Как да съхраняваме правилно меда
При правилно съхранение на меда в него дълго време се запазват всички полезни свойства и вещества. Но как да стане това?
Главното условие, разбира се, е температурата. Най-подходящата е от -5 до +20 градуса. При по-високи стойности (между +20 и +30 градуса) не е желателно да държим продукта, защото той се разтича, разтапя и започва да губи полезните си свойства. А при нагряване до +40 градуса се губят витамините и полезните ензими.
Ниските температури не влияят на качеството на меда, той просто се втвърдява. При температурни промени по време на съхранението продуктът може да не се кристализира равномерно.
Съдът, в който е затворен меда, също е от голямо значение за запазване на качествата и свойствата на пчелния еликсир.
Подходящи са стъклени, керамични, емайлирани и от пластмаса за хранителни цели съдове с плътно затварящи се капаци. Медът е хигроскопичен, затова, ако бурканът не е плътно затворен, ще поеме лесно влага, което увеличава процента влажност в съдържанието, а това може да бъде причина за ферментация и разваляне.
При влажност на меда над 21% температурата за съхранение може да бъде 20 градуса, а влажността на въздуха - 60%. Ако влажността на продукта е малко по-висока, то е най-добре да го държите при +10 градуса и по-ниски температури.
Важно е да се знае също, че медът поема ароматите от заобикалящата го среда, затова го съхранявайте далеч от продукти, които отделят мирис.
От изключително значение е да не съхранявате меда в метални, медени и поцинковани опаковки. Веществата в него встъпват в реакция с тези метали и продуктът се превръща във вреден.
Не излагайте продукта на пряка слънчева светлина - ще започне да губи полезните си свойства. Прибирайте го на тъмни и прохладни места в плътно затворени съдове. По този начин ще се съхрани повече от година и ще бъде все така полезен.
Как да се справим със захаросания мед?
Нищо сложно. Просто го затоплете на водна баня, т. е. поставете съда с меда в друг с гореща вода, чиято температура не трябва да надвишава +45 градуса.
Ако не сте съхранявали меда правилно, той може да се разтече, да заприлича на сироп (на дъното на съда ще се образува утайка, а на повърхността ще е прекалено течен).
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ ПО ХОМЕОПАТИЯ ЗА ВСЕКИ - Д-Р ДАНИЕЛ БЕРТИЕ - ИЗТОК - ЗАПАД
ХОМЕОПАТИЯ И СЪВЕТИ В АПТЕКАТА - МИШЕЛ БОАРОН, ФРАНСОА РУ - ИЗТОК - ЗАПАД
СЪКРОВИЩНИЦА ОТ БЛАГОЗВУЧНИ СЛОВА - САКЯ ПАНДИТА - ШАМБАЛА
МИСИЯ "МАЙКА" - ВЕЧНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА БРЕМЕННОСТТА - ИЛИЯН НАЙДЕНОВ
ТЪНКОТО ИЗКУСТВО НА СЪБЛАЗНЯВАНЕТО - МАРК МЕНСЪН - ХЕРМЕС
ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Отслабване с мед и канела
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
- Пуешко филе в медено-горчичен сос и задушени зеленчуци
- Агаве
Коментари към Как да съхраняваме правилно меда