Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при лимфогрануломатоза (Болест на Хочкин/Ходжкин)

Хранене при лимфогрануломатоза (Болест на Хочкин/Ходжкин)

Хранене при лимфогрануломатоза (Болест на Хочкин/Ходжкин) - изображение

Лимфогрануломатозата е патология, която се отнася към злокачествените лимфоми.

Факторите, които биха могли да бъдат причина за развитите на заболяването са:

  • наследствена предразположеност;
  • контакт с някои химични вещества;
  • автоимунни заболявания;
  • вроден или придобит имунодефицит.


Полезни хранителни продукти при болест на Хочкин

Процесът на комплексна лъче- и химиотерапия оказва токсично въздействие върху организма на заболелия, затова неговото хранене трябва да бъде балансирано. Менюто следва да включва:

  • обезмаслени млечни изделия;
  • морски продукти и нетлъста риба;
  • заешко месо;
  • каши от елда, бобови култури и пшеница;
  • телешки черен дроб;
  • кисело зеле;
  • осолена херинга;
  • покълнали пшенични семена;
  • сезонни плодове и ягодоплодни, шипков чай през зимата;
  • зелен чай;
  • чесън;
  • прясно изцедени плодови сокове;
  • супи със зеленчуков бульон;
  • жълти и оранжеви зеленчуци.


Опасни и вредни хранителни продукти при лимфогрануломатоза

За да се помогне на организма да минимализира страничните ефекти от агресивната терапия, е необходимо заболелият да изключи от менюто си следните храни:

  • фаст фууд и подсладени газирани напитки;
  • полуфабрикати;
  • червено месо;
  • алкохолни напитки;
  • пушени изделия;
  • рибени и месни консерви;
  • оцет и мариновани зеленчуци;
  • концентрирани месни бульони;
  • кока кола и силно кафе;
  • подправки и остри сосове.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияПатологияХранене при...ЛюбопитноНовиниЛеченияКлинични пътекиАлт. медицинаБотаника