат за облекчаване на симптоми като умора и запек, които от своя страна могат да доведат до загубата на апетит.
- Поддържането на физическа активност по време на лечение на лимфогрануломатоза може да подобри както физическата издръжливост, така и възстановителния процес. Освен за изграждане на мускулна и костна маса и сила, редовното спортуване намалява тревожността и умората, подобрява сърдечната функция и повишава самочувствието. Консултирайте се с вашия лекуващ лекар, преди да започнете да тренирате.
edaplus.info; healthline.com
Снимка: flickr.com
Коментари към Хранене при лимфогрануломатоза (Болест на Хочкин/Ходжкин, лимфом на Ходжкин)