Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да заменим захарта с мед

Как да заменим захарта с мед

Как да заменим захарта с мед - изображение

Ако сте ангажирани с темата за здравословното хранене, то сте наясно, че захарта е на челните позиции що се отнася до вредна храна. Това не означава, че трябва да се откажете от всички сладки изкушения, които приготвяте, но ще е от ваша полза да се научите как да заменяте вредния продукт с по-полезна алтернатива, а именно мед.

Какво прави медът, което захарта не може?

Захарта означава празни калории и не съдържа никакви витамини и минерали. Добавянето й е най-лошата съставка в съвременната диета. Затова, ако се стремите към по-полезен начин на живот, може да замените захарта с мед - универсален естествен подсладител, който може да се използва както в печива, така и в студени и топли напитки.

Медът съдържа фруктоза (40%), глюкоза (30%), вода и минерали като желязо, калций, калий и магнезий. Също е с високо съдържание на калории и води до повишаване на кръвната захар, така че го използвайте умерено.

Поради високото ниво на фруктоза, медът е по-сладък от захарта. Ако искате да замените кристалчетата в рецептата с мед, трябва да използвате по-малко количество, а тъй като той е течен, трябва да намалите и течността в рецептата.

5 правила, които да следвате

1. Използвайте по-малко мед, отколкото захар

Медът може да е два пъти или дори три пъти по-сладък от захарта, в зависимост от сорта. Обикновено, колкото по-тъмен е на цвят, толкова по-силен е вкусът. Ако искате да замените захарта с мед, да речем в рецепта за торта, заменете всяка чаша захар с 1/2 до 2/3 чаши мед.

2. Намалете течността

За разлика от захарта, медът се състои от 20% вода. Какво означава това? Означава, че трябва да намалите количеството на течности в рецептата, за да противодействате на излишната течност в пчелния продукт. Ако премахнете 1/4 чаена чаша от други течности за всяка 1 чаена чаша мед, то вашият сладкиш ще е с идеална консистенция.

3. Намалете температурата на фурната

Медът се карамелизира по-бързо, отколкото захарта, затова и сладкишите с него са с по-тъмен цвят. Ако не искате вашите печива да станат прекалено кафяви, намалете с 10 градуса фурната си.

4. Разбърквайте повече

Ако рецептата, която сте решили да приготвите, изисква по-продължително разбъркване, пригответе се да бъркате още повече заради меда, тъй като той се комбинира по-трудно с останалите продукти.

5. Добавете сода за хляб

Дори ако рецептата не съдържа сода за хляб ще трябва да добавите малко. Тъй като медът естествено е кисел, содата ще помогне да се балансира киселинността. Това ще позволи печивото да се издигне равномерно. Като правило добавете 1/4 чаена лъжица сода на всяка 1 чаша мед, която използвате.

мед

Когато решите да намалите захарта и да я замените с мед, внимавайте откъде го купувате. Важното е да сте сигурни, че консумирате истински мед. Много голям процент от него на пазара е с глюкоза или с високо съдържание на фруктозен царевичен сироп.

Ако се интересувате само от здравословните ползи, а не следите калории, изберете медът като подсладител. Неговите захари се обработват по-лесно от тялото ви и осигуряват важни хранителни вещества, за разлика от захарта.

И тъй като е всеизвестен факт, че медът губи част от полезните си свойства при нагряване, не е за подценяване фактът, че в случая е посочен като вариант да избягате от още по-вредната захар, без да се търсят повишени здравни ползи.

За най-добри резултати от консумацията на полезния пчелен продукт, консумирайте меда необработен.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: sodelicious.recipes

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиДиетиХрани и ястияСнимкиНовиниАлт. медицинаВидеоСпортАнкетиЕ-тата в хранитеПроизводителиЛеченияХранене при...ИсторияОрганизацииФизиология