Ползи за здравето и хранителен състав на оризовото мляко

Оризовото мляко представлява напитка на растителна основа, която е много популярен вариант за вегетарианци и вегани поради факта, че не съдържа странични животински продукти. Освен това е отлична опция за хората, които по някаква причина не консумират млечни продукти, тъй като доставя редица важни хранителни вещества. Вкусът на неподсладеното оризово мляко не е особено привлекателен за мнозина, поради което често се подслажда от производителите, за да наподобява повече на традиционното краве мляко.
Хранителен състав на оризовото мляко
Една порция от 244 грама оризово мляко осигурява:
- калории: 115;
- мазнини: 2,4 г;
- натрий: 95,2 мг;
- въглехидрати: 22,4 г;
- фибри: 0,7 г;
- захари: 12,9 г;
- белтъчини: 0,7 г;
- калций: 288 мг:
- витамин А: 154 мкг;
- витамин В12: 1,54 мкг;
- витамин D: 2,4 мкг.
Ползи за здравето от оризовото мляко
Оризовото мляко осигурява редица ползи за здравето, особено за тези, които не могат да консумират млечни продукти. Изборът на обогатено оризово мляко има предимства поради допълнително добавените хранителни вещества, включително калций, витамин В12 и витамин D, които са жизненоважни за предотвратяване на дефицити, често срещани сред хората, придържащи се към веганската диета.
Отлична алтернатива на млечните продукти
Оризовото мляко е достъпна алтернатива за тези хора, които имат непоносимост към лактоза или алергия към мляко. Растителният продукт също така е подходящ за вегани и вегетарианци.
Рискът от алергия към оризовото мляко е значително по-нисък в сравнение с останалите алтернативи на животинското мляко, които съдържат соя, глутен, млечен протеин или ядки, които са често срещани алергени. Повечето марки оризово мляко са направени от кафяв ориз и производни на него.
В много отношения оризовото мляко е отличен заместител на животинското мляко, тъй като може да се използва в редица рецепти и вкусът му е подобен.
Подобрява костната плътност
Калцият в обогатеното оризово мляко е важен за здравината и плътността на костите и може да помогне за предотвратяване на остеопороза (отслабване на костите, което може да причини фрактури). Доказано е, че ниският прием на калций е свързан с ниска костна маса и висок процент на счупвания, както и че повечето хора не получават количеството, необходимо за поддържане здравето на костите.
Тъй като човешкият организъм се нуждае от витамин D, за да абсорбира калций, нивата му в обогатеното оризово мляко също са важни за костното здраве.
Предотвратява дефицита на витамин В12
Някои хора имат по-ниски нива на витамин В12 поради неправилно усвояване или спазване на диети, които не включват храни, богати на хранителното вещество. По-възрастните хора, вегетарианците, веганите, пациентите, претърпели стомашно-чревна операция, и тези, които имат храносмилателни разстройства, често се налага да приемат добавки или храни, които са обогатени с витамин В12.
Симптомите на дефицит на витамин В12 могат да включват умора, слабост, проблеми с нервите (изтръпване на крайниците), запек, загуба на апетит, загуба на тегло и мегалобластна анемия. Недостигът може също да причини депресия, объркване, проблеми с баланса, деменция, лоша памет и увреждане на нервите.
>>> Физиологично значение на витамин В12
Осигурява защита за кожата
Оризовото мляко съдържа много антиоксиданти и киселини, които са изключително полезни, включително парааминобензоена киселина, за която е известно, че защитава кожата от вредните слънчеви лъчи, намалявайки появата на бръчки и петна.
Предотвратява хронични заболявания
Различните антиоксиданти, които се съдържат в ориза, могат да помогнат за подсилване на имунната система, помагайки на тялото да устои на оксидативния стрес и възпалението, което може да доведе до развитието на хронични заболявания.
Намалява холестерола
В този вид мляко няма холестерол, което е добра новина за хората, които се борят със затлъстяване и сърдечносъдови заболявания. Консумацията на оризово мляко може да намали риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Подобрява храносмилането
Поради липсата на лактоза, оризовото мляко е по-щадящо за храносмилателната система и може да насърчи подобряването на бактериалната среда в червата, предпазвайки от инфекции и лошо храносмилане.
Алергии
Алергията към ориз не е често срещана, но се съобщава за алергични реакции, включително при деца. Симптомите могат да включват обрив, зачервяване на кожата, подуване, орален алергичен синдром, запушен нос, хрипове и дори анафилаксия.
При наличието на признаци след консумация на оризово мляко или друг оризов продукт е необходимо да се осъществи консултация със специалист.
- Rice Milk Nutrition Facts and Health Benefits: https://www.verywellfit.com/rice-milk-nutrition-facts-and-health-benefits-5079660
- 5 Proven Benefits Of Rice Milk: https://www.organicfacts.net/rice-milk
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛЪЖАТА ЗА КИСЕЛОТО МЛЯКО - Софт Прес
НОВАЛАК 2 6-12 месеца 400 г
ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
ХИП 1 ОРГАНИЧНО МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА 600 г
НовАПТАМИЛ 1 ПРОНУТРА 800 г
НАН - 3 12+ месеца 400 г НЕСТЛЕ
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Как да приготвяме адаптираното мляко
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Спанак с ориз, яйца и пармезан
- Диета с млечни и киселомлечни продукти (Бяла диета)
- Мляко с ориз
- Хлебен пудинг с кокосово мляко с карамел
- Пържен ориз с кашу, зеленчуци и бамбук
- Ориз с домати и кайма
Коментари към Ползи за здравето и хранителен състав на оризовото мляко