Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)
Водният орех, познат още под наименованията дяволски, рогатка и джулюн, е плод на едногодишно растение, виреещо във водата. Представлява костилка с бели семена във вътрешността си, големината е около 2-2,5 сантиметра, има 4 твърди извити "рога".
Състав, полезни и лечебни свойства
Всички части на водния орех съдържат флавоноиди, дъбилни вещества, тритерпеноиди, разнообразни витамини, фенолни съединения, също минерални соли и полезни азотни съединения.
Хранителната стойност на ядките в проценти е следната:
- мазнини - 7,5%;
- белтъчини - 15%;
- захари - 3%;
- нишесте - 52%;
- въглехидрати.
Химичен състав на 100 грама:
- хлор – 0,5 мг;
- калций – 0,5 мг;
- магнезий – 12,1 мг;
- манган – 0,2 мг;
- желязо – 0,35 мг;
- фосфор – 39,3 мг.
Плодовете на водното растение, освен в кулинарията, се използват и в медицината. Те се употребяват в производството на някои медикаменти, прилагани за борба с атеросклерозата. Пресният орех е широко използван в китайската, японската и тибетската медицини при лечението на диспепсия, бъбречни заболявания, като диуретик и общоукрепващо средство след изкарани различни тежки заболявания.
В Китай и Индия всички части на рогатката намират приложение като укрепващо, тонизиращо, спазмолитично, стягащо, седативно, холеритично средства, както и за намаляване на изпотяването.
Прясно изцеден сок от цветовете и листата на растението помагат при очни проблеми, използват се в качеството си на антисептик при гонорея, ухапване от различни насекоми, змии.
Джулюнът повишава съпротивителните сили на организма към неблагоприятните условия и фактори на околната среда, оказва отлично противовирусно действие. Освен това, ядките са полезни след силни стресови ситуации, действат благоприятно върху организма.
Народната медицина предлага редица рецепти с дяволски орех, които се твърди, че повлияват добре диария, херпес, зъбобол, също смеси с ядките за пречистване на кръвоносните съдове, за повишаване на потентността, за детоксикация при ухапване от змии, комари и пчели при венерически заболявания, за лечение на ангини, включително гнойни и фоликулярни.
Акнето, гнойните образувания и кожните възпаления също се повлияват благоприятно от растението, затова то се употребява и в козметиката за направата на съответните продукти.
Опасни и вредни свойства на водния орех
В редки случаи се наблюдава индивидуална непоносимост към рогатката.
RozaRii.ru; darlesa.ru; foodandhealth.ru; dizaynland.ru; edaplus.info
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 10,4 мл. |
Белтък | 11,9 гр. |
Мазнини | 3,4 гр. |
Въглехидрати | 55,4 гр. |
Калории | 200 кал. |
Витамини и минерали
фосфор, магнезий |
Други
Други полезни | флавоноиди, дъбилни вещества, тритерпеноиди, разнообразни витамини, фенолни съединения |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 5.66 БУРГУНДОВО ЧЕРВЕН
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
СОЛЕО БРОНЗАНТ SUNSET TIME 150 мл
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ ЗА ЖЕНАТА 50 мл
НовБЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 8.1 СВЕТЪЛ ПЕПЕЛНО РУС
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ ПРОТИВ ЗАВИСИМОСТИ 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Орехи - ползи и вреди
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Черен орех
- Карамелизирани орехи (с масло)
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Орехите помагат при проблеми с щитовидната жлеза
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Карамелизирани орехи с канела
- Карамелизирани ядки с кафява захар и канела
- Печени орехи с мед
Коментари към Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)