Саке
Сакето е японска национална слабоалкохолна напитка, която се получава чрез ферментиране на ориз. Вкусът й може да има нотки на херес, ябълки, грозде, банани, подправки... Цветът обикновено е прозрачен, но е възможно да бъде и с нюанси на кехлибарен, жълт, зелен или лимонов.
Историята на японския алкохолен продукт датира отпреди две хиляди години. Първата рецепта е заимствана от китайците, които започват да приготвят оризовото пиво още през 8 век пр.н.е.
За да се получи добра напитка с необходимите вкус и качество, се подбират внимателно ориза, водата, плесенните гъби и дрождите. Използва се специален за саке ориз.

Полезни свойства на напитката саке
Оризовата течност съдържа аминокиселини, които са 7 пъти повече от тези в червеното вино. Те оказват положително действие върху имунната система, тъй като я укрепват и възпрепятстват развитието на злокачествени образувания.
В умерени количества приемът на саке е полезен за организма. Изследвания на японски учени установяват, че употребата на течността стабилизира кръвното налягане, подобрява паметта. Консумацията на алкохола от ориз повишава нивото на "добър" холестерол в кръвта, стимулира кръвообращението, действа като профилактика на сърдечната работа, възпрепятствайки развитието на стенокардия и риск от сърдечен пристъп. Освен това, напитката се характеризира с дезинфекциращи и антисептични свойства. Поставяйки компрес със саке върху драскотина, натъртен или посинял участък от тялото, то подкожният кръвоизлив ще изчезне много по-бързо.

Течността действа добре на кожата и може да се използва като лосион за втриване, който помага за по-скорошното изчезване на акне, почиства кожата и свива разширените пори.
Вана със саке (във водата се наливат 200 милилитра от напитката) помага при безсъние и хронична умора, защото мускулите се отпускат, нервната система се успокоява, тялото се загрява.
В кулинарията сакето се използва за премахване на различни миризми на ястията, с него се приготвя и разнообразие от коктейли.
Опасни и вредни свойства на саке
Съдържащият се в японската напитка алкохол, действа неблагоприятно върху чернодробните клетки, ако продължително време се приемат прекомерни количества. В резултат може да се развие цироза.
Течността от ориз не се препоръчва за консумация от бременни и кърмещи жени, от хора, които приемат лекарства, несъвместими с алкохол, също и от лица под 18 години:
edaplus.info; azbuka-vin.ru; animeshare.su
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАКТАЦИД УСПОКОЯВАЩ ИНТИМЕН ЛОСИОН 200 мл
БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД АМПУЛИ ПРОТИВ БРЪЧКИ 1.3 мл * 7
ВИКТОРИЯ БЮТИ РЕВИТАЛИЗИРАЩ КРЕМ ЗА ОКОЛООЧЕН КОНТУР С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ ASIAN RITUALS 15 мл
СКИНЦИКЛОПЕДИЯ БИОТИКС БАРИЕР БУУСТ МЛЕЧЕН ТОНИК 200 мл
НовКОРФ ПЮРИФАИНГ ПОЧИСТВАЩ МАТИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл
ХАРУХАРУ УОНДЪР ДЪЛБОКО ОВЛАЖНЯВАЩО ПОЧИСТВАЩО ОЛИО 150 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Aлкохолни напитки
- Арсен в ориза – трябва ли да се притесняваме
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Диета за отслабване с протеинови продукти и ориз
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Пийте оризов квас за изцеление от остеохондроза и пречистване на ставите
- Оризовите трици пречат на образуването на съсиреци
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Свинска супа с ориз
Коментари към Саке