Какви са здравословните ползи на ориза басмати
Басмати е вид ориз, чийто вкус наподобява пуканки или ядки. Наричан е "Кралят на ориза", тъй като съдържа големи количества полезни вещества и се характеризира с прекрасен вкус и аромат.
Хранителен състав на ориза басмати
Зрънцата ориз съдържат целулоза, нишесте, фолиева киселина, 8 аминокиселини, желязо, фосфор, калий, рибофлавин, ниацин и изключително малко натрий. Също така в състава на басмати влизат мед, цинк, калций, магнезий, витамини B1, B6, Е, К и пантотенова киселина.
Може да се консумира от хора, страдащи от стомашна язва и гастрит. Усвоява се лесно и не съдържа холестерол. На тези, които страдат от затлъстяване, се препоръчва нешлифован ориз.
Басмати е лидер сред останалите сортове ориз по съдържание на аминокиселини и други необходими хранителни вещества. Към всички хранителни качества може да добавим и приятния вкус, който си подхожда идеално с различни ястия. Особено често се използва в индийската кухня в комбинация с къри и зеленчуци.
Въпреки че съдържанието на хранителни вещества в продукта зависят от конкретния вид басмати, всяка порция обикновено е с високо съдържание на въглехидрати и калории, както и микроелементи като фолат, тиамин и селен.
В една чаша (163 грама) сварен бял ориз басмати се съдържат:
- калории - 210;
- протеин - 4,4 грама;
- мазнини - 0,5 грама;
- въглехидрати - 45,6 грама;
- фибри - 0,7 грама;
- натрий - 399 милиграма;
- фолат - 24% от дневната потребност (ДП);
- тиамин - 22% от ДП;
- селен - 22% от ДП;
- ниацин - 15% от ДП;
- мед - 12% от ДП;
- желязо - 11% от ДП;
- витамин B6 - 9% от ДП;
- цинк - 7% от ДП;
- фосфор - 6% от ДП;
- магнезий - 5% от ДП.
Кафявият ориз басмати е малко по-богат на калории, въглехидрати и фибри. Той също така осигурява повече магнезий, витамин E, цинк, калий и фосфор.
Полезни свойства на ориза басмати
1. Подходящ е при диабет
Ако страдате от диабет, честа препоръка е да се изключат въглехидратните храни, включително и ориза. Басмати е предпочитан сорт, защото има нисък до среден гликемичен индекс (ГИ), който е най-нисък от всички видове ориз. Именно ГИ е от значение за хората с диабет. Доброто количество фибри в ориза играе основна роля върху контрола за рязкото повишаване на кръвната захар. Влакнините са причината енергията, която оризът доставя на организма, да се изразходва по-бавно.
2. Намалява риска от рак на дебелото черво
Към ползите от фибрите трябва да добавим и факта, че намаляват риска от рак на дебелото черво, което е доказано чрез редица изследвания. Пълнозърнестият ориз басмати също помага за контролирането на хормона естроген.
3. Полезен за сърдечно-съдовата система, костите и кръвното налягане
Калият в състава на продукта го прави полезен за сърдечно-съдовата система, а фосфорът е необходим за възстановяване на костната тъкан. Калият и магнезият също помагат за контролирането на кръвното налягане и е подходящ за хората с хипертония, тъй като може да помогне на понижаването на кръвното.
4. Помага при бъбречни заболявания
Оризът се препоръчва да бъде част от храната на хора с бъбречни и сърдечни проблеми, тъй като допринася за извеждането на излишната сол.
5. Подпомага отслабването
Басмати оризът може да ви помогне да отслабнете, тъй като фибрите се разграждат по-бавно и контролират апетита, усилвайки чувството на ситост. В него има голямо количество амилоза, вид въглехидрат, който е по-труден за храносмилане от организма.
Благодарение на този ориз може да се отървете от проблем като запек, от който страдат много хора. Фибрите помагат на движението на червата.
Противопоказания от консумацията на ориз басмати
Оризът сорт басмати не вреди, но има някои положения, при които следва да се ограничи консумацията му. Такива са случаите на затлъстяване, запек и колики. Причината е високото съдържание на амилаза в продукта, която обаче е полезна при панкреатична недостатъчност, муковисцидоза (засегнати жлези с вътрешна секреция), остър хепатит и токсикоза при бременни. Също така, той не трябва да присъства по-често от веднъж седмично в менюто на деца под 3-годишна възраст.
xcook.info; timeboil.ru; edaplus.info,dawett.ca
Снимки: freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 7,5 гр. |
Мазнини | 2,6 гр. |
Въглехидрати | 62,3 гр. |
Калории | 347 кал. |
Витамини и минерали
калий, фосфор, желязо, витамини от група В |
Други
Други полезни | аминокиселини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЯНГ СПРЕЙ ЗА ОБЕМ С АЛОЕ ВЕРА И ОРИЗ 200 мл.
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ МЛЯКО С ОРИЗ 190 г
НУКС СЪН ОЛИО ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ТЕН С НИСКО НИВО НА ЗАЩИТА SPF10 150 мл
ЖАН Д'АРСЕЛ МУЛТИБАЛАНС ОКОЛООЧЕН ГЕЛ-КРЕМ 15 мл
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ 190 г
НИВЕА СУХ ШАМПОАН 3 В 1 ТЪМЕН ТОН 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Ориз
- Оризови спагети
- Пийте оризов квас за изцеление от остеохондроза и пречистване на ставите
- Ориз с морски дарове в сметанов сос
- 1 лъжица ориз на гладно за пречистване на тялото при възрастни хора
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
Коментари към Какви са здравословните ползи на ориза басмати