Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Манджурски орех

Манджурски орех

Манджурски орех - изображение

Манджурският орех е близък родственик на обикновения орех, но е по-малко капризен към условията за отглеждане и по-студоустойчив.

Химичен състав

Манджурският и обикновеният орехи са сходни по състав, като по съдържание на някои вещества манджурският изпреварва обикновения.

Мазнините в ядката са представени от линолова, олеинова, палмитинова и стеаринова киселини. Налични са също ябълчена и лимонена киселини, дъбилни вещества и етерични масла. Лидери сред витамините са А, В1, В2 и Е, а черупката и сърцевината са богати на магнезий, калий и йод.

Лечебни свойства

За човека са полезни листата, черупката и ядрата на ореха.

  • За дезинфекция

В листата на манджурския орех е голяма концентрацията на фитонциди и хидроюглон. При окисление хидроюглонът се превръща в юглон - вещество, което унищожава бактериите и гъбичките, дезинфекцира, стерилизира и лекува раните. Предвид тези свойства, на основата на пресни или сушени листа от растението се приготвят настойки и отвари. Отварата помага при стоматит, гингивит, пародонтоза и ангина. Компреси с настойката са от полза при гъбични заболявания на кожата, за дезинфекция на открити рани, циреи и мазоли. Юглонът е пагубен за паразити и действа като естествен антибиотик.

  • При дефицит на йод

В обвивката и ципите на зелените плодове на манджурския орех се натрупва йод, затова настойка от плодовете се използва при лечението на гуша и хипотиреоидизъм.

  • За премахване на възпалението

Освен дезинфекциращо действие юглонът може да премахва и възпалението. Манджурският орех е полезен при лечението на простатит, чревни и стомашни възпаления, както и при възпаления на устната кухина. За целта се използва отвара или настойка от ядката.

  • Като обезболяващо

Веществата, влизащи в състава на плодовете, са в състояние да разширяват кръвоносните съдове, да премахват спазмите и болката. Настойка от ореха е ефективна в качеството си на обезболяващо средство при еднократен прием (не повече от 2-3 чаени лъжици на 100 милилитра вода).

  • При захарен диабет

Въпреки високата си калоричност, манджурският орех се отнася към продуктите с нисък гликемичен индекс (около 15 единици), затова е безопасен за консумация при захарен диабет и затлъстяване. Ядката не повишава рязко кръвната захар, а дава постепенно енергия на организма. Разбира се, не трябва да се забравя за многото й мазнини и високата й енергийна стойност, затова да не се изяждат повече от 3-5 ядки на ден.

Вреда и противопоказания

Манджурският орех и всички продукти, приготвени на негова основа, имат редица противопоказания, въпреки немалкото положителни за организма свойства.

Настойка от растението да не се употребява при:

  • чернодробни заболявания: цироза и хепатит;
  • язви и гастрити на стомаха и червата;
  • повишено кръвосъсирване, варикоза и тромбофлебит;
  • индивидуална непоносимост;
  • камъни в бъбреците.

И здравите хора не бива да се увличат с използването на настойка от растението, тъй като може да се появят странични ефекти, като гадене, повръщане, световъртеж и задух.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: polzavred.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода4 мл.
Белтък28,5 гр.
Мазнини61 гр.
Въглехидрати7,7 гр.
Калории643 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини: А, В1, В2 и Е; магнезий, калий и йод

ДРУГИ

Други полезниюглон

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияРецептиХранене при...Храни и ястияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиБотаникаДиети