Ацидофилно мляко - ползи и вреди
Ацидофилното мляко представлява пастьоризирано мляко, подквасено със специфична бактерия, наречена Лактобацилус ацидофилус (Lactobacillus acidophilus). Характеризира се с вискозна консистенция и специфичен вкус, подобен на кефир или кисело мляко. Различава се от другите млечнокисели продукти по състав и начин на производство.
Бактерията Лактобацилус ацидофилус е пробиотик, осигуряващ множество ползи за здравето на човек. Може да се намери естествено в състава на редица ферментирали храни, включително в кисело мляко, сирене, кисело зеле, мисо и темпе. Съществуват много различни щамове на бактерията и всеки един от тях има различни ефекти върху човешкото тяло.
Съхранение и срок на годност на ацидофилното мляко
Домашно приготвеното ацидофилно мляко може да се съхранява до една седмица в хладилник, докато промишленото - за по-дълго. Ако консистенцията, цвета или мириса на продукта се променят, той става негоден за консумация.
Полезни свойства на ацидофилното мляко
Тъй като ацидофилното мляко има тонизиращ ефект, препоръчва се консумацията му при изтощение и анемия. Напитката е богат източник на витамини от група B, които имат положително влияние върху състоянието на централната нервна система. Ацидофилното мляко е хипоалергенен продукт. Полезен е при много патологични състояния. Може да се консумира от хора, страдащи от чернодробни, бъбречни и инфекциозни заболявания и диабет.
Понижава нивата на холестерол
Високите нива на "лош" LDL холестерол в кръвта могат да увеличат риска от сърдечни болести. Установено е, че консумацията на ацидофилно кисело мляко помага за намаляване на нивата на холестерол с до 7% повече в сравнение с приема на обикновено кисело мляко. Този ефект се дължи на съдържанието на пробиотици като бактерията L. acidophilus в ацидофилното кисело мляко. Редовната консумация на продукта повишава имунитета и общия тонус на организма, стимулира метаболитните процеси.
Предотвратява и намалява диарията
Диарията възниква по редица причини, включително бактериални инфекции. Може да доведе до загуба на течности и дехидратация, които са опасни за здравето. Приемането на ацидофилно кисело мляко, богато на пробиотици, помага за предотвратяване и намаляване на диарията.
Намалява симптомите при синдром на раздразненото черво
Синдромът на раздразненото черво се характеризира със симптоми като болки и подут корем, необичайни движения на червата. Някои видове бактерии в червата могат да причинят това състояние. Приемът на ацидофилно мляко намалява коремната болка и подуването.
Продуктът има благоприятен ефект върху чревната микрофлора, възстановява баланса на полезните бактерии в него, поради което се препоръчва за хора, подложени на антибиотично лечение.
Предотвратява вагинални инфекции
Лактобацилите обикновено са най-често срещаните бактерии във влагалището. Те произвеждат млечна киселина, която предотвратява растежа на други вредни бактерии. Приемът на ацидофилно мляко може да помогне за предотвратяване на вагиноза и вулвовагинална кандидоза - често срещани вагинални инфекции.
Помага при отслабване
Ацидофилното мляко е отличен диетичен продукт, подходящ за хора, които искат да нормализират теглото си. В 100 грама продукт има от 40 до 83 калории в зависимост от съдържанието на мазнини. Млечният протеин в продукта има способността да дава бързо и дълготрайно усещане за ситост, което прави млякото отличен избор при спазване на диета, целяща отслабване.
Подходящ при лактозна непоносимост
Ацидофилната бактерия в млякото произвежда ензима лактаза, който разгражда лактозата (захарта в млякото) до млечна киселина.Това прави продукта подходящ за консумиране от хора, които имат непоносимост към лактоза. Освен това, млякото се абсорбира напълно от организма и помага за подобряване на храносмилането.
Предотвратява и намалява симптомите на настинка и грип
Консумирането на ацидофилно мляко може да подсили имунната система и да помогне за намаляване на риска от вирусни инфекции, поради съдържанието на бактерията L. acidophilus в него. Пробиотиците помагат за предотвратяване и подобряване на симптомите на обикновената настинка.
Млякото е подходящо и за лечебно хранене, тъй като високото съдържание на бактерии в него потискат дейността на микроорганизмите, причиняващи гнилостни процеси в организма.
Вреди и противопоказания от употребата на ацидофилно мляко
В някои случаи при употреба на ацидофилно мляко може да се получи прекомерно образуване на газове и подуване на корема. Тези състояния бързо отминават. Хората, които страдат от стомашни заболявания (гастрит, язва, повишена киселинност) или имат алергия към млечния протеин, трябва да се консултират с лекар, преди да приемат ацедофилно мляко.
healthline.com; eda-land.ru
Снимка: freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 81.7 мл. |
Белтък | 2.8 гр. |
Мазнини | 3.2 гр. |
Въглехидрати | 10.8 гр. |
Калории | 83 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗОЯ БИО ЗЛАТНО МЛЯКО прах 125 г
ХИП ПРЕХОДНО МЛЯКО КОМБИОТИК HA 2 350 г
НАН - 2 КОМФОРТИС ПРЕХОДНО МЛЯКО 800 г 6+ месеца
АПТАМИЛ 1 ПРОНУТРА 400 г
ЛАКТАНА БИО 2 600 г
ЗОЯ БИО ГХИ - ПРЕЧИСТЕНО МАСЛО 160 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
- Вредна ли е лактозата?
- Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
- Диета с избягване на млечни продукти
- Сутрин на гладно вземайте уникален лек за стомаха, панкреаса и кръвоносните съдове
- Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
Коментари към Ацидофилно мляко - ползи и вреди