Няколко съвета за приготвянето на вкусни сосове

Ястията винаги са по-вкусни, поднесени с подходящ сос. Но тези апетитни допълнения към храната понякога не се получават така, както ни се иска на нас. Къде грешим? Предлагаме ви няколко съвета за приготвянето на вкусни сосове, които ще ви бъдат от полза, ако сте решили да запретнете ръкави в кухнята и да си ги направите сами, при това със сполучлив краен резултат.
- При сосовете, които се използва масло за подправяне, не трябва да се допуска завиране, тъй като това разрушава емулсията на маслото с другите продукти.
- Бульоните за направата на сосове за желирани ястия или месен сок почти не се подсоляват.
- Горчицата, разтворена в мляко, а не във вода, се запазва по-дълго време и не изсъхва.
- Ако приготвяте сосове към основни ястия, то е по-добре да запържите доматите в мазнина, а готварската сметана да се изчака да заври.
- При направата на зеленчукови сосове първо трябва да се сваряват зеленчуците, подправките се добавят в края на процеса. По този начин сосът запазва вкуса си и се получава по-ароматен.
- Преди да използвате горчица и хрян, е необходимо предварително да ги попарите с вряща вода за кратко, за да се отстрани неприятната горчивина.
- Бели сосове се правят от всякакви бульони, с изключение на гъбен и зеленчуков.
- Сосът, за който се използва незапечено брашно, има неприятен вкус и лепкава консистенция.
- За да не се получават бучки в соса, разбивайте брашното в подсолена вода.
- Млечният сос ще е по-вкусен, ако изсушите предварително пшенично брашно, след това го смесите с масло и прибавите горещото прясно мляко. Сварете и прецедете.
- Вината, добавени към сосовете, подобряват вкуса на крайния продукт. За белите допълнения към ястията използвайте трапезно бяло вино, за червените сосове - портвайн или мадейра. Две бучки захар, разтворени в малко оцет заместват идеално бялото вино.
- Като подправки към соса, освен оцет, може да добавяте киселец, ревен, барбарис.
- Когато приготвяте сос с жълтъци и готварска сметана, сокът от лимон добавете непосредствено преди поднасянето, тъй като тези продукти се пресичат от киселината.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НЕЩАТА, КОИТО СИНЪТ МИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЗА СВЕТА - ФРЕДЕРИК БАКМАН - СИЕЛА
АКО МОГА ДА ДАМ САМО ЕДИН СЪВЕТ - РИЧАРД РИЙД - ХЕРМЕС
ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ ПО ХОМЕОПАТИЯ ЗА ВСЕКИ - Д-Р ДАНИЕЛ БЕРТИЕ - ИЗТОК - ЗАПАД
СЪКРОВИЩНИЦА ОТ БЛАГОЗВУЧНИ СЛОВА - САКЯ ПАНДИТА - ШАМБАЛА
МИСИЯ "МАЙКА" - ВЕЧНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА БРЕМЕННОСТТА - ИЛИЯН НАЙДЕНОВ
ТЪНКОТО ИЗКУСТВО НА СЪБЛАЗНЯВАНЕТО - МАРК МЕНСЪН - ХЕРМЕС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Сос Бъфало
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
- Как да тренирате при хипотироидизъм и тиреоидит на Хашимото
- 7 тренировъчни грешки, водещи до болки в коленете
- Как слабите хора могат лесно да покачват мускулна маса - отговорите
- СЪВЕТИ ПРИ НЕРВЕН СТОМАХ
- Тренировъчните тайни на Джейсън Стейтъм
- Пикантни скариди в бирен сос
- Препоръки и съвети при крос на плажа
- 5 начина намерим своя фокус
Коментари към Няколко съвета за приготвянето на вкусни сосове