Млечна салата с копър, чесън и орехи
Традиционната българска млечна салата или позната още като салата Снежанка се приготвя с кисели краставички, кисело мляко, ядки, чесън и копър. Известна е още от 1970 година и е популярна до ден днешен.
Необходими продукти:
- 1 литър кисело мляко
- 4 - 5 кисели краставички (или на вкус), може да използвате пресни
- няколко стръка копър
- 3 скилидки чесън
- 3 супени лъжици натрошени орехови ядки
- сол на вкус
- маслини за декорация
- листа зелена салата за поднасяне
Количествата на продуктите може да промените според вкусовите си предпочитания и желания брой порции.
Начин на приготвяне:
Изсипете киселото мляко в ленена или памучна кърпа, тензух, завържете и закачете на подходящо място и оставете така колкото време е необходимо, за да се отцеди излишната течност. Може да използвате и гевгир за целта, в който сложете кърпата.
Изцеденото мляко (трябва да бъде с консистенция на гъста сметана) прехвърлете в дълбока купа.
Нарежете краставичките на ситно (може да обелите, ако използвате пресни), но не настъргвайте.
С помощта на блендер смелете заедно листенцата на копъра с 1 - 2 щипки сол, ореховите ядки и обелените скилидки чесън.
Прибавете краставиците към млякото, сложете и ароматната смес, която получихте в блендера. Разбъркайте всичко старателно и поднесете върху листа зелена салата.
Може да оформите като топки сладолед, ако гъстотата позволява, да поръсите с натрошени орехи, да украсите с маслини, копър или по ваш избор.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Зеленчукови салати
- Млечна салата със спанак
- Пикантна млечна салата с макарони, кисели краставички и чедър
- Млечна салата с извара, пресни краставици, чесън и орехи
- Салата от краставици с кисело мляко, червен лук и копър
- Салата с цедено мляко, майонеза и мариновани краставички
- Млечна салата с пушена сьомга и сирене крема
- Желирана млечна салата с шунка и кисели краставички
- Млечна салата от кашу
- Млечна салата с картофи, сирене и яйца
Коментари към Млечна салата с копър, чесън и орехи