Как да направим сушени смокини във фурната
Смокините са вкусен плод, на който не можем да се радваме целогодишно, за жалост. Разбира се, така е с повечето плодове и зеленчуци, което налага и тяхното консервиране. По отношение на смокините, те могат да се превърнат в апетитно сладко или да се изсушат.
Да си изсушим смокини в домашни условия не е особено лесно, ако нямаме на разположение съответните приспособления или достатъчно слънчева светлина. Тук на помощ идва фурната, с чието съдействие ще можем да ги съхраним и да им се наслаждаваме до няколко месеца след обработката в зависимост от това коя рецепта от следващите ще се изпълни. Нека първо да изберем и подготвим смокините.
Как да изберем подходящи за сушене смокини
За да направите правилен избор на пресни смокини, които да изсушите, обърнете внимание на следното:
- Най-добре е плодовете да бъдат с диаметър 5 сантиметра. По-малките не са толкова сладки, а прекалено големите обикновено са узрели много и при изсушаване ще станат по-сухи и по-твърди.
- Цветът не е от значение, тъй като съществуват различни сортове смокини.
- Най-подходящи за изсушаване са смокините с матова външност. Прекалено гладките и лъскави плодове вероятно са обработени с препарати за запазване на свежестта по време на транспортиране.
Как да подготвим смокините за сушене
Има няколко стъпки, които трябва да изпълните, преди да преминете към изсушаване на плодовете:
- Огледайте внимателно суровите смокини и отстранете всички, които имат нездрави или развалени участъци.
- Измийте плодовете и ги подсушете старателно с кърпа.
- Ако имате съмнения, че повърхността на плодовете, които сте купили, е третирана с консерванти, накиснете смокините във вода за два часа. По този начин ще отстраните вредните вещества по външната им част, ако има такива.
- Може да изсушете смокините цели или разрязани на две.
Знаете ли, че месестата част на смокинята е винаги нежно червена? Около четвърт от масата на узрелия плод е захар. В изсушено състояние съдържанието на захар достига 37%, а понякога и повече.
Как да си изсушим смокини във фурната – вариант 1 (със захар)
Изберете неголеми зелени, недоузрели смокини. Необходими са ви още захар и вода.
Сварете сироп от водата и захарта. Сложете плодовете във врящата сладка течност за 10 секунди. Това се прави, за да може смокините да получат сладко покритие и да съхранят цвета си.
Когато извадите плодовете от сиропа, подредете ги върху решетката на фурната, а самата решетка сложете на най-високото ниво на уреда.
Любопитен факт е, че дървото смокиня е изключително дълголетно. То дава плодове цели 300-400 години.
Включете фурната на минимална температура и оставете смокините да се сушат в продължение на 2-3 часа. Ако при вашата фурна най-ниските градуси са 150°C, оставете вратата й леко отворена. След това обърнете плодовете и сушете още 2-3 часа. Смокините ще станат гумени и пластични. Може да ги сплескате леко, ако желаете.
Готовността им преценете, като направите разрез по една от тях и проверите вътрешността й. Тя трябва да бъде суха.
Приготвени по този начин, сушените смокини са годни за консумация до 1 месец след обработката при условие, че се съхраняват в хладилник.
Знаете ли, че по време на военни походи или битки Александър Македонски и неговите воини носели със себе си сушени смокини, които са идеални за възстановяване на силите и не заемат много място в багажа. Сили от плода е черпила и Клеопатра.
Как да си изсушим смокини във фурната – вариант 2 (без захар)
Разрежете смокините надлъжно на две части. Включете фурната да загрява при 100-120 градуса на режим "вентилатор".
Подредете половинките от плодовете върху решетката и нека се изсушават в продължение на 6 часа (до готовност).
Ако смокините започнат да прегарят, а не са готови, отворете малко вратата на фурната и оставете да се сушат така.
Друг вариант е да ги сушите при температура от 60°C, тогава процесът ще продължи минумум 9 часа.
Когато извадите плодовете, изчакайте ги да се охладят напълно и приберете в кутии, които се затварят плътно.
Съхранявайте не по-дълго от 3 месеца.
Твърди се, че висококачествените смокини имат минимум 900 семенца във вътрешната си част.
Сушените смокини чудесно се съчетават с различни сирена, а чаша бяло вино или шампанско винаги е добра компания на подобно предястие. Подходящо допълнение са също към месо, включително птиче. Като десерт може да се поднесат пресни с бита сметана.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПРАНАРОМ АРОМАФОРС СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО 15 мл
ВИКТОРИЯ 1,2,3 CURLS ЛОСИОН ЗА КЪДРАВА КОСА 150 мл
КОРФ МИА ОСВЕЖАВАЩ ОКОЛООЧЕН КРЕМ 15 мл
РАСТИТЕЛЕН САПУН ФЛОРИНДА СМОКИНЯ 100 г
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ЗДРАВОСЛОВЕН ДЕСЕРТ БЕЗ ДОБАВЕНА ЗАХАР 40 г
ВИКТОРИЯ БЮТИ 1, 2, 3 CURLS БАЛСАМ ЗА КЪДРИЦИ С КОКОС 500 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Как да си захванем смокиня от клонче (първи стъпки)
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Смокиновите листа - безценни за здравето
- Смокиня – ползи и вреди
- Смокиня
- Използвайте отвара от смокинови листа против хемороиди
- Отстранете мазолите по краката с домат или смокиново листо
- Панирани смокини в сладка бирена паста
- Консумирайте чай от сушени смокини против уринарна инфекция
- Премахнете брадавиците със сок от смокинови листа
Коментари към Как да направим сушени смокини във фурната