Ядкова закуска с бадеми, кокос и орехи
Сутрин енергийният запас на организма е намален, тъй като в продължение на 8 часа не сме получавали нито храна, нито течности. Най-добрият начин да се възстанови тази енергия е закуската. Тя дава на тялото сили да се изправи пред предизвикателствата на деня, подобрява работоспособността, мозъчната активност и настроението. Затова е важно сутрешното хранене да бъде засищащо, тонизиращо и да се състои от полезни съставки, разбира се.
Кокосът е природен продукт, познат на човека още от древността. Не са малко здравните ползи, които носи консумацията на плода за организма. Любопитно е, че кокосовата вода е абсолютно стерилна, ако орехът още не е отворен. |
Правилната закуска внимателно стартира метаболизма, което позволява на организма да се справи ефективно с калориите, които ще получи през деня.
Често сутрин се хапват мюсли, овесени ядки. Ако искате разнообразие с подобен хранителен ефект, ви предлагаме една идея за енергийна закуска, носеща редица здравни ползи за тялото – микс от ядки и семена, запечени с белтък и ароматни подправки. Този вариант е чудесна алтернатива на мюсли и се хапва с прясно мляко. Освен енергия, от една такава порция ще подарим на организма си и невероятна комбинация от необходими хранителни съставки.
Знаете ли, че ореховите черупки се използват за направата на активен въглен. |
Необходими ядки и подправки за приготвяне на закуската:
- 1 чаена чаша бадеми
- 1 чаена чаша орехи
- 1 чаена чаша кокосов чипс
- 1/4 чаена чаша сусамови семена
- по 2 супени лъжици чия и ленени семена
- 1/2 чаена лъжица смлян карамфил
- 1 1/2 чаена лъжица канела
- 1 чаена лъжица чист екстракт от ванилия
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1 белтък
- 1/4 чаена чаша разтопено кокосово масло
Бадемите се ценят от човечеството не от днес и се смятат за едни от най-древните и полезни ядки. Присъствали са в хранителното меню на древните египтяни и индийските народи. Според древните аюрведически лечители бадемите може да увеличат умствения потенциал, да развият интелектуалните способности и да осигурят на хората дълголетие. |
Как се приготвя закуската от ядки?
- Загрейте фурната на 170 градуса и намазнете тава.
- В голяма купа смесете всички продукти, с изключение на белтъка.
- Него разбийте, за да се разпени, след което го сложете при ядките. Полейте с разтопеното кокосово масло и разбъркайте.
- Разпръснете сместа по дъното на тавичката и изпечете за 20-25 минути, докато закуската покафенее.
- Оставете да се охлади напълно и след това може да й се насладите, като полеете с прясно мляко.
Ежегодно в света се произвеждат около 30 000 тона канела, а за най-ценна се смята тази, добита в Шри Ланка. |
Добър апетит!
delish.com
снимки: pixabay.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 7.65 ЧЕРВЕН РУБИН
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 4.4 МЕДЕН КЕСТЕН
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 7.77 СВЕТЪЛ ШОКОЛАДОВО КАФЯВ
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 5.4 СВЕТЪЛ КЕСТЕН
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 8.0 НАТУРАЛНО РУС
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 5.66 БУРГУНДОВО ЧЕРВЕН
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Бонбони и дребни сладки
- Орехи - ползи и вреди
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Черен орех
- Карамелизирани орехи (с масло)
- Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Орехите помагат при проблеми с щитовидната жлеза
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
Коментари към Ядкова закуска с бадеми, кокос и орехи