Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Какво е скир, състав и ползи за организма

Какво е скир, състав и ползи за организма

от 15 яну 2020г., обновено на 04 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Какво е скир, състав и ползи за организма - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Скирът е култивиран исландски млечен продукт, който прилича на цеденото и киселото мляко. Популярен е в целия свят и се предлага както натурален, така и с добавка на плодове, ядки и подсладители.

Скирът е богат на витамини и минерали, добър източник е на калций и съдържа пробиотични бактерии. Калцият е важен за здравето на костите, а пробиотиците помагат за поддържане на здрави черва. Засища човек за по-дълго време, предпазва от остеопороза, подпомага здравето на сърцето, регулира нивото на кръвната захар и осигурява добро количество протеин с минимални количества въглехидрати и мазнини, което го прави питателна храна, която може да бъде чудесно здравословно допълнение към повечето диети.

Обикновено със скир се приготвя високопротеинова закуска, здравословни десерти или междинна лека закуска.

Разберете за всички здравни ползи от консумацията на скир, състава му и противопоказанията като прочетете статията до край.

Какво е Скир?

Скирът е основна храна в Исландия, откакто викинките се заселват там преди повече от 1100 години. Скирът се споменава дори в някои от Сагите, известните истории за викингите и ранната исландска история.

Днес скирът се прави предимно само от обезмаслено прясно краве мляко, но първоначално се е произвеждал както от овче, така и от краве мляко. Млякото се затопля и се добявят живи култури от бактерии, а след като се сгъсти, се прецежда, за да се отстрани суроватката. Наподобява традиционното българско киселото мляко, има подобен на него вкус, но по-плътна текстура.

Скирът става все по-популярен през последните години и вече може да се намери в много хранителни магазини по целия свят, включително и в България.

Състав и полезни свойства

Състав на скира

Скирът е с ниско съдържание на калории, мазнини и въглехидрати. Въпреки че точното му съдържание на хранителни вещества варира в зависимост от марката, порцията от 170 грама натурален скир съдържа:

  • 110 калории;
  • 19 грама протеини;
  • 7 грама въглехидрати;
  • 0 грама мазнини;
  • Фосфор - 25,5% от РДП (референтен дневен прием);
  • Калций - 20% от РДП;
  • Рибофлавин - 19% от РДП;
  • Витамин B12 - 17% от РДП;
  • Калий - 5% от РДП.

Скирът е естествено обезмаслен продукт, въпреки че понякога се добавя сметана по време на обработката му, което може да увеличи съдържанието на мазнини. Той също така съдържа повече протеини от много други видове млечни продукти - около 11 грама протеин на 100 грама продукт. За сравнение, същото количество кисело мляко съдържа около 7 грама протеин, докато в пълномасленото прясно мляко има 3,2 грама.

Здравни ползи от консумацията на скир

1. Засища за по-дълго време

За производството на скир са необходими три до четири пъти повече прясно мляко, отколкото за приготвянето на традиционното българско кисело мляко, което го прави и по-гъст хранителен продукт с по-високо съдържание на протеини.

Проучвания установяват, че протеинът от млечните продукти може да регулира кръвната захар, да подобри здравето на костите и да помогне за запазване на мускулната маса при отслабване.

Протеинът може да бъде полезен и за поддържане на теглото, като се има предвид, че засища и намалява глада. Доказано е, че консумирането на високопротеинови млечни храни, като кисело мляко, помагат да се предотврати наддаването на теглото и последващо затлъстяване.

Проучване установява, че високопротеиновите закуски като киселото мляко влияят на апетита, в сравнение с нездравословните закуски като шоколад и бисквити. Друго проучване сравнява ефектите на нископротеиновите с умерено съдържание на протеин и високопротеиновите кисели млека върху глада и апетита. Установено е, че консумацията на високопротеиново кисело мляко води до намаляване на глада, повишаване на ситостта и забавяне на последващото хранене по-късно през деня.

Фактите също предполагат, че протеинът може да стимулира предизвиканата от диетата термогенеза, което да причини забързване на метаболизма и да позволи на тялото да изгори повече калории след хранене.

2. Предпазва от остеопороза

Скирът е с високо съдържание на важния елемент калций. Около 99% от калция в тялото се намира в костите и зъбите. Докато колагенът формира основната структура на костите, комбинацията от калций и фосфор ги прави силни и плътни.

Проучвания доказват, че при децата и тийнейджърите приемът на калций е свързан с увеличаване на плътността на костната маса и растежа на костите. С напредване на възрастта костите започват да губят част от тази плътност, което води до порести кости и състояние, известно като остеопороза.

Изследвания установяват, че увеличаването на приема на калций може да предпази от остеопороза. Тригодишно проучване при жени доказва, че консумирането на повече калций от млечни храни спомага за запазване на костната плътност. Друго проучване при жени в напреднала възраст установява, че приемането на добавки с калций в дългосрочен план помага за запазване на костите здрави. Калцият може да се достави от млечни продукти (сирене, извара, мляко, сметана), спанак, магданоз, зеленчуци, риба и други, докато само една порция скир може да осигури 20% от препоръчителното дневно количество на минерала (от 100 до 280 мг, според пола и възрастта).

3. Подпомага здравето на сърцето

Сърдечните болести са водеща причина за смъртност в световен мащаб и представляват почти 31% от всички смъртни случаи. За щастие, е установено, че млечните продукти като скир могат да бъдат свързани с намален риск от сърдечни заболявания. Вероятно защото в тях се съдържат минерали като калций, калий и магнезий, които са важни за здравето на сърцето.

24-годишно японско проучване установява, че на всеки прием от 100 грама млечни продукт има 14% намаление на смъртните случаи от сърдечни заболявания. Друго изследване установява, че млечните продукти могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, като три порции на ден могат да причинят значително понижение на систолното кръвно налягане при мъже с високо кръвно.

4. Поддържа нивото на кръвната захар

Скирът е с ниско съдържание на въглехидрати, което може да помогне контрола на кръвната захар. Човешкото тяло разгражда приетите въглехидрати до глюкоза. След това хормон, наречен инсулин, е отговорен за транспортирането на глюкозата в клетките, за да се използва като енергия.

При консумацията на твърде много въглехидрати, този процес не работи толкова ефективно и може да доведе до високи нива на кръвна захар. Изследвания показват, че консумацията на протеин забавя усвояването на въглехидратите, което води до по-добър контрол и по-ниски нива на кръвна захар.

Едно 16-седмично проучване сравнява високопротеинови диети с такива с нормално съдържание на протеин. Установено е, че замяната на въглехидратите с протеин значително подобрява контрола на кръвната захар. Не е задължително да се изключат напълно въглехидратите от ежедневното меню, освен ако не е необходимо по здравословни причини и диетата го изисква за подобряване на състоянието на човека.

Противопоказания

Скирът се прави от прясно краве мляко, а някои хора имат алергия към казеина или към суроватката - двата протеина, които се намират в млякото. За тях скирът и други продукти на базата на прясно мляко могат да предизвикат алергична реакция със симптоми, вариращи от подуване на корема и диария до анафилаксия, затова трябва да избягват консумацията им.

Лактозата е вид захар, която се намира в млякото и се разгражда от ензима лактаза. При хората, които страдат от непоносимост към лактоза, има липса на този ензим и след като консумират продукти, съдържащи лактоза, това може да доведе до стомашни болки и други храносмилателни смущения у тях. За щастие в процеса на приготвяне на скира се премахва около 90% от съдържанието на лактоза, така че много хора с лактозна непоносимост могат да понасят умерени количества скир. Най-добре е обаче първо да се опита малко количество, за да се провери дали тялото ще прояви някои от страничните ефекти и след това да се приема, ако всичко е наред.

Как се консумира скир?

Традиционният скир се сервира с няколко супени лъжици мляко и мед. Може да се приготви закуска с овесени ядки или да се добавят натрошени ядки (орехи, лешници, бадеми) или друго. За приготвяне на приятен и лек десерт може да се комбинира с различни плодове, сладка, конфитюр или мармалад.

Ароматизираните видове скир също са популярни и обикновено се подслаждат със захар или с изкуствени подсладители. Освен това, скирът е включен в различни рецепти - от плоски хлебчета до фритата, пудинги и други. Може да замените високомасленото кисело мляко в рецептите със скир, за да се възползвате от всичките му здравни ползи.

Ето и няколко рецепти и варианта как да приготвите скир:

1. Смути със скир и горски плодове

смути със скир и горски плодове

За приготвянето на смути със скир и горски плодове са ви необходими 150 грама скир, 1 ванилия, горски плодове и 60 милилитра прясно мляко (ядково или друго). Блендирайте всички съставки до получаване на гладко смути. По желание добавете мед или друг подсладител и гарнирайте с пресни листа мента.

2. Исландска протеинова торта с боровинки и скир

Исландска протеинова торта с боровинки и скир

Приготвите исландска протеинова торта с боровинки и скир, като използвате вашите любими сезонни плодове и по желание заменете скира с по-гъсто кисело мляко или с цедено мляко.

3. Скир със сьомга и авокадо

Скир със сьомга и авокадо

Друг начин да използвате скир в рецептите е да го намажете върху пълнозърнести крекери и гарнирате с резени краставица, пушена сьомга, моцарела и по желание парченца авокадо. Може да пробвате и скир в комбинация с копър, сварено жито, прясно изстискан лимонов сок, парченца пушена сьомга и кубчета краставица. Сервирайте като здравословен и много вкусен обяд след тренировка или за пълноценна вечеря.

Скирът може да се хапва по много различни начини. Може да замени киселото мляко в почти всички рецепти и да се добави в съставките за палачинки, хумус, плодови десерти и дори традиционната българска млечна салата, известна още като салата Снежанка.

Източник:

healthline.com
Снимки: freepik.com; pixabay.com; stanforddaily.com

Още по темата:
  • Лешниково мляко – хранителен състав и ползи за здравето Лешниково мляко – хранителен състав и ползи за здравето
  • Ползи за здравето и хранителен състав на оризовото мляко Ползи за здравето и хранителен състав на оризовото мляко
  • Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко
  • Ацидофилно мляко - ползи и вреди Ацидофилно мляко - ползи и вреди
5.0/5 4 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ПРОЛАКТ МАКС + капсули * 60
34.20лв.

ПРОЛАКТ МАКС + капсули * 60

ЗАКВАСКА БОЛГАРИ саше * 7 СЕЛУР ФАРМА
12.10лв.

ЗАКВАСКА БОЛГАРИ саше * 7 СЕЛУР ФАРМА

ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
57.40лв.

ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО

УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО КИСЕЛО МЛЯКО ADLER
79.90лв.

УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО КИСЕЛО МЛЯКО ADLER

ЛЪЖАТА ЗА КИСЕЛОТО МЛЯКО - Софт Прес
15.00лв.

ЛЪЖАТА ЗА КИСЕЛОТО МЛЯКО - Софт Прес

МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА ФИЗИОЛАК 2 6-12 месеца 800 г
43.40лв.

МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА ФИЗИОЛАК 2 6-12 месеца 800 г

Нов

Коментари към Какво е скир, състав и ползи за организма

От сайта (1)
Напиши коментар 1 коментар
  1. Румяна Борисова 
    на 26 March 2021 в 16:04

    Чудесен продукт е скира-използвам го за салата \"Снежанка\",за различни кремчета с плодове,дори и без подсладители!

СТАТИЯТА е свързана към

  • Мляко и млечни продукти
  • Ацидофилно мляко - ползи и вреди
  • Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
  • Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
  • Как да си помогнем при непоносимост към лактоза
  • Ползи и вреди на прясното краве мляко
  • Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
  • Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
  • Ябълкова пита с кисело мляко
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Каква храна може да се даде за котка за добра козина?

преди 505 дни, 7 часа и 32 мин.

Дете на 2.5 яде само пасирана храна

преди 1963 дни, 4 часа и 53 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 3 дни, 2 часа и 6 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 3 дни, 2 часа и 18 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 3 дни, 2 часа и 25 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 3 дни, 2 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
10 причини да консумирате прясното мляко с чесън 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън

10 причини да консумирате прясното мляко с чесън

от 09 фев 2024г. Прочети повече
Опасни взаимодействия между храни и лекарства Опасни взаимодействия между храни и лекарства

Опасни взаимодействия между храни и лекарства

от 25 окт 2023г. Прочети повече
Защо са полезни млякото и млечните продукти? Защо са полезни млякото и млечните продукти?

Защо са полезни млякото и млечните продукти?

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост

Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост

от 13 май 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОСТРОВИТ ТРОЕН ЖЕН ШЕН КОМПЛЕКС капсули * 90

ОСТРОВИТ ВИТАМИН B12 таблетки * 200

ОСТРОВИТ ВИТАМИН D3 + К2 MK-7 30 мл

ОСТРОВИТ ПРОТЕИНОВ БАР ВАНИЛИЯ 60 г

ОСТРОВИТ ПРОТЕИНОВ БАР ШОКОЛАД 60 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БИОКЛИН МУЛТИ ГИН ЛУБРИКЕЪР 30 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 май 2025г. в 16:40:58

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 май 2025г. в 14:06:23

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ИРИТАКОЛИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 май 2025г. в 14:06:09

БИОКЛИН МУЛТИ ГИН ЛУБРИКЕЪР 30 мл

Коментар на: К. от 14 май 2025г. в 14:04:00

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Христова от 14 май 2025г. в 13:53:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival