Необичайни десерти
Кулинарите по целия свят непрекъснато експериментират с различни вкусове и представяния на своите ястия. Фантазиите им нямат граници: използват научни методи за направата на десерти, например и се надяват да привлекат вниманието ни с нов необичаен вкус. Ще ви запознаем с 10 странни десерта, които може би ще ви удивят.
1. Сладолед с течен азот (Филипини)
Храната за космонавти отдавна се приготвя чрез супер бързо замразяване, но не всички ресторанти се осмеляват да прилагат технологията на молекулярната гастрономия. Така например, в един от ресторантите в Манила предлагат сладолед «Nitro». При това използват прясна сметана и я замразяват директно пред погледа на посетителите с помощта на течен азот. Може да опитате сладоледи с необичайни вкусове като: лавандула, роза и дори "бекон с яйца".
2. Пинята с тъмен шоколад (Чикаго, САЩ)
Поръчвайки този десерт в чикагския ресторант Alinea, се пригответе за истинско представление. Сервитьорът рисува директно върху плота сложни форми с червен боровинков сос и жълт сироп от тиква, последвани от сос от сладка бира под формата на пара. Действието завършва с разбиване на големи шоколадови топки (с размер на топка за боулинг), пълни със захарен памук, сухи сладки рулца, сладолед и други изненади.
3. Торта «Cherpumple» (Лос Анджелис, САЩ)
Този десерт и бил измислен през 2009 година от американски шегаджия, чиято идея била да "сприятели" трите класически сладкиша - ябълков, черешов и тиквен, като ги "обедини" с една обща глазура от крема сирене. Парче от десерта може да ви даде веднага 1800 калории.
4. Султански златен сладкиш (Истанбул, Турция)
Петзвезден луксозен хотел в Истанбул предлага на своите посетители ексклузивен десерт, за чието приготвяне са необходими 72 часа. Десертът от смокини, кайсии, дюли и круши се маринова предварително в продължение на 2 години в ямайски ром. След това се добавя рядка ванилия от Френска Полинезия, поръсва се с карамелизирани черни трюфели и се покрива със златни 24-каратови люспи, годни за консумация. Самият сладкиш се поднася в сребърна кутийка със златен печат.
5. Пържени във фритюрник бонбони (Шотландия)
Идеята за пържени бонбони се ражда в Шотландия, когато на някого му хрумнало да изпържи парче известна марка шоколадово десертче. От този момент пържените във фритюрник бонбони стават постоянно ястие, предлагано в заведенията за бързо хранене и често се поднася с пържени картофки. Може такива бонбони да си направите и сами вкъщи: оваляйте шоколадови бонбони в течно тесто и след това изпържете във фритюрник. Тези от вас, които се грижат за фигурата си, трябва да знаят, че лакомството е истинска "калорийна бомба".
6. Зелена дизентерия (Тайван)
В столицата на Тайван може да се натъкнете на множество екзотични заведения. В едно от тях - ресторант «Modern Toilet» - всички храни попадат в чинията под формата на тоалетни, а десертите като екскременти се вписват отлично в обстановката. Продуктите за направата на ястията са напълно нормални и ако не ви притеснява наименованието, може спокойно да си поръчате "Зелена дизентерия" - това е десерт на основата на сладолед със сироп от киви, има и вариант с "кръв", при който се използва ягодов сироп.
7. Десерт "Английска закуска" (Ирландия)
Ако посетите Дъблин, може да си поръчате необикновен десерт при известния местен готвач Vicky McDonald. Това ястие изглежда като истинска английска закуска - яйца, колбас, задушен фасул с бекон. Всъщност, всички тези продукти са сладки: колбасът е направен от бисквитена торта с фъстъчено масло, фасулът - от бисквити и бял шоколад, плуващи в пюре от портокали и ягоди, а яйцето не е нищо друго, освен пана кота с лимонов фондан.
8. Десерт «Ais Kacang» (Малайзия и Сингапур)
В Малайзия и Сингапур е изключително популярен десерт, който представлява натрошен ред, подправен с червен фасул, царевица, зелено желе и кондензирано мляко. Всичко това му придава колоритен външен вид. В основата винаги са ледените стружки и червения фасул, а останалите продукти може да бъдат най-различни - от палмови семена, плодове на смърдящ дуриан до червен желатин.
9. Млечна дяволска торта (Лос Анджелис, САЩ)
Десертът "Три млека" е класически сладкиш от три вида мляко, който е много популярен в Латинска Америка. Но в ресторанта Chego в Лос Анжелис са решили да му придадат малко пикантен вкус. За тази цел, блатът се полива със смес от кондензирано мляко, подправено с канела и лют кайенски пипер, добавят пудинг от тапиока и печени пикантни фъстъци.
10. Десерт от пилешки гърди (Турция)
Традиционният турски десерт «Tavuk Gogsu» се приготвя от пилешки гърди, но вие едва ли ще усетите това. Старателно смлените пилешки гърди се подслаждат със смес от ориз, мляко, захар, брашно и масло, след което обилно се поръсват с канела и бадеми. По време на Османската империя са поднасяли това ястие под формата на пудинг (като десерт) на султана в турския дворец Топкапъ.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛЯТНО КИНО - ИВАН ВЪЛЕВ - ХЕРМЕС
ДЕНЯТ, В КОЙТО ПАСТЕЛИТЕ СИ ТРЪГНАХА - ДРЮ ДЕЙУОЛД, ОЛИВЪР ДЖЕФЪРС - ХЕРМЕС
БИГДЖИГС МАГНИТНА ИГРА ПРЕОБЛИЧАНЕ BJ003
БИГДЖИГС МЕЧЕ ЗА ПРЕОБЛИЧАНЕ МИСИС БЕЪР BJ764
KIDBOARD БАЛАНС БОРД ОБЛАЧЕ
Безплатна доставка за България!ДОГОНВАНЕ НА СВЕТА - МАРКО ГАНЧЕВ - ХЕРМЕС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Секреция на стомашен сок
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
Коментари към Необичайни десерти