Как да направим сушени смокини във фурната

Смокините са вкусен плод, на който не можем да се радваме целогодишно, за жалост. Разбира се, така е с повечето плодове и зеленчуци, което налага и тяхното консервиране. По отношение на смокините, те могат да се превърнат в апетитно сладко или да се изсушат. Да си изсушим смокини в домашни условия не е особено лесно, ако нямаме на разположение съответните приспособления или достатъчно слънчева светлина. Тук на помощ идва фурната, с чието съдействие ще можем да ги съхраним и да им се наслаждаваме до няколко месеца след обработката в зависимост от това коя рецепта от следващите ще се изпълни.
Месестата част на смокинята е винаги нежно червена. Около четвърт от масата на узрелия плод е захар. В изсушено състояние съдържанието на захар достига 37%, а понякога и повече |
Как да си изсушим смокини във фурната – вариант 1 (със захар)
Изберете неголеми зелени, недоузрели смокини.
Приготвени по този начин, сушените смокини са годни за консумация до 1 месец след обработката при условие, че се съхраняват в хладилник.
Знаете ли, че по време на военни походи или битки Александър Македонски и неговите воини носели със себе си сушени смокини, които са идеални за възстановяване на силите и не заемат много място в багажа. Сили от плода е черпила и Клеопатра. |
Необходимите продукти са: немного узрели смокини, захар и вода.
От водата и захарта се сварява сироп. Плодовете се слагат във врящата сладка течност за 10 секунди. Това се прави, за да получат сладко покритие и да съхранят цвета си.
Изваждат се и се подреждат върху решетката на фурната. Поставят се в уреда на най-високото ниво и се оставят да се сушат в продължение на 2–3 часа при минимална температура. Ако при вашата фурна най-ниските градуси са 150, оставете вратата й леко отворена. След това обърнете плодовете и сушете още 2-3 часа. Смокините ще станат гумени и пластични. Може да ги сплескате леко, ако желаете.
Готовността им преценете, като направите разрез по една от тях и проверите вътрешността й. Тя трябва да бъде суха.
Любопитен факт е, че дървото смокиня е изключително дълголетно. То дава плодове цели 300-400 години. |

Как да си изсушим смокини във фурната – вариант 2
Разрежете смокините на две части надлъжно. Включете фурната да загрява при 100-120 градуса на режим "вентилатор".
Подредете половинките плодове върху решетката и нека се изсушават в продължение на 6 часа (до готовност).
Твърди се, че висококачествените смокини имат минимум 900 семенца във вътрешната си част. |
Ако смокините започнат да прегарят, а не са готови, отворете малко вратата на фурната и оставете да се сушат така.
Когато извадите плодовете, изчакайте ги да се охладят напълно и приберете в кутии, които се затварят плътно.
Съхранявайте не по-дълго от 3 месеца.
Сушените смокини чудесно се съчетават с различни сирена, а чаша бяло вино или шампанско винаги е добра компания на подобно предястие. Подходящо допълнение са също към месо, включително птиче. Като десерт може да се поднесат пресни с бита сметана.
Добър апетит!
webspoon.ru; lady.tochka.net; narodmedotvet.ru; iveinternet.r; www.edimdoma.ru; faktoved.ru
Снимки: pixabay.com:
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ЛУНА АКТИВИРАНО И СУРОВО КРЪНЧИ 250 г
НовФРУТИ - ЛАКС сироп слабителен смокиня 150 мл ЕКОФАРМ
ОРГАНИК ШОП МАСКА ЗА КОСА ЗА БЛЯСЪК ГРЪЦКА СМОКИНЯ 250 мл
НовКОРФ МИА ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
КИНЕТИКС ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО СМОКИНЯ И ВИОЛЕТКА 250 мл
НовПРАНАРОМ АРОМАФОРС СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО 15 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Смокиновите листа - безценни за здравето
- Смокиня – ползи и вреди
- Как да си захванем смокиня от клонче (първи стъпки)
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Ако страдате от диабет, консумирайте смокини
- Как се прави домашно сладко от смокини
- Премахнете брадавиците със сок от смокинови листа
- Пълнени смокини със сирене, мед и орехи
- Използвайте отвара от смокинови листа против хемороиди
- Смути със смокини и мед
Коментари към Как да направим сушени смокини във фурната