Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Термичната обработка на продуктите и течната среда, в която се приготвят

Термичната обработка на продуктите и течната среда, в която се приготвят

от 15 фев 2015г.
Термичната обработка на продуктите и течната среда, в която се приготвят - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Хилядолетия наред човекът е приготвял храната си на открит огън. Изключение правят плодовете, част от зеленчуците и ядките, също някои млечни изделия, които се употребяват в суров вид.

Днес ние сваряваме, обработваме на пара, печем, задушаваме, пържим, бланшираме и какво ли още не. Термичната обработка на продуктите може да се обособи в две групи:

  • приготвяне на открит огън (печене);
  • приготвяне в съд.

 

Когато готвим ястия в съд, използваме някаква бързо нагряваща се среда: масло, олио, вода, мляко, вино, захар или комбинации от тях. Трябва само да знаем кои течни среди са несъвместими и кои може да се съчетават.

Все пак не е желателно полетът на кулинарните ни фантазии да оставя след себе си необходимост от проветряване на кухнята и извънредно почистване на котлона.

 

Водата и мазнината са несъвместими

Съдът, в който се пържи, трябва да бъде сух, преди да се сложи мазнината. Ако в нея попаднат капки вода, започва едно цвърчене. Ще се наложи да се отварят прозорците и да се почиства котлонът след това...

Обратното - когато мазнината попада във вода, следва мирно съвместно съжителство, докато водата се изпари. И към края на задушаването тенджерата прегаря.

 

Киселите среди

Белтъчините и киселите среди, нишестето и киселите среди съвсем не се обичат.

Киселините разрушават всяка мазна, млечна, белтъчена емулсия или от такава от нишесте. Затова, ако е необходимо да подкислите сос или някаква заливка, например, направете го, когато сосът е напълно охладен, а не по време на варенето.

 

Алкохолът

Коняк, вино, водка и др. често намират приложение в кулинарията, с цел да се подобрят вкуса и ароматът на ястията.

 

Водата

Това е най-познатата среда за приготвяне на храната, когато се използва съд. Разбира се, тя може да се загрее като мазнината, но не може да "избяга" като млякото. Лесно завира и бързо намалява обема си. Това не е проблем, защото винаги може да се долее още, но има няколко правила, към които е добре да се придържаме. И те са:

 

  • Добавянето на вода към супата влошава вкуса, цвета, консистенцията и биохимичния състав на ястието.
  • Ако е необходимо доливане, да се използва прясно преварена гореща вода, а не студена обикновена.
  • Ястието да не се подсолява, докато не се свари напълно.
  • Когато се задушава, да се долива толкова течност, колкото се е изпарила, за да се запази консистенцията на соса. Това да се прави постепенно, като се налива гореща преварена вода на части през целия период на приготвяне на ястието.

 

Мазнини и масла

Най-коварната течна среда са мазнините и маслата. Те се нагряват много бързо. Ясно е, че за предпочитане са растителните такива. Те се приготвят от семената на различни растения.

Семената са началото на живота, в тях се съдържа всичко необходимо за зараждането и развитието на растенията.

В концентриран вид тези масла събират в себе си най-хранителните и най- добрите части от растението. Използват се за приготвянето на абсолютно всичко.

 

Разбира се, може да се употребяват и мазнини с животински произход. Въпрос на личен избор.

Още по темата:
  • Млечни тайни или няколко хитринки при приготвяне на млякото Млечни тайни или няколко хитринки при приготвяне на млякото
  • Как да съхраняваме и приготвяме лука Как да съхраняваме и приготвяме лука
  • Няколко съвета за приготвянето на вкусни сосове Няколко съвета за приготвянето на вкусни сосове
  • Няколко съвета как да приготвяме по-вкусни плодови и зеленчукови салати Няколко съвета как да приготвяме по-вкусни плодови и зеленчукови салати
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

МАСАЖНА СИСТЕМА С ВИБРАЦИЯ И ТОПЛИННА ТЕРАПИЯ EZWELL SYSTEM 65/190 см
299.00лв. / 152.88 €

МАСАЖНА СИСТЕМА С ВИБРАЦИЯ И ТОПЛИННА ТЕРАПИЯ EZWELL SYSTEM 65/190 см

Безплатна доставка за България!
КОНДИЦИЯ ТОПЛО СЪРЦЕ
9.00лв. / 4.60 €

КОНДИЦИЯ ТОПЛО СЪРЦЕ

ЛАЙФ СИСТЕМС ЕДИНИЧНО ОДЕЯЛО ОТ ФОЛИО
18.20лв. / 9.31 €

ЛАЙФ СИСТЕМС ЕДИНИЧНО ОДЕЯЛО ОТ ФОЛИО

ЕДИНИЧНО СПАСИТЕЛНО ОДЕЯЛО ОТ ФОЛИО
6.80лв. / 3.48 €

ЕДИНИЧНО СПАСИТЕЛНО ОДЕЯЛО ОТ ФОЛИО

АЛКЕМИЛА K - HAIR ТЕРМОЗАЩИТЕН СПРЕЙ ЗА КОСА 100 мл
25.30лв. / 12.94 €

АЛКЕМИЛА K - HAIR ТЕРМОЗАЩИТЕН СПРЕЙ ЗА КОСА 100 мл

ЛИЙ СТАФОРД СТИЛИЗИРАЩ СПРЕЙ ЗА КОСА ЗА ТОПЛИННА ЗАЩИТА 200 мл
23.90лв. / 12.22 €

ЛИЙ СТАФОРД СТИЛИЗИРАЩ СПРЕЙ ЗА КОСА ЗА ТОПЛИННА ЗАЩИТА 200 мл

Коментари към Термичната обработка на продуктите и течната среда, в която се приготвят

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Термичната обработка на продуктите и течната среда, в която се приготвят
    www.framar.bg 
    на 01 October 2025 в 13:37
    Коментирайте "Термичната обработка на продуктите и течната среда, в която се приготвят"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Хранене през тръба
  • Хранителни продукти, които подобряват паметта
  • Млечни тайни или няколко хитринки при приготвяне на млякото
  • НАРЕДБА № 10 ОТ 24 МАРТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 6, Т. 1 И Т. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ, КАКТО
  • Използвайте лавандула, за да успокоите тялото и душата
  • Как да поднесем храната по оригинален начин - Десета част
  • Хранителни алергии при най-малките
  • Нискомаслените храни не винаги са по-здравословни от стандартните
  • Вредната храна оказва значителен ефект върху здравето и поведението ни
  • Лошият хранителен режим може да увреди обонянието
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Терапия с РНК дава надежда за възстановяване при мускулна дистрофияТерапия с РНК дава надежда за възстановяване при мускулна дистрофия

Терапия с РНК дава надежда за възстановяване при мускулна дистрофия

от 01 окт 2025г.Прочети повече
Създадоха функционални яйцеклетки от ДНК от човешка кожаСъздадоха функционални яйцеклетки от ДНК от човешка кожа

Създадоха функционални яйцеклетки от ДНК от човешка кожа

от 01 окт 2025г.Прочети повече
Лекарствата за отслабване: Достъпни за всички или лукс за малцинаЛекарствата за отслабване: Достъпни за всички или лукс за малцина

Лекарствата за отслабване: Достъпни за всички или лукс за малцина

от 01 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 4 дни, 20 часа и 33 мин.

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 13 дни, 23 часа и 34 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от липсата на вода?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АЛАЙВ КЪМПЛИЙТ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ капсули * 60 NATURE'S WAY

А-ДЕРМА ЕПИТЕЛИАЛ A. H. ДУО УЛТРА - ВЪЗСТАНОВЯВАЩ КРЕМ 40 мл

А-ДЕРМА БИОЛОДЖИ AC ПОЧИСТВАЩ ПЕНЕЩ СЕ ГЕЛ 200 мл

АВЕН КСЕРАКАЛМ НУТРИШЪН ДУШ ГЕЛ 500 мл

ДЕТСКА ПАСТА ЗА ЗЪБИ ЕЛГИДИУМ - емоджи 7 - 12 години 50 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ВОЛТФЛЕКС капсули 550 мг * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 13:29:53

ЦИКАТРИДИНА маз 60 г НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 13:28:35

ВОЛТФЛЕКС капсули 550 мг * 60

Коментар на: Галимир Грозев от 01 окт 2025г. в 13:00:19

ЦИКАТРИДИНА маз 60 г НАТУРФАРМА

Коментар на: Мария от 01 окт 2025г. в 12:30:21

ПРОГЕСТОГЕЛ 1% гел 80 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 10:45:31
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival