Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Как да направим сушени смокини във фурната

Как да направим сушени смокини във фурната

от 31 авг 2016г., обновено на 04 сеп 2024г.
Редактор: Радостина Райчева
Как да направим сушени смокини във фурната - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Смокините са вкусен плод, на който не можем да се радваме целогодишно, за жалост. Разбира се, така е с повечето плодове и зеленчуци, което налага и тяхното консервиране. По отношение на смокините, те могат да се превърнат в апетитно сладко или да се изсушат.

Да си изсушим смокини в домашни условия не е особено лесно, ако нямаме на разположение съответните приспособления или достатъчно слънчева светлина. Тук на помощ идва фурната, с чието съдействие ще можем да ги съхраним и да им се наслаждаваме до няколко месеца след обработката в зависимост от това коя рецепта от следващите ще се изпълни. Нека първо да изберем и подготвим смокините.

Как да изберем подходящи за сушене смокини

За да направите правилен избор на пресни смокини, които да изсушите, обърнете внимание на следното:

  • Най-добре е плодовете да бъдат с диаметър 5 сантиметра. По-малките не са толкова сладки, а прекалено големите обикновено са узрели много и при изсушаване ще станат по-сухи и по-твърди.
  • Цветът не е от значение, тъй като съществуват различни сортове смокини.
  • Най-подходящи за изсушаване са смокините с матова външност. Прекалено гладките и лъскави плодове вероятно са обработени с препарати за запазване на свежестта по време на транспортиране.

Как да подготвим смокините за сушене

Има няколко стъпки, които трябва да изпълните, преди да преминете към изсушаване на плодовете:

  • Огледайте внимателно суровите смокини и отстранете всички, които имат нездрави или развалени участъци.разрязана на две смокиня
  • Измийте плодовете и ги подсушете старателно с кърпа.
  • Ако имате съмнения, че повърхността на плодовете, които сте купили, е третирана с консерванти, накиснете смокините във вода за два часа. По този начин ще отстраните вредните вещества по външната им част, ако има такива.
  • Може да изсушете смокините цели или разрязани на две.

Знаете ли, че месестата част на смокинята е винаги нежно червена? Около четвърт от масата на узрелия плод е захар. В изсушено състояние съдържанието на захар достига 37%, а понякога и повече.

Как да си изсушим смокини във фурната – вариант 1 (със захар) 

зелени смокиниИзберете неголеми зелени, недоузрели смокини. Необходими са ви още захар и вода.

Сварете сироп от водата и захарта. Сложете плодовете във врящата сладка течност за 10 секунди. Това се прави, за да може смокините да получат сладко покритие и да съхранят цвета си.

Когато извадите плодовете от сиропа, подредете ги върху решетката на фурната, а самата решетка сложете на най-високото ниво на уреда.

Любопитен факт е, че дървото смокиня е изключително дълголетно. То дава плодове цели 300-400 години.

Включете фурната на минимална температура и оставете смокините да се сушат в продължение на 2-3 часа. Ако при вашата фурна най-ниските градуси са 150°C, оставете вратата й леко отворена.сушени смокини След това обърнете плодовете и сушете още 2-3 часа. Смокините ще станат гумени и пластични. Може да ги сплескате леко, ако желаете. 

Готовността им преценете, като направите разрез по една от тях и проверите вътрешността й. Тя трябва да бъде суха.

Приготвени по този начин, сушените смокини са годни за консумация до 1 месец след обработката при условие, че се съхраняват в хладилник.

Знаете ли, че по време на военни походи или битки Александър Македонски и неговите воини носели със себе си сушени смокини, които са идеални за възстановяване на силите и не заемат много място в багажа. Сили от плода е черпила и Клеопатра.

 » Смокиня – ползи и вреди

Как да си изсушим смокини във фурната – вариант 2 (без захар)

Разрежете смокините надлъжно на две части. Включете фурната да загрява при 100-120 градуса на режим "вентилатор".

Подредете половинките от плодовете върху решетката и нека се изсушават в продължение на 6 часа (до готовност).смокини се сушат във фурна

Ако смокините започнат да прегарят, а не са готови, отворете малко вратата на фурната и оставете да се сушат така.

Друг вариант е да ги сушите при температура от 60°C, тогава процесът ще продължи минумум 9 часа.

Когато извадите плодовете, изчакайте ги да се охладят напълно и приберете в кутии, които се затварят плътно.

Съхранявайте не по-дълго от 3 месеца.

Твърди се, че висококачествените смокини имат минимум 900 семенца във вътрешната си част.

Сушените смокини чудесно се съчетават с различни сирена, а чаша бяло вино или шампанско винаги е добра компания на подобно предястие. Подходящо допълнение са също към месо, включително птиче. Като десерт може да се поднесат пресни с бита сметана.

Добър апетит!

Още по темата:
  • Как се прави домашно сладко от смокини Как се прави домашно сладко от смокини
  • Трюфели от смокини Трюфели от смокини
  • Смокини с бекон и кленов сироп Смокини с бекон и кленов сироп
  • Пълнени смокини със сирене, мед и орехи Пълнени смокини със сирене, мед и орехи
3.8/5 5 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ЧАЙ ФИЛТЪР ЧАГА ЕСЕН - ЯБЪЛКА, КРУША, ЛИСТ ОТ СМОКИНЯ * 24
9.80лв. / 5.01 €

ЧАЙ ФИЛТЪР ЧАГА ЕСЕН - ЯБЪЛКА, КРУША, ЛИСТ ОТ СМОКИНЯ * 24

МАТИСЪН АКВАКЕФИР СМОКИНЯ И ЛИМОН 500 мл
24.54лв. / 12.55 €

МАТИСЪН АКВАКЕФИР СМОКИНЯ И ЛИМОН 500 мл

ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
14.10лв. / 7.21 €

ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл

КИНЕТИКС ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО СМОКИНЯ И ВИОЛЕТКА 250 мл
28.00лв. / 14.32 €

КИНЕТИКС ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО СМОКИНЯ И ВИОЛЕТКА 250 мл

БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА ЗДРАВ СТОМАХ 100 мл
24.99лв. / 12.78 €

БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА ЗДРАВ СТОМАХ 100 мл

СЛИМ ПАМ ЗА ЖЕНИ капсули * 40 + саше * 20
34.23лв. / 17.50 €

СЛИМ ПАМ ЗА ЖЕНИ капсули * 40 + саше * 20

Коментари към Как да направим сушени смокини във фурната

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да направим сушени смокини във фурната
    www.framar.bg 
    на 08 November 2025 в 23:34
    Коментирайте "Как да направим сушени смокини във фурната"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Как да си захванем смокиня от клонче (първи стъпки)
  • Кактусова смокиня, Бодлива круша
  • Смокиня – ползи и вреди
  • Смокиновите листа - безценни за здравето
  • Използвайте отвара от смокинови листа против хемороиди
  • Отстранете мазолите по краката с домат или смокиново листо
  • Премахнете брадавиците със сок от смокинови листа
  • Ако страдате от диабет, консумирайте смокини
  • Смокини с бекон и кленов сироп
  • Консумирайте мляко със смокини против запек
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Ешерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътищаЕшерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътища

Ешерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътища

от 07 ное 2025г.Прочети повече
Излагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболяванияИзлагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболявания

Излагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболявания

от 07 ное 2025г.Прочети повече
Спасиха бременна жена с трансплантиран бъбрек и рядко заболяванеСпасиха бременна жена с трансплантиран бъбрек и рядко заболяване

Спасиха бременна жена с трансплантиран бъбрек и рядко заболяване

от 07 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 8 дни, 12 часа и 30 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 18 дни, 8 часа и 43 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Смокиня – ползи и вреди Смокиня – ползи и вреди

Смокиня – ползи и вреди

от 15 авг 2022г. Прочети повече
Смокинова диета - 4 варианта Смокинова диета - 4 варианта

Смокинова диета - 4 варианта

от 19 авг 2014г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АКТЕЛСАР ДУО таблетки 80 мг/5 мг * 28 ТЕВА

ВЛИВАКТИВ Ag ПРЕВРЪЗКА С АКТИВЕН ВЪГЛЕН И СРЕБРО, ТЪНКА 10 х 10 см * 1

ВИТАЛЕРС L-ЦИТРУЛИН прах 500 г

БЕВИМ таблетки 10 мг * 28

ТИНКТУРА АНТИСТРЕС 100 мл ДР. БИОМАСТЕР

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИЛОКСАН капки за очи и уши, разтвор 3 mg / ml * 5 мл АЛКОН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:57:22

B96.1 Klebsiella pneumoniaе [K. pneumoniaе] като причина за болести, класифицирани другаде

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:57:06

ЦИЛОКСАН капки за очи и уши, разтвор 3 mg / ml * 5 мл АЛКОН

Коментар на: Алекс от 07 ное 2025г. в 16:56:44

БЕТАСЕРК таблетки 24 мг * 20 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:53:57

B96.1 Klebsiella pneumoniaе [K. pneumoniaе] като причина за болести, класифицирани другаде

Коментар на: Зора Иванова от 07 ное 2025г. в 16:50:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival