Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко
Киселото мляко се консумира от хората от стотици години, поради своите хранителни и полезни свойства. Доказано е, че намалява риска от сърдечни болести и остеопороза, помага и в борбата с излишните килограми. Регулярната консумация на натурално кисело мляко значително подобрява чревната микрофлора, нормализира обмяната на веществата, повишава имунитета. В продукта се съдържа голямо количество витамин С, витамини от В групата и други микроелементи.
Същност на киселото мляко
Киселото мляко е популярен млечен продукт, който се произвежда при ферментацията на прясно мляко с участието на бактерии (млечни култури), които ферментират лактозата (естествената захар, намираща се в млякото). Този процес произвежда млечна киселина - вещество, което кара млечните протеини да коагулират, предавайки на киселото мляко уникалния му вкус и текстура.
От всички видове прясно мляко може да се произведе кисело. В зависимост от количеството мазнини в него се различават няколко разновидности - пълномаслено (от 3,6% и повече), с ниско съдържание на мазнини или обезмаслено (0,1%). Обикновеното кисело мляко без добавени оцветители представлява бяла, гъста течност с остър вкус. Повечето търговски марки съдържат добавени съставки като захар и изкуствени аромати, които не са полезни, затова ги избягвайте.
Хранителен състав на киселото мляко
Киселото мляко е богато на полезни за човешкото здраве вещества:
- витамини: B12, рибофлавин (B2);
- минерали: калций, фосфор, магнезий, калий;
- незаменими аминокиселини;
- мононенаситени мастни киселини.
Известно е, че киселото мляко съдържа много калций - минерал, необходим за здравето на костите и зъбите. Само една чаша осигурява 49% от дневните нужди на човек от този микроелемент. Освен това в продукта се съдържат и големи количества витамини от група B, по-специално витамин B12 и рибофлавин. И двата предпазват от сърдечни заболявания и някои вродени дефекти на невралната тръба. Една чаша кисело мляко осигурява 38% от дневната нужда фосфор, 12% магнезий и 18% калий. Тези минерали са от съществено значение за важните биологични процеси - регулиране на кръвното налягане, метаболизма и здравето на костите. Млечният продукт може да се обогати с витамин D, насърчаващ здравето на костите и имунната система и намаляващ риска от някои болести, включително сърдечни заболявания и депресия.
-
Високопротеинов източник
Една чаша (245 грама) обикновено кисело мляко, произведено от пълномаслено мляко съдържа около 8,5 грама протеин. Доказано е, че протеините поддържат метаболизма, като увеличават енергийните разходи или броя на калориите, които тялото изгаря през деня. Набавянето на достатъчно от този макронутриент е важно за регулиране на апетита, тъй като увеличава производството на хормони, които сигнализират настъпването на пълнота и засищане.
Проучване установява, че хората, които ядат кисело мляко като лека закуска между основните хранения, се чувстват по-сити до вечеря и приемат със 100 калории по-малко, в сравнение с тези, които приемат междинна закуска с по-ниско съдържание на протеини и същото количество калории.
Полезни свойства на киселото мляко
-
Подобрява храносмилането
Основните пробиотици във ферментиралите млечни продукти като киселото мляко са млечнокиселите бактерии и бифидобактериите. Част са от стартовата култура или са добавени след пастьоризация. Имат много ползи върху здравето в зависимост от вида и приеманото количество. При термичната преработка на млякото - пастьоризация, се убиват полезните бактерии.
Доказано е, че някои видове пробиотици (бифидобактериите и лактобацилите), открити в киселото мляко, намаляват неприятните симптоми на раздразненото черво, което е често срещано нарушение, засягащо дебелото черво. Установено е, че при консумиране на ферментирало или кисело мляко, съдържащо бифидобактерии, значително се подобрява състоянието след три седмици. Пробиотиците в продукта предпазват от запек и от диария, причинена от прием на антибиотици.
-
Укрепва имунната система
Консумирането на кисело мляко може да укрепи имунната система. Доказано е, че пробиотиците намаляват възможността от заразяване с вирусни инфекции и други болести. Също така могат да помогнат за намаляване на честотата, продължителността и тежестта на обикновената настинка. Съдържащите се в киселото мляко минерали магнезий, селен и цинк, са важни за подсилване на имунната система на човек.
-
Предпазва от развитие на остеопороза
Киселото мляко съдържа някои хранителни вещества, важни за поддържането на костите здрави. Това са калций, протеин, калий, фосфор и понякога витамин D (в обогатените млека). Всички тези витамини и минерали са особено полезни за предотвратяване на остеопороза - често срещано при възрастните хора състояние, характеризиращо се със слабост в костите. Хората с остеопороза имат ниска костна плътност и са изложени на по-висок риск от костни фрактури. Изследвания показват, че ежедневното консумиране на поне три порции млечни храни, може да помогне за запазване на костната маса и сила.
-
Подобрява сърдечното здраве
Съдържанието на мазнини в киселото мляко е една от причините, поради които се смята, че здравословните му свойства са противоречиви. По-голямата част от мазнините в продукта са наситени (70%), но съдържа и малки количества мононенаситени мастни киселини. Млечната мазнина е уникална, тъй като осигурява на организма цели 400 различни вида мастни киселини. Настоящи изследвания показват, че наситените мазнини не причиняват сърдечни заболявания. Установено е, че приемът им от пълномаслени продукти увеличава добрия (HDL) холестерол и намалява общата честота на сърдечни заболявания. Освен това млечните продукти като киселото мляко помагат за намаляването на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.
-
Насърчава загубата на тегло
Продуктът има високо съдържание на протеин, който в комбинация с калция повишава нивата на хормоните, намаляващи апетита. Натуралното кисело мляко изпълва стомаха, като по този начин намалява чувството на глад и повишава общия тонус на организма. Съставките му помагат за пречистването на организма от токсини, шлаки и различни вредни вещества. Проучвания установяват, че консумацията на кисело мляко е свързана с по-ниско телесно тегло, процент на телесни мазнини и по-малка обиколка на талията.
Противопоказания от консумацията на кисело мляко
Консумирането на кисело мляко може да причини неблагоприятни ефекти, особено при хора с непоносимост към лактоза или алергия към мляко.
-
Непоносимост към лактоза
Лактозната непоносимост възниква, когато в организма на човек липсва лактаза - ензимът, необходим за разграждането на лактозата (млечната захар). След консумация на млечни продукти могат да се проявят следните странични ефекти - коремна болка и диария. При някои хора се проявяват тези симптоми, докато при други - не. Това е така, защото част от лактозата се разгражда по време на производството и пробиотиците помагат за храносмилането й.
-
Алергия към мляко
Млечните продукти съдържат казеин и суроватка, които са богати на незаменими аминокиселини протеини, към които някои хора са алергични. В този случай млякото предизвиква реакция, която може да варира от копривна треска и оток до животозастрашаваща анафилаксия. Поради тази причина е най-добре да избягвате киселото мляко, ако имате алергия към него.
-
Добавена захар
Много видове кисело мляко съдържат голямо количество добавена захар, особено тези с етикет с ниско съдържание на мазнини. Прекалената консумация на захар е свързана с редица здравословни проблеми, включително диабет и затлъстяване. Затова е важно да се четат етикетите на храните и да се избягват марките, които съдържат захар.
healthline.com
Снимки: freepik.com; pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 88 мл. |
Белтък | 3,5 гр. |
Мазнини | 1.5 гр. |
Въглехидрати | 4,7 гр. |
Калории | 61 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, С, калций, калий, фосфор |
Други
Други полезни | незаменими аминокиселини, мононенаситени мазнини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Веган кисело мляко
- Кисело мляко с бисквити, сушени плодове, ядки и мед
- Почистете лицето с маска от активен въглен и кисело мляко
- Д-р Стамен Григоров - откривателят на бактерията Лактобацилус булгарикус
- Консумирането на кисело мляко на гладно активира метаболизма
- Защо са полезни млякото и млечните продукти?
- Кисело мляко с орехи за стройна фигура
- Истината за киселото мляко
- Киселото мляко - един от най-здравословните продукти
Коментари към Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко