Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Зелени орехи

Зелени орехи

Зелени орехи - изображение

Зелените орехи са препоръчвани за консумация още от времето на Авицена. Те притежават незаменими лечебни свойства, полезни са за клетките, мозъка, сърцето, имунитета и изобщо за здравето на човека.

орех

Ползата

Ядките на ореха съдържат фосфор, мед, кобалт, флуор, желязо, цинк и други. С тези елементи не се изчерпва списъкът от вещества, важни за организма.

Зеленият плод е отличен антиоксидант, което означава, че предпазва от образуване на ракови клетки, от преждевременно стареене и от загуба на сили.

В продукта има около 20 аминокиселини. Без такива организмът е неспособен да работи активно и да осигурява на клетките полезни вещества.

Витамините в състава също не са малко. Основно те са представени от В, РР, С, Р, като е интересно, че количеството на витамин С в ореха е по-голямо дори от това в касиса.

Консумацията на ядките подобрява зрението, мозъчната дейност, имунитета, понижава холестерола в кръвта, укрепва кръвоносните съдове, нервната система, нормализира размера на щитовидната жлеза.

Орехите са важни и за красотата: заздравяват космените фоликули, ноктите стават по-здрави и растат по-бързо, кожата се изглажда, акнето изчезва.

орех


Вреда и противопоказания

Прекомерната консумация на зелените орехи е недопустима, тъй като това ще доведе до обратен ефект: предозиране с микро- и макроелементи, хипервитаминоза.

Продуктът в никакъв случай не може да се отнесе към диетичните, голямо е съдържанието на наситени мазнини. Прекомерният прием на зелени орехи, въпреки че в тях няма захари, може да доведе до увеличаване на телесното тегло, обриви в устната кухина, подуване на палатинните тонзили (сливици).

Хората, склонни към алергии, следва да бъдат изключително внимателни при консумация на неузрелите плодове, защото при остра алергия те биха могли да доведат до анафилактичен шок.

орех

Страдащите от кожни проблеми (псориазис, екзема) не трябва да приемат орехи, тъй като състоянието им е възможно да се обостри.

Гастроентеролози и диетолози не препоръчват консумацията на големи количества от продукта от хора със стомашно-чревни заболявания и по-конкретно при наличие на колити и стомашни язви.

Орехите са екологично чиста храна, която не може да съдържа ГМО, добавки и други опасни съставки. Но ако по тях има мъх, плесен или са увредени, човек може да погълне токсини, които се отделят при развалените ядки.

Тъй като продуктът е с висока калоричност (около 650 ккал в 100 грама), не трябва да се прекалява с консумацията му при наднормено тегло. В случай че няма натрупани излишни килограми, хапването на 2-4 ореха дневно са напълно достатъчни за поддържане на здравето и за осигуряване на необходимата за организма доза от полезни вещества.

орех


Хранителна стойност

Орехите не са богати на въглехидрати, но за сметка на това те превъзхождат дори морските продукти по съдържание на полиненаситени киселини. Изключително полезни са и подобряват работа на мозъка и нервната система.

 

Състав на ядките на орехите

Съдържание в 100 грама

Белтъчини

16,2 г

Мазнини

  1. Ненаситени мазнини: олеинова киселина – 15-28%, линоленова – 15,8%, линолова — 47,4%
  2. Наситени мазнини: палмитинова киселина — 5,1%, стеаринова киселина – 2,5%

Въглехидрати

11,1 г

Гликемичен индекс

15


Витамини и минерали

Витамини

В 100 грама от продукта, мг

Дневна необходимост

А-витамин (бета-каротин)

0,05

900 мкг

В1 (тиамин)

0,4

1,5 мг

В2 (рибофлавин)

0,13

1,8 мг

В9 (фолиева киселина)

77

400 мкг

Е (токоферол)

23

15 мг

РР или В3 (ниацин)

1

20 мг

С (аскорбинова киселина)

3

90 мг

Минерали

В 100 грама от продукта, мг

Дневна необходимост

Цинк

2,5

11 мг

Флуор

0,7

-

Мед

0,5

900 мкг

Манган

2

2,3 мг

Желязо

2,3

8 мкг

Фосфор

550

700 мкг

Натрий

3

1500 мкг

Магнезий

200

420 мкг

Калций

120

1000 мкг

Калий

665

4700 мкг


Орехите са крайно необходими в период на растеж (при децата), по време на бременност и за стари хора.

От зелените плодове се варят сладка, използват си при направата на различни лекарства, характеризират се с лечебни свойства в комбинации с мед, лимонов сок, стафиди.

 

По статията работи: Радостина Райчева

Източник: detki-roditeli.ru; prodgid.ru; kunpendelek.ru

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода3,8 мл.
Белтък16,2 гр.
Мазнини60,8 гр.
Въглехидрати11,1 гр.
Калории654 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини С, А, Е, от група В; калций,магнезий,фосфор и други

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиДиетиБотаникаХранене при...