Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Как се прави рачел от тиква (с гасена вар)

Как се прави рачел от тиква (с гасена вар)

от 07 яну 2025г., обновено на 14 яну 2025г.
Автор: Радостина Райчева
Как се прави рачел от тиква (с гасена вар) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Рачелът на практика е плодово сладко. Наименованието най-често се използва, когато сладкото е приготвено с тиква, но то може да се направи с дюли, с круши, със сини сливи и с други плодове. Популярни са и комбинациите от два плода, като тиква и дюли или тиква и сини сливи. По желание се добавят ванилия, индрише, канелена пръчица и други подправки, които да придадат още по-приятен аромат на готовия продукт. Ако обичате ядки, може да добавите орехи или запечени бадеми. Слага се и лимонтузу.

Рецепта за рачел от тиква

Днес рачелът се приготвя най-често със захарен сироп, затова ви предлагаме такава рецепта. В миналото са използвали още петмез, мед или гроздова шира. Може да заместите захарния сироп с някой от тези продукти, ако желаете.

Необходими продукти за рачела:

  • 2 килограма тиква
  • 2 килограма захар
  • 1 литър вода
  • 2 ванилии
  • 2 чаени лъжички лимонтузу
  • листенца прясно индрише по желание
  • орехови ядки по желание

За варовото мляко:

  • гасена/хидратна вар - 150 грама
  • студена вода - 5 литра

Начин на приготвяне:

Обелете тиквата, почистете я от семената и я нарежете на малки парчета с дължина около 3 сантиметра и дебелина около 1,5 сантиметра. Разбира се, големината им може да бъде по ваш избор, но е добре тя да бъде приблизително еднаква за всички.

рязане на тиква

Пригответе "варовото мляко", като разтворите 150 грама хидратна вар в 5 литра студена вода. Оставете за 2-4 часа, за да може варта да се утаи на дъното на съда, след което внимателно през няколко слоя марля или тензух прецедете течността, като внимавате да не се размъти.

Сложете нарязаната тиква (или друг плод) за около 1,5-2 часа във водата, като разбърквате периодично. След това измийте парченцата неколкократно и старателно под студена течаща вода.

При приготвянето на разтвора е важно да разбъркате много добре, за да не останат бучки от варта. Първо сложете нея, налейте малко вода, разбъркайте, за да се получи каша и тогава добавете останалата вода. Гъстотата на течността, както и нейният цвят, наподобяват прясно мляко, откъдето вероятно и разтворът получава наименованието „варово мляко“.

Пригответе сироп от водата и захарта и сложете тиквата в него. Варете я до сгъстяване на сиропа (около 30-40 минути).

Малко преди да свалите съда от котлона, добавете лимонтузуто, ароматните подправки и ядките, ако ще използвате такива. Разпределете рачела в предварително подготвени чисти и сухи бурканчета. Затворете ги и обърнете с капаците надолу. Ако искате да се подсигурите допълнително, може да стерилизирате за 5 минути.

Съхранявайте готовата сладост на тъмно и прохладно място.

Да ви е вкусно!

Често задавани въпроси

Защо е необходимо тиквата за рачел да се кисне във „варово мляко“

Тъй като тиквата омеква значително след термична обработка, има риск плодовият зеленчук да се превърне в каша. За да не се случи това, се използва т.нар. варово мляко или варова/варна вода.

Прилагането на този метод съхранява тиквата стегната отвън, но вътрешността на парченцата остават меки.Те няма да омекнат прекалено при варенето и няма да се превърнат в пюре. Така ще може да се насладите на сочни прозрачни парченца тиква с хрупкава коричка.

Твърдите плодове (дюля, тиква) не е нужно да престояват дълго време във „варовото мляко“, докато при по-меките може да се наложи киснене до 3 часа.

Какво ще стане, ако не накиснем тиквата в хидратна вар

Ако не обработите тиквата предварително, тя ще омекне по време на варенето и целостта на парченцата ще се разруши, те ще се превърнат в каша, което вече не е рачел, а може би мармалад.

»Рецепти за сладко от тиква

Има ли начин за запазване на тиквата стегната, без да използваме гасена вар

Да, има. Технологията не е сложна, но е времеемко да се приготви рачел по този начин:

Залейте парчетата тиква с врящ захарен сироп и ги оставете да престоят 24 часа. След това отцедете сиропа, сгорещете го отново до кипване и залейте пак тиквата. Изчакайте едно денонощие и повторете. Това се прави в продължение на десетина дни, за да бъде повърхността на парченцата твърда след термичната обработка. Остава само да сварите тиквата в сиропа.

Какво е петмез и как се прави

Петмезът е сгъстен плодов сок с консистенцията на мед, който не съдържа добавена захар. За приготвянето му се използват много сладки плодове, като подходящи са сливите, дините и други.

За да получите петмез, първо трябва да изцедите сока от избраните плодове (може да ги пресовате). След това налейте сладката течност в затоплена тава, която сте поставили върху огъня, и варете до сгъстяване, като бъркате непрекъснато. Ако решите да си направите домашен рачел с петмез, добавете парченцата тиква, когато сиропът е сгъстен наполовина и ги варете, докато консистенцията му стане като тази на меда.

Още по темата:
  • Бисквити с петмез (меласа) Бисквити с петмез (меласа)
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ЛОВ ПАУЪР ЗА ЖЕНИ ДОЗИ 10 г * 3
7.30лв.

ЛОВ ПАУЪР ЗА ЖЕНИ ДОЗИ 10 г * 3

ЛОВ ПАУЪР ЗА МЪЖЕ ДОЗИ 10 г * 3
10.10лв.

ЛОВ ПАУЪР ЗА МЪЖЕ ДОЗИ 10 г * 3

БАЛЕН МЕЛАСА ОТ РОЖКОВ (ПЕТМЕЗ) 800 г
21.00лв.

БАЛЕН МЕЛАСА ОТ РОЖКОВ (ПЕТМЕЗ) 800 г

НУРС БИЛКОВ ПЕТМЕЗ ОТ РОЖКОВ 400 г
21.30лв.

НУРС БИЛКОВ ПЕТМЕЗ ОТ РОЖКОВ 400 г

Коментари към Как се прави рачел от тиква (с гасена вар)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се прави рачел от тиква (с гасена вар)
    www.framar.bg 
    на 05 June 2025 в 05:31
    Коментирайте "Как се прави рачел от тиква (с гасена вар)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Бисквити с петмез (меласа)
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Temu Kupon Kodu [acp856709] 4000? Indirim Kazan?n

преди 2 часа и 18 мин.

Temu Kupon Kodu [acp856709] %30 ?ndirim + 3000 TL Hediye Kupas?

преди 2 часа и 19 мин.

70% ?ndirim yada 100€ Temu Kupon Kodu [acp856709]

преди 2 часа и 20 мин.

??????Temu??????? 30%???acp856709????????????

преди 2 часа и 21 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

??? 100 ????? ?? ??? ??? ???? [acp856709] ?????????? ????? ?????????

преди 2 часа и 23 мин.

[Verified] Temu Coupon Code 100€ Off [acp856709] + Get 40% Discount

преди 2 часа и 24 мин.

Latest Temu Coupon Code $100 Off [acp856709] + Get 30% Discount

преди 2 часа и 25 мин.

[New] Temu Coupon Code $200 Off {[acp856709]} For Existing Customers

преди 2 часа и 26 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОСТРОВИТ МСМ (МЕТИЛ - СУЛФОНИЛ - МЕТАН) прах 300 г

МАГНАЛАБС МАГНАЗАЙМ сироп 125 мл

ФИТОМЕР ИНТЕНЗИВЕН ЛОСИОН P5 ЗА ОТСЛАБВАНЕ 150 мл

БИОФРЕШ ОМЕКОТЯВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С БАДЕМ 100 мл

ХЕЛИКС ОРИГИНАЛ капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Правете компреси от мас за облекчаване на симптомите при грип и настинка

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юни 2025г. в 16:50:42

ЗИМ спрей за нос ЗА ДЕЦА 30 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юни 2025г. в 15:51:26

ЗИМ спрей за нос ЗА ДЕЦА 30 мл

Коментар на: Поли от 04 юни 2025г. в 15:24:28

Правете компреси от мас за облекчаване на симптомите при грип и настинка

Коментар на: Порасналия човек от 04 юни 2025г. в 14:57:46

АБОФАРМА ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 1000 мг * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юни 2025г. в 14:33:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival