Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите

1. За да не се напукват картофите при варене, приготвяйте ги на бавен огън при едва доловимо кипене. Ще ви помогнат и няколко капки оцет във водата.
2. Картофеното пюре и картофените кюфтета ще станат по-пухкави, ако добавите малко сода.
3. Картофите трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място, но не в хладилник.
4. Сладкият привкус на измръзналите картофи може да се премахне, ако ги държите около 5 - 7 дни в помещение с температура от 18 - 20 градуса.
5. Пресните картофи се почистват по-лесно, ако ги държите 10 - 15 минути в студена подсолена вода.
6. Старите картофи (особено покълналите) е добре да се обелват, като се отстранява по-дебел слой от обелката им, защото в нея се натрупват вредни вещества.
7. За да съхраните хранителните вещества на картофите, най-добре е да ги белите непосредствено преди варенето.
8. Ако се налага да обелите зеленчука по-рано, сложете го във вода, за да не почернее, но не го нарязвайте. Рязането трябва да стане, когато решите да приготвяне ястието. Нарязани картофи не се оставят във вода, защото белтъчните вещества се разтварят.
9. Настърган картоф съхранявайте в малко топло прясно мляко, за да не потъмнее.
10. Със същата цел може да потопите картофа за 1 - 2 минути във вряща вода, преди да го настържете.
11. Преди да изпържите, подсушете суровите картофи.
12. Най-добре е да варите картофите в емайлиран съд.
13. Ако ще приготвяте салата, сварете картофите, без да ги обелвате.
14. Препоръчва се зеленчукът да се вари на бавен огън в плътно затворен съд. Водата трябва да бъде 1,5 см над картофите, а солта - 10 грама на литър вода.
15. За да се намали загубата на витамин С при варене на картофите, сложете малко мазнина в съда.
16. Скилидка чесън в тенджерата с картофите ще подобри вкуса им и също ще намали загубата на витамин С. Вкусът се подобрява и ако добавите дафинов лист.
17. Ако варите обелени картофи, сложете сол в началото на процеса на приготвяне.
18. Картофите ще станат по-вкусни, ако смените водата, след като кипнат и налеете нова. Може да ги приготвите и в месен бульон.
19. Неприятният мирис, който се усеща по време на варене на картофи, може да се премахне лесно, ако сложите няколко зърна черен пипер и малък дафинов лист.
20. Картофено пюре се прави с топло или горещо прясно мляко, но не и студено, защото ястието придобива некрасив вид.
21. Пюрето се получава по-вкусно, ако преди да приключи варенето на картофите, отцедите водата, добавите парче масло на дъното на тенджерата, затворите съда и го поставите на слаб огън за 2 - 3 минути. След това прибавете разбит белтък.
22. За да придобият пържените картофи красив златист цвят, количеството на мазнината, в която се приготвят, трябва да бъде 6 - 8 пъти повече от това на зеленчука.
23. Повърхността на картофеното руло или запеканка ще бъде гладка и красива, ако я намажете с яйце, поръсите с галета и напръскате с мазнина.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НЕЩАТА, КОИТО СИНЪТ МИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЗА СВЕТА - ФРЕДЕРИК БАКМАН - СИЕЛА
АКО МОГА ДА ДАМ САМО ЕДИН СЪВЕТ - РИЧАРД РИЙД - ХЕРМЕС
ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ ПО ХОМЕОПАТИЯ ЗА ВСЕКИ - Д-Р ДАНИЕЛ БЕРТИЕ - ИЗТОК - ЗАПАД
СЪКРОВИЩНИЦА ОТ БЛАГОЗВУЧНИ СЛОВА - САКЯ ПАНДИТА - ШАМБАЛА
МИСИЯ "МАЙКА" - ВЕЧНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА БРЕМЕННОСТТА - ИЛИЯН НАЙДЕНОВ
ТЪНКОТО ИЗКУСТВО НА СЪБЛАЗНЯВАНЕТО - МАРК МЕНСЪН - ХЕРМЕС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Направете гривната или колието си регулируеми с плъзгащ се възел (стъпки в снимки)
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Пюре от тиквички и картофи с лук и сметана
- 8 начина за изхвърляне на излишната вода от тялото за по-релефна мускулатура
- Намалете високата температура със суров картоф
- Брамбораки - чешки картофени палачинки
- Пилешко филе с картофи и гъби, запечени със сметана и майонеза
- Сладък картоф
- Картофена диета за отслабване – същност, варианти и предимства
Коментари към Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите