Начало Хранене Диети Полезно Да кажем "Не" на преяждането!

Какво трябва да знаем, за да избегнем преяждането?

Какво трябва да знаем, за да избегнем преяждането? - изображение
  • Телевизорът и кухнята са несъвместими. Тези, които са сложили телевизор в кухнята си, са по-малко способни да контролират количеството храна, което приемат, разсейвайки се с телевизионните предавания.
  • Хората, които обръщат повече внимание на натоварващи събития и тв програми, трагедии и др. ядат 28% повече, отколкото тези, които са жизнерадостни, обичат да се смеят и се увличат от весели истории. 

  • Не дръжте храна пред себе си! Дори лъскава опаковка от бисквити, например, може да ви накара да търсите нещо за хапване. Ако не е време за ядене, по-добре е да нямате достъп до храна. 

  • Психолози съветват се да обядва в хола, където няма примамлив хладилник или изкушаваща купа с бонбони. По същата причина е по-добре да купувате небелени ядки. И не включвайте телевизора!
  • Съхранявайте продуктите в кутии или увити във фолио - това е добре не само в хигиенно отношение, но и прави храната по-труднодостъпна. Колкото повече действия и движения трябва да направите за достигане до яденето, толкова по-вероятно е да се откажете или да не направите следващ опит за хапване.
  • Не използвайте салатиери и дълбоки чинии! Доказано е, че колкото по-голям е съда, от който се храните, толкова по-голяма е порцията в него и съответно се изяжда. 

  • Научете се да се храните с пръчици (клечки). Това е трудно, бавно и не дотам удобно, но пък затова няма да преядете, което се случва, използвайки вилица или лъжица. 

  • Не купувайте различни варианти на един и същи продукт! Изследвания на американски психолози показват, че наличието на няколко разновидности на една и съща храна в хладилника увеличава консумацията й средно с 23%.
  • Не подценявайте светлината! Качеството й, както и околната температура също влияят върху количеството, което се изяжда. Потвърдено е, че при ярка светлина човек консумира значително по-малко храна в сравнение с яденето при заглушено слабо осветление. Затова си осигурете добра светлина, когато сте си вкъщи, а при посещение на ресторант - избирайте местата до прозореца. 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...РецептиДиетиЛайфстайлПсихологияИсторияЛеченияСнимкиСпортНовиниСоциални грижиАнкетиФизиологияНормативни актовеИнтервютаСтатистически проучванияОрганизацииЗаведенияАлт. медицинаБотаникаПроизводители