Ползи и вреди на прясното краве мляко
Кравето прясно мляко е основен продукт в диетата на много хора от хилядолетия. То е богато на хранителни вещества. Произвежда се от женските млекопитаещи животни за храна на малките им. Най-често консумираните видове млека идват от крави, овце и кози. Най-консумирано е прясното краве мляко.
Кравето мляко превъзхожда всички останали природни продукти по химични и биологични свойства. Според съвременната статистика, в него се съдържат над 200 от най-важните съставки: 20 аминокиселини, над 40 мастни киселини, 25 минерала, лактоза, микроелементи, всички видове витамини, които са познати до момента и други вещества, необходими за поддържането на нормална жизнеспособност на организма.
Хранителен състав на прясното краве мляко
Специалистите по хранене смятат, че млечните продукти трябва да доставят 1/3 от необходимото дневно количество калории. Учените са изчислили, че две чаши мляко на ден са достатъчни за набавянето на 30% от нужното количество за възрастни от протеини, 50% от калия, 75% калций и фосфор. Хранителната и биологична стойност на млякото се състоят в това, че съставките му са добре балансирани и лесно се усвояват от организма.
В една чаша (245 грама) пълномаслено краве мляко се съдържат следните хранителни вещества:
- 146 калории;
- 8 грама протеин;
- 8 грама мазнини;
- витамини: B2 (26% от ДП*), B12 (18%), B9 (3%), B1, B3, B6, Е, К, D (24%), А (12,5%);
- минерали: калций (28%), калий (10%), фосфор (22%), селен (13%), цинк (11%), магнезий (7%), желязо.
% от ДП* - процент от необходимата дневна потребност
1. Богат източник на витамини и минерали
Млякото е отличен източник на витамини и минерали, включително хранителни вещества, които се консумират недостатъчно от голяма част от населението. Напитката осигурява калий, калций, витамините B12 и D, които липсват в много диети. Добър източник е на витамините B1, A и минералите магнезий и цинк.
2. Съдържа полезните линолова и омега-3 мастни киселини
Хранителното съдържание на млякото варира в зависимост от няколко фактора: съдържание на мазнини, диетата и лечението на кравата, от която произлиза. Млякото от крави, които се хранят предимно с трева, съдържа значително по-големи количества конюгирана линолова киселина и омега-3 мастни киселини. Също така е и богато на антиоксиданти, като витамин E и бета-каротин, които помагат за намаляването на възпалението и борбата с оксидативния стрес.
Съдържанието на мазнини в млякото е различно. Пълномасленото краве мляко например съдържа:
- 4,5 грама наситени мазнини;
- 1,9 грама ненаситени мазнини;
- 24 милиграма холестерол.
3. Богат източник на протеини и незаменими аминокиселини
Млякото е богат източник на протеини, като само една чаша съдържа 8 грама. Протеините са необходими за много жизненоважни функции в човешкото тяло, включително за растежа и развитието, възстановяването на клетките и поддържането на имунната система. Продуктът се счита за пълноценен протеинов източник, което означава, че съдържа всички девет от основните аминокиселини, необходими на организма да функционира оптимално.
Има два основни вида висококачествени протеини, които се намират в млякото - казеин и суроватъчен протеин. Казеинът съставлява по-голямата част - 70-80%, а суроватката е около 20%. Суроватъчният протеин съдържа аминокиселини с разклонена верига - левцин, изолевцин и валин, които са свързани с множество ползи за здравето. Важни са за изграждането и предотвратяването на загубата на мускулна маса и осигуряването на енергия по време на тренировка.
Полезно ли е прясното мляко за децата?
Млякото може да подобри костната плътност на децата и да намали риска от фрактури в детството. Установено е, че децата на жени, следвали здравословна диета, богата на млечни продукти и калций, се развиват по-добре и имат по-здрави кости в сравнение с тези на жените с беден прием на млечни храни и калций.
Протеините в млякото са необходими за изграждането и поддържането на здрави кости, зъби и мускули. Калият и магнезият в напитката също.
В чаша обогатено с витамин D мляко се съдържат около 15% от препоръчителното дневно количество за деня. Този витамин има много важни роли в организма, включително насърчаването на усвояването на калция и костната минерализация.
За какво помага прясното мляко?
1. Контролира апетита
Млякото и млечните продукти засищат повече и намаляват приема на мазнини за деня. Изследвания показват, че приемът на пълномаслени млечни продукти е свързан с по-ниско телесно тегло и намаляване на апетита. Доказано е, че консумацията на млечни продукти може да предотврати напълняването.
2. Превенция от диабет
Диабет тип 2 е заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвна захар. Диабетът може да увеличи риска за развитие на сърдечни болести, инсулт и заболяване на бъбреците. Пиенето на прясно мляко може да помогне за предотвратяване развитието на диабет тип 2 при възрастни. Това може да се дължи на факта, че млечните протеини подобряват баланса на кръвна захар.
3. Здраво сърце
Млечните мазнини могат да повишат нивата на добрия (HDL) холестерол и да предотвратят възникването на сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Калият в млякото помага за регулиране на кръвното налягане.
Пасищните крави произвеждат мляко, богато на омега-3 мастни киселини и конюгирана линолова киселина. Тези мазнини помагат за защита на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.
4. Подходящо е за спортисти
Високият прием на млечни продукти е свързан с по-голяма мускулна маса и по-добри физически показатели. Млякото стимулира възстановяването на мускулите при спортисти. Доказано е, че пиенето на мляко след тренировка може да насърчи възстановяването на мускулите, да увеличи силата и да намали болките в мускулите.
Противопоказания и вреди от консумацията на прясно мляко
1. Акне
Проучване установи, че тийнейджърите с акне пият по-големи количества нискомаслено или обезмаслено мляко. Млечните продукти могат да предизвикат акне и при възрастни хора. Това може да се дължи на влиянието на млякото върху някои хормони, включително инсулин и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1).
2. Други състояния на кожата
Млякото и млечните продукти могат да влошат екземата. Изследване установи, че бременни и кърмещи жени, които добавят пробиотици към диетата си, понижават риска техните деца да получат екзема и други алергични реакции, свързани с храните.
3. Алергия към мляко
Около 5% от децата по света имат алергия към мляко. Алергията може да причини кожни реакции, като екзема и проблеми с червата (колики, запек, диария). Други сериозни реакции включват: анафилаксия, хрипове, затруднено дишане и кървави изпражнения. Млечната алергия при децата може да отшумее с времето. Възрастните също могат да развият алергия към мляко.
4. Фрактури на костите
Пиенето на три или повече чаши мляко на ден може да увеличи риска от фрактури на костите при жените. Това може да се дължи на съдържащата се в млякото захар, наречена D-галактоза. Костните фрактури при възрастни хора, страдащи от остеопороза, се развиват най-вече в регионите, където се консумират повече млечни продукти, животински протеини и калций.
5. Непоносимост към лактоза
Кравето мляко съдържа по-големи количества лактоза в сравнение с млякото от други животни. Проучване установява, че 65 до 70% от населението на света има някаква форма на непоносимост към лактоза. Повечето хора с това състояние могат спокойно да приемат малки количества млечни продукти, без да изпитат странични ефекти.
healthline.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 88.5 мл. |
Белтък | 3.4 гр. |
Мазнини | 3.2 гр. |
Въглехидрати | 4.7 гр. |
Калории | 42 кал. |
Витамини и минерали
калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, сяра, хлор, фосфати, цитрати, хлориди, витамини А, В, В2, РР, Д и др. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РИЪР УРЕД ЗА ЗАТОПЛЯНЕ НА ХРАНА FOODBALL 33030
ФРИЗОЛАК PEP AC от 0 до 12 месеца 400 г
НАН A.R. - НЕСТЛЕ 400 г
МЛЕЧНА БИО КАША С ПШЕНИЧЕН ГРИС 6+ месеца 200 г
ХИП 2 ОРГАНИЧНО МЛЯКО 600 г 2006
НовЕЛФА ФАРМ О`ХЕРБАЛ ШАМПОАН ЗА ПРИДАВАНЕ НА ОБЕМ С ЕКСТРАКТ ОТ АРНИКА 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
- Вредна ли е лактозата?
- Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
- Диета с избягване на млечни продукти
- Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
- Сутрин на гладно вземайте уникален лек за стомаха, панкреаса и кръвоносните съдове
Коментари към Ползи и вреди на прясното краве мляко