Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко

Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко

от 17 ное 2012г., обновено на 24 юни 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Коментари
Свързаност

Киселото мляко се консумира от хората от стотици години, поради своите хранителни и полезни свойства. Доказано е, че намалява риска от сърдечни болести и остеопороза, помага и в борбата с излишните килограми. Регулярната консумация на натурално кисело мляко значително подобрява чревната микрофлора, нормализира обмяната на веществата, повишава имунитета. В продукта се съдържа голямо количество витамин С, витамини от В групата и други микроелементи.

Същност на киселото мляко

Киселото мляко се произвежда при ферментацията на прясно мляко с участието на бактерии, които ферментират лактозата (млечната захар).

Киселото мляко е популярен млечен продукт, който се произвежда при ферментацията на прясно мляко с участието на бактерии (млечни култури), които ферментират лактозата (естествената захар, намираща се в млякото). Този процес произвежда млечна киселина - вещество, което кара млечните протеини да коагулират, предавайки на киселото мляко уникалния му вкус и текстура.

От всички видове прясно мляко може да се произведе кисело. В зависимост от количеството мазнини в него се различават няколко разновидности - пълномаслено (от 3,6% и повече), с ниско съдържание на мазнини или обезмаслено (0,1%). Обикновеното кисело мляко без добавени оцветители представлява бяла, гъста течност с остър вкус. Повечето търговски марки съдържат добавени съставки като захар и изкуствени аромати, които не са полезни, затова ги избягвайте.

Хранителен състав на киселото мляко

Хранителен състав на киселото мляко.

Киселото мляко е богато на полезни за човешкото здраве вещества:

  • витамини: B12, рибофлавин (B2);
  • минерали: калций, фосфор, магнезий, калий;
  • незаменими аминокиселини;
  • мононенаситени мастни киселини.

Известно е, че киселото мляко съдържа много калций - минерал, необходим за здравето на костите и зъбите. Само една чаша осигурява 49% от дневните нужди на човек от този микроелемент. Освен това в продукта се съдържат и големи количества витамини от група B, по-специално витамин B12 и рибофлавин. И двата предпазват от сърдечни заболявания и някои вродени дефекти на невралната тръба. Една чаша кисело мляко осигурява 38% от дневната нужда фосфор, 12% магнезий и 18% калий. Тези минерали са от съществено значение за важните биологични процеси - регулиране на кръвното налягане, метаболизма и здравето на костите. Млечният продукт може да се обогати с витамин D, насърчаващ здравето на костите и имунната система и намаляващ риска от някои болести, включително сърдечни заболявания и депресия.

  • Високопротеинов източник

Една чаша (245 грама) обикновено кисело мляко, произведено от пълномаслено мляко съдържа около 8,5 грама протеин. Доказано е, че протеините поддържат метаболизма, като увеличават енергийните разходи или броя на калориите, които тялото изгаря през деня. Набавянето на достатъчно от този макронутриент е важно за регулиране на апетита, тъй като увеличава производството на хормони, които сигнализират настъпването на пълнота и засищане.

Проучване установява, че хората, които ядат кисело мляко като лека закуска между основните хранения, се чувстват по-сити до вечеря и приемат със 100 калории по-малко, в сравнение с тези, които приемат междинна закуска с по-ниско съдържание на протеини и същото количество калории.

Полезни свойства на киселото мляко

Полезни свойства на киселото мляко.

  • Подобрява храносмилането

Основните пробиотици във ферментиралите млечни продукти като киселото мляко са млечнокиселите бактерии и бифидобактериите. Част са от стартовата култура или са добавени след пастьоризация. Имат много ползи върху здравето в зависимост от вида и приеманото количество. При термичната преработка на млякото - пастьоризация, се убиват полезните бактерии.

Доказано е, че някои видове пробиотици (бифидобактериите и лактобацилите), открити в киселото мляко, намаляват неприятните симптоми на раздразненото черво, което е често срещано нарушение, засягащо дебелото черво. Установено е, че при консумиране на ферментирало или кисело мляко, съдържащо бифидобактерии, значително се подобрява състоянието след три седмици. Пробиотиците в продукта предпазват от запек и от диария, причинена от прием на антибиотици.

  • Укрепва имунната система

Консумирането на кисело мляко може да укрепи имунната система. Доказано е, че пробиотиците намаляват възможността от заразяване с вирусни инфекции и други болести. Също така могат да помогнат за намаляване на честотата, продължителността и тежестта на обикновената настинка. Съдържащите се в киселото мляко минерали магнезий, селен и цинк, са важни за подсилване на имунната система на човек.

  • Предпазва от развитие на остеопороза

Киселото мляко съдържа някои хранителни вещества, важни за поддържането на костите здрави. Това са калций, протеин, калий, фосфор и понякога витамин D (в обогатените млека). Всички тези витамини и минерали са особено полезни за предотвратяване на остеопороза - често срещано при възрастните хора състояние, характеризиращо се със слабост в костите. Хората с остеопороза имат ниска костна плътност и са изложени на по-висок риск от костни фрактури. Изследвания показват, че ежедневното консумиране на поне три порции млечни храни, може да помогне за запазване на костната маса и сила.

  • Подобрява сърдечното здраве

Съдържанието на мазнини в киселото мляко е една от причините, поради които се смята, че здравословните му свойства са противоречиви. По-голямата част от мазнините в продукта са наситени (70%), но съдържа и малки количества мононенаситени мастни киселини. Млечната мазнина е уникална, тъй като осигурява на организма цели 400 различни вида мастни киселини. Настоящи изследвания показват, че наситените мазнини не причиняват сърдечни заболявания. Установено е, че приемът им от пълномаслени продукти увеличава добрия (HDL) холестерол и намалява общата честота на сърдечни заболявания. Освен това млечните продукти като киселото мляко помагат за намаляването на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

  • Насърчава загубата на тегло

Продуктът има високо съдържание на протеин, който в комбинация с калция повишава нивата на хормоните, намаляващи апетита. Натуралното кисело мляко изпълва стомаха, като по този начин намалява чувството на глад и повишава общия тонус на организма. Съставките му помагат за пречистването на организма от токсини, шлаки и различни вредни вещества. Проучвания установяват, че консумацията на кисело мляко е свързана с по-ниско телесно тегло, процент на телесни мазнини и по-малка обиколка на талията.

Противопоказания от консумацията на кисело мляко

Противопоказанията от консумацията на кисело мляко са непоносимост към лактоза или алергия към млякото.

Консумирането на кисело мляко може да причини неблагоприятни ефекти, особено при хора с непоносимост към лактоза или алергия към мляко.

  • Непоносимост към лактоза

Лактозната непоносимост възниква, когато в организма на човек липсва лактаза - ензимът, необходим за разграждането на лактозата (млечната захар). След консумация на млечни продукти могат да се проявят следните странични ефекти - коремна болка и диария. При някои хора се проявяват тези симптоми, докато при други - не. Това е така, защото част от лактозата се разгражда по време на производството и пробиотиците помагат за храносмилането й.

  • Алергия към мляко

Млечните продукти съдържат казеин и суроватка, които са богати на незаменими аминокиселини протеини, към които някои хора са алергични. В този случай млякото предизвиква реакция, която може да варира от копривна треска и оток до животозастрашаваща анафилаксия. Поради тази причина е най-добре да избягвате киселото мляко, ако имате алергия към него.

  • Добавена захар

Много видове кисело мляко съдържат голямо количество добавена захар, особено тези с етикет с ниско съдържание на мазнини. Прекалената консумация на захар е свързана с редица здравословни проблеми, включително диабет и затлъстяване. Затова е важно да се четат етикетите на храните и да се избягват марките, които съдържат захар.

Източник:

healthline.com
Снимки: freepik.com; pixabay.com

Още по темата:
  • Какво е скир, състав и ползи за организма Какво е скир, състав и ползи за организма
5.0/5 3 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода88 мл.
Белтък3,5 гр.
Мазнини1.5 гр.
Въглехидрати4,7 гр.
Калории61 кал.

Витамини и минерали

витамини В, С, калций, калий, фосфор

Други

Други полезнинезаменими аминокиселини, мононенаситени мазнини

Коментари към Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко
    www.framar.bg 
    на 27 February 2021 в 05:32
    Коментирайте "Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Мляко и млечни продукти
  • Какво е скир, състав и ползи за организма
  • Почистете лицето с маска от активен въглен и кисело мляко
  • Маска за лице с кисело мляко
  • Защо са полезни млякото и млечните продукти?
  • Кисело мляко с орехи за стройна фигура
  • Домашно приготвеното кисело мляко - безценно за организма ни
  • Направете си маска за сияйна кожа от кисело мляко, какао и мед
  • Консумирането на кисело мляко на гладно активира метаболизма
  • Д-р Стамен Григоров - откривателят на бактерията Лактобацилус булгарикус
  • Закуска с кокосово мляко, плодове и тахан

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Ползвате ли за нещо сока на купешкото кисело зеле?

преди 439 дни, 14 часа и 50 мин.

Вредни ли са за здравето българските кисело мляко и зеле?

преди 466 дни, 18 часа и 30 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 1 дни, 16 часа и 17 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 8 дни, 17 часа и 57 мин.

Пъпка и сърбеж в зоната на бикини линията

преди 22 дни, 8 часа и 9 мин.

Nexavar - къде мога да го открия в България

преди 24 дни, 16 часа и 44 мин.
Всички

АНКЕТА

Трябва ли да има аптеки в селата и малките населени места?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Почистете лицето с маска от активен въглен и кисело мляко

Почистете лицето с маска от активен въглен и кисело мляко

от 27 яну 2021г. Прочети повече
Д-р Стамен Григоров - откривателят на бактерията Лактобацилус булгарикус

Д-р Стамен Григоров - откривателят на бактерията Лактобацилус булгарикус

от 27 окт 2020г. Прочети повече
Маска за лице с кисело мляко

Маска за лице с кисело мляко

от 26 май 2020г. Прочети повече
Киселото мляко намалява риска от алергии при пеленачетата

Киселото мляко намалява риска от алергии при пеленачетата

от 16 яну 2020г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах