Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Ацидофилно мляко - ползи и вреди

Ацидофилно мляко - ползи и вреди

от 09 окт 2012г., обновено на 16 фев 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Ацидофилно мляко - ползи и вреди - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Продукти
Коментари
Свързаност

Ацидофилното мляко представлява пастьоризирано мляко, подквасено със специфична бактерия, наречена Лактобацилус ацидофилус (Lactobacillus acidophilus). Характеризира се с вискозна консистенция и специфичен вкус, подобен на кефир или кисело мляко. Различава се от другите млечнокисели продукти по състав и начин на производство.

Бактерията Лактобацилус ацидофилус е пробиотик, осигуряващ множество ползи за здравето на човек. Може да се намери естествено в състава на редица ферментирали храни, включително в кисело мляко, сирене, кисело зеле, мисо и темпе. Съществуват много различни щамове на бактерията и всеки един от тях има различни ефекти върху човешкото тяло.

Съхранение и срок на годност на ацидофилното мляко

Домашно приготвеното ацидофилно мляко може да се съхранява до една седмица в хладилник, докато промишленото - за по-дълго. Ако консистенцията, цвета или мириса на продукта се променят, той става негоден за консумация.

Полезни свойства на ацидофилното мляко

Тъй като ацидофилното мляко има тонизиращ ефект, препоръчва се консумацията му при изтощение и анемия. Напитката е богат източник на витамини от група B, които имат положително влияние върху състоянието на централната нервна система. Ацидофилното мляко е хипоалергенен продукт. Полезен е при много патологични състояния. Може да се консумира от хора, страдащи от чернодробни, бъбречни и инфекциозни заболявания и диабет.

Понижава нивата на холестерол

Високите нива на "лош" LDL холестерол в кръвта могат да увеличат риска от сърдечни болести. Установено е, че консумацията на ацидофилно кисело мляко помага за намаляване на нивата на холестерол с до 7% повече в сравнение с приема на обикновено кисело мляко. Този ефект се дължи на съдържанието на пробиотици като бактерията L. acidophilus в ацидофилното кисело мляко. Редовната консумация на продукта повишава имунитета и общия тонус на организма, стимулира метаболитните процеси.

Предотвратява и намалява диарията

Диарията възниква по редица причини, включително бактериални инфекции. Може да доведе до загуба на течности и дехидратация, които са опасни за здравето. Приемането на ацидофилно кисело мляко, богато на пробиотици, помага за предотвратяване и намаляване на диарията.

Намалява симптомите при синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво се характеризира със симптоми като болки и подут корем, необичайни движения на червата. Някои видове бактерии в червата могат да причинят това състояние. Приемът на ацидофилно мляко намалява коремната болка и подуването.

Продуктът има благоприятен ефект върху чревната микрофлора, възстановява баланса на полезните бактерии в него, поради което се препоръчва за хора, подложени на антибиотично лечение.

Предотвратява вагинални инфекции

Лактобацилите обикновено са най-често срещаните бактерии във влагалището. Те произвеждат млечна киселина, която предотвратява растежа на други вредни бактерии. Приемът на ацидофилно мляко може да помогне за предотвратяване на вагиноза и вулвовагинална кандидоза - често срещани вагинални инфекции.

Помага при отслабване

Ацидофилното мляко е отличен диетичен продукт, подходящ за хора, които искат да нормализират теглото си. В 100 грама продукт има от 40 до 83 калории в зависимост от съдържанието на мазнини. Млечният протеин в продукта има способността да дава бързо и дълготрайно усещане за ситост, което прави млякото отличен избор при спазване на диета, целяща отслабване.

Подходящ при лактозна непоносимост

Ацидофилната бактерия в млякото произвежда ензима лактаза, който разгражда лактозата (захарта в млякото) до млечна киселина.Това прави продукта подходящ за консумиране от хора, които имат непоносимост към лактоза. Освен това, млякото се абсорбира напълно от организма и помага за подобряване на храносмилането.

Предотвратява и намалява симптомите на настинка и грип

Консумирането на ацидофилно мляко може да подсили имунната система и да помогне за намаляване на риска от вирусни инфекции, поради съдържанието на бактерията L. acidophilus в него. Пробиотиците помагат за предотвратяване и подобряване на симптомите на обикновената настинка.

Млякото е подходящо и за лечебно хранене, тъй като високото съдържание на бактерии в него потискат дейността на микроорганизмите, причиняващи гнилостни процеси в организма.

Вреди и противопоказания от употребата на ацидофилно мляко

В някои случаи при употреба на ацидофилно мляко може да се получи прекомерно образуване на газове и подуване на корема. Тези състояния бързо отминават. Хората, които страдат от стомашни заболявания (гастрит, язва, повишена киселинност) или имат алергия към млечния протеин, трябва да се консултират с лекар, преди да приемат ацедофилно мляко.

Източник:

healthline.com; eda-land.ru
Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Кокосово мляко Кокосово мляко
  • Лешниково мляко Лешниково мляко
  • Оризово мляко Оризово мляко
  • Млечни коктейли Млечни коктейли
3.0/5 4 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода81.7 мл.
Белтък2.8 гр.
Мазнини3.2 гр.
Въглехидрати10.8 гр.
Калории83 кал.

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛАКТОФЛОР ENTERIC ECOL капсули * 10
10.70лв.

ЛАКТОФЛОР ENTERIC ECOL капсули * 10

ПРИМАДОФИЛУС ОРИДЖИНЪЛ капсули * 90 NATURE'S WAY
50.50лв. 43.91лв.

ПРИМАДОФИЛУС ОРИДЖИНЪЛ капсули * 90 NATURE'S WAY

ПРОМО
НАРИНЕ КОМПЛЕКТ ЕСЕНШЪЛ ПРОБИОТИК ЗА ВЪЗРАСТНИ 175 мл + МАКС ПРОБИОТИК ЗА ВЪЗРАСТНИ 175 мл
86.00лв.

НАРИНЕ КОМПЛЕКТ ЕСЕНШЪЛ ПРОБИОТИК ЗА ВЪЗРАСТНИ 175 мл + МАКС ПРОБИОТИК ЗА ВЪЗРАСТНИ 175 мл

Термолабилни
СОЛГАР АДВАНСТ МУЛТИ - БИЛИОН ДОФИЛУС капсули * 60
66.45лв. 55.38лв.

СОЛГАР АДВАНСТ МУЛТИ - БИЛИОН ДОФИЛУС капсули * 60

ПРОМО
КАЛИВИТА АЦИДОФИЛУС AC-ZYMES капсули * 100
49.10лв.

КАЛИВИТА АЦИДОФИЛУС AC-ZYMES капсули * 100

НАУ ФУДС ПРОБИОТИК - 10 - 50 МИЛИАРДА 57 г
90.00лв.

НАУ ФУДС ПРОБИОТИК - 10 - 50 МИЛИАРДА 57 г

Коментари към Ацидофилно мляко - ползи и вреди

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ацидофилно мляко - ползи и вреди
    www.framar.bg 
    на 09 March 2021 в 12:16
    Коментирайте "Ацидофилно мляко - ползи и вреди"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Мляко и млечни продукти
  • Какво е скир, състав и ползи за организма
  • Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
  • 9-те най-добри заместители на млякото – част 1
  • Диета богата на калций
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • Прясното мляко като средство за отслабване
  • Как да си помогнем при непоносимост към лактоза
  • Здравни ползи от бадемовото мляко, за които дори и не подозирате
  • Прясното мляко облекчава стомашните киселини
  • 9-те най-добри заместители на млякото – част 2

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Дете на 2.5 яде само пасирана храна

преди 435 дни, 19 часа и 8 мин.

Какво ви е мнението за качеството на готовата храна в Билла?

преди 471 дни, 19 часа и 53 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 3 дни, 46 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 9 дни, 11 часа и 26 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 11 дни, 23 часа и 2 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 19 дни, 42 мин.
Всички

АНКЕТА

Вярвате ли, че изборите могат да променят нещо в България

Виж резултатите
Още интересни публикации
Фермер от Панагюрище прави ракия от мляко

Фермер от Панагюрище прави ракия от мляко

от 29 дек 2020г. Прочети повече
Здравни ползи от бадемовото мляко, за които дори и не подозирате

Здравни ползи от бадемовото мляко, за които дори и не подозирате

от 19 авг 2020г. Прочети повече
Как да си помогнем при непоносимост към лактоза

Как да си помогнем при непоносимост към лактоза

от 10 юни 2020г. Прочети повече
Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост

Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост

от 13 май 2020г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах