Млечни тайни или няколко хитринки при приготвяне на млякото
1. За да заври по-бързо млякото, сложете в него малко захар.
2. За да не "избяга" бялата течност от съда при варене, намажете ръба на тенджерата с масло.
3. За да се запази по-дълго време млякото през зимата, сложете 1/2 супена лъжица захар на литър от продукта, преди да сложите да се вари, а през летния период - сода на върха на ножа.
4. Ако искате да не се образува пяна по време на варенето, бъркайте по-често млякото, преди да кипне, а когато това стане, охладете бързо. Не варете повече от 3 минути, за да се запазят по-добре витамините.
5. Млякото няма да загори, ако го варите в тенджера с дебело дъно, която предварително сте изплакнали с вода.
6. Ако все пак загорите млякото, може да се отървете от неприятната миризма, която е пропила бялата течност, преливайки я в друга тенджера. След това поставете тенджерата в съд с вода, сложете щипка сол и леко разклатете.
7. Млякото няма да се вкисне, ако сложите листо хрян в него.
8. Млякото поема бързо ароматите, затова го съхранявайте в съд със затворен капак.
9. Сметаната се разбива по-добре, ако прибавите в нея малко суров белтък.
10. За да премахнете киселия привкус на изварата, увийте я в марля (два слоя), свийте на топка и завъртете краищата стегнато. Поставете върху дъска за рязане, отгоре сложете друга дъска, а върху нея някаква тежест. Оставете така за 2 - 3 часа.
11. Прекалено киселата извара може да придобие мек и нежен вкус, ако я смесите с равни количества прясно мляко и оставите за час. След това отцедете, слагайки в марля и след това в гевгир. Нека млякото се оттече, а изварата притиснете.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
- Как да си направите малки панделки за ефектна и нежна декорация с помощта на вилица
- Вредна ли е лактозата?
- Кратко ръководство за обучение: как да свирим с пръсти?
- Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
Коментари към Млечни тайни или няколко хитринки при приготвяне на млякото