Няколко съвета за приготвянето на вкусни сосове
Ястията винаги са по-вкусни, поднесени с подходящ сос. Но тези апетитни допълнения към храната понякога не се получават така, както ни се иска на нас. Къде грешим? Предлагаме ви няколко съвета за приготвянето на вкусни сосове, които ще ви бъдат от полза, ако сте решили да запретнете ръкави в кухнята и да си ги направите сами, при това със сполучлив краен резултат.
- При сосовете, които се използва масло за подправяне, не трябва да се допуска завиране, тъй като това разрушава емулсията на маслото с другите продукти.
- Бульоните за направата на сосове за желирани ястия или месен сок почти не се подсоляват.
- Горчицата, разтворена в мляко, а не във вода, се запазва по-дълго време и не изсъхва.
- Ако приготвяте сосове към основни ястия, то е по-добре да запържите доматите в мазнина, а готварската сметана да се изчака да заври.
- При направата на зеленчукови сосове първо трябва да се сваряват зеленчуците, подправките се добавят в края на процеса. По този начин сосът запазва вкуса си и се получава по-ароматен.
- Преди да използвате горчица и хрян, е необходимо предварително да ги попарите с вряща вода за кратко, за да се отстрани неприятната горчивина.
- Бели сосове се правят от всякакви бульони, с изключение на гъбен и зеленчуков.
- Сосът, за който се използва незапечено брашно, има неприятен вкус и лепкава консистенция.
- За да не се получават бучки в соса, разбивайте брашното в подсолена вода.
- Млечният сос ще е по-вкусен, ако изсушите предварително пшенично брашно, след това го смесите с масло и прибавите горещото прясно мляко. Сварете и прецедете.
- Вината, добавени към сосовете, подобряват вкуса на крайния продукт. За белите допълнения към ястията използвайте трапезно бяло вино, за червените сосове - портвайн или мадейра. Две бучки захар, разтворени в малко оцет заместват идеално бялото вино.
- Като подправки към соса, освен оцет, може да добавяте киселец, ревен, барбарис.
- Когато приготвяте сос с жълтъци и готварска сметана, сокът от лимон добавете непосредствено преди поднасянето, тъй като тези продукти се пресичат от киселината.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
СФД НУТРИШЪН ДИЕТИЧЕН СОС БАРБЕКЮ 460 г
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
БИОТЕЧ ZERO СОС 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Сос Бъфало
- СЪВЕТИ ПРИ НЕРВЕН СТОМАХ
- Как да разтваряме правилно желатина
- Как да тренирате при хипотироидизъм и тиреоидит на Хашимото
- 7 тренировъчни грешки, водещи до болки в коленете
- Вижте как да навивате ръкавите на ризата си по най-бързия и естетичен начин (инфографика)
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Салатен дресинг Цезар с аншоа и пармезан
- Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
Коментари към Няколко съвета за приготвянето на вкусни сосове