Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Масло от оризови трици/ Оризово олио

Масло от оризови трици/ Оризово олио

Масло от оризови трици/ Оризово олио - изображение

Маслото от оризови трици се приготвя от оризови трици и оризови зародиши. Притежава уникални лечебни свойства, подобно на царевичното. Продуктът е богат на витамини, мастни киселини, антиоксиданти, което го прави прекрасно средство за поддържане на добро здраве.

Мазнината има жълт цвят или лек естествен аромат. Тя не е така популярна, както например зехтинът или сусамовото олио, но приложението й е широко както в кулинарията и козметиката, така и с лечебни цели. Обикновено се използва в комбинация с други продукти, но количеството му не е повече от 40% от общата маса.

Лечебните свойства на маслото от оризови трици са изучавани от множество изследователи. То е най-познато в Индия, Япония и други азиатски страни. Само в Япония например годишно се продават около 80 000 тона от мазнината.

Оризовото олио се извлича от тънкия кафяв слой, който се намира между обвивката и ядрото на зърното. Тази част е истинска бомба от витамини, помагаща при множество заболявания.

Вниманието на учените е привлечено преди всичко от необичайното съчетание на сквален, гама-оризанол, витамин Е и мастни киселини. Комбинация прави оризовите трици отличен антиоксидант.


Състав и полезни вещества

Маслото е богато на витамини Е, А, РР и В, като по-голямата част от тях е за витамин Е, който е познат като витамин на младостта.

Като всички останали натурални мазнини, и тази съдържа множество мастни киселини. В нея има около 46% Омега-9, около 36% Омега-6 и 1% Омега-3. От наситените киселини присъстват стеариновата и палмитиновата. Такъв състав повлиява благоприятно нивото на холестерола.

Гама-оризанолът, токотриенолът, скваленът и токоферолът са прекрасни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, предпазвайки организма от тяхното разрушително действие, предотвратявайки развитието на редица заболявания и удължавайки младостта.

Освен това в състава на оризовото олио влизат и фитостероли. Те се борят с канцерогените и оказват благотворно действие върху кожата, като укрепват клетъчните мембрани, нормализират водния баланс, повишават регенериращите свойства на кожата при изгаряния и рани, действат противовъзпалително.


Полезни и лечебни свойства

Благодарение на полезните си свойства, маслото се използва активно в козметиката и медицината. То е отличен диетичен продукт, подходящ за употреба от всеки, който се грижи за здравето си. Препоръчва се на страдащи от сърдечно-съдови заболявания

Гама-оризанолът прави продукта изключително средство за защита от ултравиолетовите лъчи. Това се дължи на факта, че веществото провокира производството на тирозиназа, която възпрепятства проникването на слънчевите лъчи в кожата и процеса на пигментация. Поради това продуктът често се използва за производството на слънцезащитни кремове и други козметични средства. Освен това немалка роля играят и хипоалергичните свойства маслото.

Гама-оризанолът е и причината мазнината от оризови трици да оказва положителен ефект при язви, синдром на раздразненото черво, гастрит, признаци на менопауза и при високи нива на холестерол.

Свойствата на продукта се определят до голяма степен от съдържанието на разнообразие от мастни киселини. Около 1/4 от него е палмитинова киселина, която действа добре на кожата. Киселината повишава способността на епидермиса да поема всевъзможни полезни вещества. Освен това тя активизира синтеза на колагена, еластина, хиалуроновата киселина, което води до най-бързо обновяване на кожата, до нейното укрепване и подмладяване.

Олеиновата киселина в маслото е около 50%. Тя помага за активизиране на липидния обмен, задържа влагата в кожата и възстановява бариерните функции на епидермиса. Олеиновата киселина може да повиши абсорбирането на други вещества от кожата.

Продуктът съдържа и голямо количество линолова киселина, която се характеризира с прекрасно противовъзпалително действие, оказвайки положителен ефект при отделни кожни проблеми. Освен това тя помага за възстановяване на бариерната функция на епидермиса, за активизиране на липидния обмен, за укрепване на структурата на епидермиса, за задържане на влагата на кожата, за възстановяване на нормалния воден баланс във всички слоеве на епидермиса и е отличен UV-филтър.


Употреба в кулинарията

Маслото от оризови трици често се добавя към салати. То придава на ястията приятни пикантни вкус и аромат, подходящо е за пържене, а изпърженото в него месо и задушените в мазнината зеленчуци, придобиват необичаен аромат.

В азиатските страни продуктът нерядко се употребява за изпържване и на морски продукти. Сравнено с останалите натурални масла, оризовото има по-голяма устойчивост към високи температури, затова запазва болшинството от полезни вещества при обработка на ястията.

По отношение на мазнините и калориите ще кажем, че те са по-малко, отколкото в другите растителни мазнини.


Употреба в козметиката

Най-широко е приложението на оризовото олио в козметиката. То отлично повлиява растежа на косата. Продукти с негово съдържание имат противовъзпалително действие. Домашни маски с добавена оризова мазнина се прилагат при увредени и тънки коси.

На тези, които използват горещи стилизиращи средства за коса, им е необходима възстановяващата сила на оризовия продукт. Витамин Е в него "запечатва" увредените краища на косъма и ги предпазва от загубата на хранителни вещества.

Олиото е подходящо и за грижа на детската кожа, не предизвиква алергии.


Опасни и вредни свойства на маслото от оризови трици

Благодарение на хипоалергичността си, мазнината, извлечена от ориза, почти няма противопоказания за употреба.

Възможно е вреда да бъде отчетена само по време на обострени язви и гастрити, както и при диария.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: usemake.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Калории857 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиНовиниВидеоХранене при...ДиетиЛайфстайлБотаникаСнимкиЛечения