Хранителен състав и полезни свойства на оризовото олио
Оризовото олио, приготвяно от оризови трици и зародиши, притежава уникални лечебни свойства поради високото си съдържание на витамини, мастни киселини и антиоксиданти. Именно богатият му хранителен състав е в основата на твърдението, че растителният продукт е отлично средство за поддържане на здравето и осигуряване на защита срещу различни заболявания.
Маслото от оризови трици има жълт цвят и лек естествен аромат. То не е толкова популярно, колкото зехтинът и сусамовото олио, но е широко използвано както в кулинарията и козметиката, така и в традиционната медицина.
>>> Сусамово масло (олио) - ползи за здравето
Лечебните свойства на оризовото олио се изучават в продължение на години, като честотата на употребата му с медицински цели е най-висока в Индия, Япония и други азиатски страни. Например само в Япония годишно се продават около 80 000 тона от полезната за здравето мазнина. Вниманието на учените е привлечено преди всичко от необичайното съчетание на сквален, гама-оризанол, витамин Е и мастни киселини. Комбинация прави оризовите трици отличен антиоксидант.
Състав и полезни вещества
100 грама оризово олио съдържат:
Калории | 884 |
Мазнини | 100 грама |
Желязо | 0,07 милиграма |
Витамин К | 24,7 микрограма |
Витамин Е | 32,3 милиграма |
Като всички натурални мазнини, оризовото олио съдържа голямо количество мастни киселини, сред които омега-9 (46%), омега-6 (36%) и омега-3 (1%). От наситените киселини в състава на маслото присъстват стеариновата и палмитиновата, които повлияват благоприятно на нивата на холестерола.
Сред полезните вещества, съдържащи се в оризовото олио, се нареждат и антиоксидантите гама-оризанол, токотриенол, сквален и токоферол, които ефективно се борят със свободните радикали, предпазвайки организма от разрушителното им действие.
Освен всичко изброено в състава на маслото от оризови трици присъстват и фитостероли. За тях е известно, че се борят с канцерогените и оказват благоприятно въздействие върху кожата, като укрепват клетъчните мембрани, нормализират водния баланс и повишават регенериращите свойства при изгаряния и рани.
Полезни свойства
Благодарение на полезните си свойства, оризовото олио се използва широко в козметиката и медицината. То е отличен продукт, подходящ за употреба от всеки, който се бори с излишните килограми. Също така маслото от оризови трици се препоръчва на хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания.
Гама-оризанолът, съдържащ се в растителния продукт, осигурява ефективна защита срещу вредните ултравиолетови лъчи. Това се дължи на факта, че веществото провокира производството на тирозиназа, която възпрепятства процеса на пигментация и проникването на слънчевите лъчи в кожата. Поради тази причини оризовото олио често се използва в производството на слънцезащитни кремове и други козметични средства.
Богатото съдържание на гама-оризанол е и причината маслото от оризови трици да има положителен ефект при хора с язви, синдром на раздразненото черво, гастрит, менопауза и висок холестерол.
Свойствата на оризовото олио се определят до голяма степен от съдържанието на различни полезни мастни киселини. Около 1/4 от състава му е палмитинова киселина, която действа добре на кожата, повишавайки способността на епидермиса да се снабдява с различни полезни вещества. Освен това киселината активизира синтеза на колагена, еластина и хиалуроновата киселина, което води до обновяване, укрепване и подмладяване на кожата.
Олеиновата киселина в маслото е около 50% от състава му. Тя помага за активиране на липидния обмен, задържа влагата в кожата и възстановява бариерните функции на епидермиса. Също така олеиновата киселина може да повиши абсорбирането на други полезни вещества от кожата.
Растителният продукт съдържа и голямо количество линолова киселина, която оказва положителен ефект при отделни кожни проблеми, благодарение на противовъзпалителното си действие.
Употреба в кулинарията
Маслото от оризови трици често се добавя към различни салати поради приятния си вкус и аромат. Освен това оризовото олио е подходящо за пържене, тъй като месото и зеленчуците запазват полезните си вещества и придобиват необичаен аромат. Също така е важно да се отбележи, че продуктът от оризови трици съдържа по-малко мазнини и калории, отколкото другите растителни мазнини.
Странични ефекти
Прекомерната консумация на оризово олио може да причини:
- газове;
- стомашен дискомфорт;
- калциев дефицит;
- ниско кръвно налягане.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл
ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
ШАРЛАН 500 мл. БАЛЧО
ПЮР НУТРИШЪН ПЛАНТ ПРОТЕИН 454 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Оризови спагети
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Втора част
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
Коментари към Хранителен състав и полезни свойства на оризовото олио