Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
Маслото, извлечено от ореховите ядки, се среща още и като орехово олио. То съдържа комплекс от полезни свойства и в това отношение няма равно сред растителните масла. Затова се цени високо и се смята за едно от чудесата на природата. За първи път се споменава около VI в.пр.н.е в земите на днешен Иран. Продуктът е рядък, което го прави и скъпоструващ. Намира приложение в кулинарията, козметиката и народната медицина, а приемът му носи редица здравни ползи за организма, с които предстои да се запознаем.
Състав на маслото от орехи
Ореховото масло притежава уникален състав, то се преработва и усвоява лесно от човешкия организъм. Съдържа:
- до 77% полиненаситени мастни киселини;
- витамини от група В, мастноразтворимите витамини А, D, Е също и С, РР, К;
- минерали: йод, селен, желязо, мед, калций, цинк;
- антиоксидантното вещество коензим Q10.
Лечебни и полезни свойства на маслото от орехи
Ореховото масло оказва положително комплексно действие върху човешкия организъм. То съдържа Коензим Q10 – полезно вещество за щитовидната жлеза и ендокринната система като цяло. Продуктът може да се използва както от хора без заболявания за поддържане на добро здраве, така и от страдащи от различни здравословни проблеми.
Ореховото олио като профилактично средство при здрави хора се използва за:
- укрепване на имунитета, за повишаване на съпротивителните сили на тялото към простуда и инфекции, също и към радиационно въздействие;
- за извеждане на радионуклидите от организма, тъй като притежава антиоксидантен ефект;
- предпазване от развитие на атеросклеротични натрупвания в кръвоносните съдове;
- подобряване на обменните процеси;
- подобряване състоянието на черния дроб;
- подобряване на храносмилането.
Маслото от орехи като лечебен продукт
Лечебните свойства на ореховото масло са разнообразни и дават възможност то да се прилага с терапевтична цел при множество заболявания:
- понижава нивото на холестерола и е подходящо за лечение на атеросклероза;
- притежава бактерицидни и противовъзпалителни свойства, които го правят подходящо за употреба при лечение на артрити;
- характеризира се с регенериращи и заздравяващо раните действия, затова се използва при изгаряния, рани, дерматити, кожни язви, хронични кожни заболявания (псориазис, екзема, фурункулоза);
- маслото от орехи възстановява лигавицата на стомашно-чревния тракт и намира приложение при лечението на язви, колити;
- действа като слабително средство и против глисти;
- понижава нивото на захарта в кръвта, което го прави полезно за хора, страдащи от диабет и затлъстяване;
- ореховото масло подпомага отхрачването и втечняването на секретите при бронхити, туберкулоза и астма;
- нормализира хиперфункцията на щитовидната жлеза.
Орехово олио за отслабване
Маслото от орехи подпомага отслабването като:
- контролира апетита и чувството на глад;
- изгаря мастните клетки и ускорява метаболизма;
- пречиства организма от шлаки и токсини;
- нормализира хормоналните нива.
Как се получава маслото от орехи?
Маслото от орехи се получава от ядрата на плода чрез студено пресоване. Течността има красив кехлибарен оттенък и наситен ядков вкус.
Приложение на ореховото масло
Благодарение на невероятните си свойства, маслото от орехи има широк спектър на приложение: в кулинарията, козметиката, народната медицина.
Употреба на масло от орехи в кулинарията
Добрите вкусови качества и полезните свойства на ореховото олио го правят изключително ценен в кулинарията продукт. Използва се за приготвяне на сосове, както и за овкусяване на салати. Препоръчва се да се добавя в студени сосове, тъй като при нагряване може да започне да горчи.
Нерафинираното олио от орехи дава наситен вкус на зеленчуковите салати, особено ако се добавят и парченца от самите ядки. Хранително ястие се получава, ако се смеси пилешко месо с листа зелена салата, гроздови зърна и орехови ядки и всичко това се овкуси с орехово масло.
Продуктът може да се комбинира с други не толкова ароматни масла, за да се омекоти вкусът му. Мазнината, получена от орехи, често се добавя в месни ястия, за да им се придаде специален орехов вкус.
Наситен вкус и аромат маслото ще даде на пържена или печена риба.
Ако лъжичка от продукта се смеси с подходящи подправки и тази комбинация се добави към макарони, че се получи ястие, което е не само оригинално, но и много лесно са приготвяне.
Масло от орехови ядки се използва и за направата на десерти. То се добавя в торти, сладкиши и печива от маслено тесто.
Ястията, при които е използвано олиото, са незаменима храна за хората, които спазват религиозни пости или се придържат към вегетариански хранителен режим.
Употреба на олио от орехи в козметиката
В козметиката маслото от орехи се използва като съставна част при приготвянето на различни средства за грижа за лицето и ръцете. То притежава овлажняващо и омекотяващо действия, подхранва кожата и успокоява раздразненията, омекотява грубите участъци по ноктите, краката и коленете.
Маслото тонизира, подмладява, повишава еластичността и подобрява цвета на кожата на лицето. Ефективно е при суха и състарена кожа, допринася за премахването на капилярна мрежа по лицето.
Може да се използва самостоятелно като нощен крем при суха кожа или в комбинация с други масла (зехтин, от праскови, от кайсии...)
Продуктът възстановява и укрепва косата, стимулира растежа й.
Маслото се използва и като слънцезащитно средство. Освен че предпазва кожата от изгаряне, прави тена равномерен и красив.
tutknow.ru; hi-chef.ru
Снимки: pixabay.com; freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Калории | 884 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
ШАРЛАН 500 мл. БАЛЧО
МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл
ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
ХЕЛТ АГЕЙН МАСЛО ОТ ОРЕХ + ВИТАМИН Е 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Орехи - ползи и вреди
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Обикновен маслен крем
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Черен орех
- Карамелизирани орехи (с масло)
- Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Орехите помагат при проблеми с щитовидната жлеза
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
Коментари към Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи