Термичната обработка на продуктите и течната среда, в която се приготвят

Хилядолетия наред човекът е приготвял храната си на открит огън. Изключение правят плодовете, част от зеленчуците и ядките, също някои млечни изделия, които се употребяват в суров вид.
Днес ние сваряваме, обработваме на пара, печем, задушаваме, пържим, бланшираме и какво ли още не. Термичната обработка на продуктите може да се обособи в две групи:
- приготвяне на открит огън (печене);
- приготвяне в съд.
Когато готвим ястия в съд, използваме някаква бързо нагряваща се среда: масло, олио, вода, мляко, вино, захар или комбинации от тях. Трябва само да знаем кои течни среди са несъвместими и кои може да се съчетават.
Все пак не е желателно полетът на кулинарните ни фантазии да оставя след себе си необходимост от проветряване на кухнята и извънредно почистване на котлона.
Водата и мазнината са несъвместими
Съдът, в който се пържи, трябва да бъде сух, преди да се сложи мазнината. Ако в нея попаднат капки вода, започва едно цвърчене. Ще се наложи да се отварят прозорците и да се почиства котлонът след това...
Обратното - когато мазнината попада във вода, следва мирно съвместно съжителство, докато водата се изпари. И към края на задушаването тенджерата прегаря.
Киселите среди
Белтъчините и киселите среди, нишестето и киселите среди съвсем не се обичат.
Киселините разрушават всяка мазна, млечна, белтъчена емулсия или от такава от нишесте. Затова, ако е необходимо да подкислите сос или някаква заливка, например, направете го, когато сосът е напълно охладен, а не по време на варенето.
Алкохолът
Коняк, вино, водка и др. често намират приложение в кулинарията, с цел да се подобрят вкуса и ароматът на ястията.
Водата
Това е най-познатата среда за приготвяне на храната, когато се използва съд. Разбира се, тя може да се загрее като мазнината, но не може да "избяга" като млякото. Лесно завира и бързо намалява обема си. Това не е проблем, защото винаги може да се долее още, но има няколко правила, към които е добре да се придържаме. И те са:
- Добавянето на вода към супата влошава вкуса, цвета, консистенцията и биохимичния състав на ястието.
- Ако е необходимо доливане, да се използва прясно преварена гореща вода, а не студена обикновена.
- Ястието да не се подсолява, докато не се свари напълно.
- Когато се задушава, да се долива толкова течност, колкото се е изпарила, за да се запази консистенцията на соса. Това да се прави постепенно, като се налива гореща преварена вода на части през целия период на приготвяне на ястието.
Мазнини и масла
Най-коварната течна среда са мазнините и маслата. Те се нагряват много бързо. Ясно е, че за предпочитане са растителните такива. Те се приготвят от семената на различни растения.
Семената са началото на живота, в тях се съдържа всичко необходимо за зараждането и развитието на растенията.
В концентриран вид тези масла събират в себе си най-хранителните и най- добрите части от растението. Използват се за приготвянето на абсолютно всичко.
Разбира се, може да се употребяват и мазнини с животински произход. Въпрос на личен избор.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТОПЛИНЕН ЦИРКУЛАТОР STARLYF THERMA BOOST
Безплатна доставка за България!МЕДИСАНА ШИАЦУ МАСАЖОР ЗА КРАКА модел FMG 880
Безплатна доставка за България!ТЕЧНИ КРИСТАЛИ ЗА КОСА 30 мл.
КОНДИЦИЯ ТОПЛО СЪРЦЕ
ЛАЙФ СИСТЕМС ЕДИНИЧНО ОДЕЯЛО ОТ ФОЛИО
ЕДИНИЧНО СПАСИТЕЛНО ОДЕЯЛО ОТ ФОЛИО
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Регулация на слюноотделянето
- Хранене през тръба
- Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?
- Методи за лечение на анорексия
- Термофор (грейка)
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Секреция на стомашен сок
- Течна диета
- Избягване на киселинни храни
Коментари към Термичната обработка на продуктите и течната среда, в която се приготвят