Манджурски орех
Манджурският орех е близък родственик на обикновения орех, но е по-малко капризен към условията за отглеждане и по-студоустойчив.
Химичен състав
Манджурският и обикновеният орехи са сходни по състав, като по съдържание на някои вещества манджурският изпреварва обикновения.
Мазнините в ядката са представени от линолова, олеинова, палмитинова и стеаринова киселини. Налични са също ябълчена и лимонена киселини, дъбилни вещества и етерични масла. Лидери сред витамините са А, В1, В2 и Е, а черупката и сърцевината са богати на магнезий, калий и йод.
Лечебни свойства
За човека са полезни листата, черупката и ядрата на ореха.
-
За дезинфекция
В листата на манджурския орех е голяма концентрацията на фитонциди и хидроюглон. При окисление хидроюглонът се превръща в юглон - вещество, което унищожава бактериите и гъбичките, дезинфекцира, стерилизира и лекува раните. Предвид тези свойства, на основата на пресни или сушени листа от растението се приготвят настойки и отвари. Отварата помага при стоматит, гингивит, пародонтоза и ангина. Компреси с настойката са от полза при гъбични заболявания на кожата, за дезинфекция на открити рани, циреи и мазоли. Юглонът е пагубен за паразити и действа като естествен антибиотик.
-
При дефицит на йод
В обвивката и ципите на зелените плодове на манджурския орех се натрупва йод, затова настойка от плодовете се използва при лечението на гуша и хипотиреоидизъм.
-
За премахване на възпалението
Освен дезинфекциращо действие юглонът може да премахва и възпалението. Манджурският орех е полезен при лечението на простатит, чревни и стомашни възпаления, както и при възпаления на устната кухина. За целта се използва отвара или настойка от ядката.
-
Като обезболяващо
Веществата, влизащи в състава на плодовете, са в състояние да разширяват кръвоносните съдове, да премахват спазмите и болката. Настойка от ореха е ефективна в качеството си на обезболяващо средство при еднократен прием (не повече от 2-3 чаени лъжици на 100 милилитра вода).
-
При захарен диабет
Въпреки високата си калоричност, манджурският орех се отнася към продуктите с нисък гликемичен индекс (около 15 единици), затова е безопасен за консумация при захарен диабет и затлъстяване. Ядката не повишава рязко кръвната захар, а дава постепенно енергия на организма. Разбира се, не трябва да се забравя за многото й мазнини и високата й енергийна стойност, затова да не се изяждат повече от 3-5 ядки на ден.
Вреда и противопоказания
Манджурският орех и всички продукти, приготвени на негова основа, имат редица противопоказания, въпреки немалкото положителни за организма свойства.
Настойка от растението да не се употребява при:
- чернодробни заболявания: цироза и хепатит;
- язви и гастрити на стомаха и червата;
- повишено кръвосъсирване, варикоза и тромбофлебит;
- индивидуална непоносимост;
- камъни в бъбреците.
И здравите хора не бива да се увличат с използването на настойка от растението, тъй като може да се появят странични ефекти, като гадене, повръщане, световъртеж и задух.
polzavred.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 4 мл. |
Белтък | 28,5 гр. |
Мазнини | 61 гр. |
Въглехидрати | 7,7 гр. |
Калории | 643 кал. |
Витамини и минерали
витамини: А, В1, В2 и Е; магнезий, калий и йод |
Други
Други полезни | юглон |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 6.5 МАХАГОН
АРГАНИА СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ СЪС SPF 30 150 мл
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ ЗАВИСИМОСТИ
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ ПРИ ПЪТУВАНЕ 50 мл
ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА КРАСИВО ТЯЛО * 20 БИЛКОКООП
ТИНКТУРА ОТ ОРЕХ 100 мл ДР. БИОМАСТЕР
СТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Орехи - ползи и вреди
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)
- Черен орех
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Орехите помагат при проблеми с щитовидната жлеза
- Орех, Обикновен орех
- Карамелизирани орехи (с масло)
- Хрупкави овесени крекери с орехи
- Морковени сладки с орехи и канела
Коментари към Манджурски орех