Саке

Сакето е японска национална слабоалкохолна напитка, която се получава чрез ферментиране на ориз. Вкусът й може да има нотки на херес, ябълки, грозде, банани, подправки... Цветът обикновено е прозрачен, но е възможно да бъде и с нюанси на кехлибарен, жълт, зелен или лимонов.
Историята на японския алкохолен продукт датира отпреди две хиляди години. Първата рецепта е заимствана от китайците, които започват да приготвят оризовото пиво още през 8 век пр.н.е.
За да се получи добра напитка с необходимите вкус и качество, се подбират внимателно ориза, водата, плесенните гъби и дрождите. Използва се специален за саке ориз.
Полезни свойства на напитката саке
Оризовата течност съдържа аминокиселини, които са 7 пъти повече от тези в червеното вино. Те оказват положително действие върху имунната система, тъй като я укрепват и възпрепятстват развитието на злокачествени образувания.
В умерени количества приемът на саке е полезен за организма. Изследвания на японски учени установяват, че употребата на течността стабилизира кръвното налягане, подобрява паметта. Консумацията на алкохола от ориз повишава нивото на "добър" холестерол в кръвта, стимулира кръвообращението, действа като профилактика на сърдечната работа, възпрепятствайки развитието на стенокардия и риск от сърдечен пристъп. Освен това, напитката се характеризира с дезинфекциращи и антисептични свойства. Поставяйки компрес със саке върху драскотина, натъртен или посинял участък от тялото, то подкожният кръвоизлив ще изчезне много по-бързо.
Течността действа добре на кожата и може да се използва като лосион за втриване, който помага за по-скорошното изчезване на акне, почиства кожата и свива разширените пори.
Вана със саке (във водата се наливат 200 милилитра от напитката) помага при безсъние и хронична умора, защото мускулите се отпускат, нервната система се успокоява, тялото се загрява.
В кулинарията сакето се използва за премахване на различни миризми на ястията, с него се приготвя и разнообразие от коктейли.
Опасни и вредни свойства на саке
Съдържащият се в японската напитка алкохол, действа неблагоприятно върху чернодробните клетки, ако продължително време се приемат прекомерни количества. В резултат може да се развие цироза.
Течността от ориз не се препоръчва за консумация от бременни и кърмещи жени, от хора, които приемат лекарства, несъвместими с алкохол, също и от лица под 18 години:
edaplus.info; azbuka-vin.ru; animeshare.su
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРАНАРОМ АРОМАФОРС СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО 15 мл
ОРИЗОВ ПРОТЕИН 200 г ЗДРАВНИЦА
ПЕРФЕКТА BIO RETINOL 50+ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ ПРОТИВ БРЪЧКИ 50 мл
ХИП НАПИТКА ОРС С МОРКОВИ И ОРИЗ - РЕХИДРИРАЩ РАЗТВОР 200 мл
СПОНСЕР ВЕГАН ПРОТЕИН 480 г
БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД УПЛЪТНЯВАЩ ПЕРЛЕН СЕРУМ 30 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Aлкохолни напитки
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Спанак с ориз, яйца и пармезан
- Мляко с ориз
- Пържен ориз с кашу, зеленчуци и бамбук
- Ориз с домати и кайма
- Оризово-шоколадов десерт с извара, мед и стафиди
- Оризова запеканка с кайма, заквасена сметана и яйце
- Оризова запеканка с пилешко, зеленчуци и гъби
- Пълнено пиле с пикантен ориз и спанак
Коментари към Саке