Начало Хранене Групи храни и ястия Aлкохолни напитки Саке

Саке

Саке - изображение

Сакето е японска национална слабоалкохолна напитка, която се получава чрез ферментиране на ориз. Вкусът й може да има нотки на херес, ябълки, грозде, банани, подправки... Цветът обикновено е прозрачен, но е възможно да бъде и с нюанси на кехлибарен, жълт, зелен или лимонов.

Историята на японския алкохолен продукт датира отпреди две хиляди години. Първата рецепта е заимствана от китайците, които започват да приготвят оризовото пиво още през 8 век пр.н.е.

За да се получи добра напитка с необходимите вкус и качество, се подбират внимателно ориза, водата, плесенните гъби и дрождите. Използва се специален за саке ориз.

оризово вино - саке

Полезни свойства на напитката саке

Оризовата течност съдържа аминокиселини, които са 7 пъти повече от тези в червеното вино. Те оказват положително действие върху имунната система, тъй като я укрепват и възпрепятстват развитието на злокачествени образувания.

В умерени количества приемът на саке е полезен за организма. Изследвания на японски учени установяват, че употребата на течността стабилизира кръвното налягане, подобрява паметта. Консумацията на алкохола от ориз повишава нивото на "добър" холестерол в кръвта, стимулира кръвообращението, действа като профилактика на сърдечната работа, възпрепятствайки развитието на стенокардия и риск от сърдечен пристъп. Освен това, напитката се характеризира с дезинфекциращи и антисептични свойства. Поставяйки компрес със саке върху драскотина, натъртен или посинял участък от тялото, то подкожният кръвоизлив ще изчезне много по-бързо.

оризово вино - саке

Течността действа добре на кожата и може да се използва като лосион за втриване, който помага за по-скорошното изчезване на акне, почиства кожата и свива разширените пори.

Вана със саке (във водата се наливат 200 милилитра от напитката) помага при безсъние и хронична умора, защото мускулите се отпускат, нервната система се успокоява, тялото се загрява.

В кулинарията сакето се използва за премахване на различни миризми на ястията, с него се приготвя и разнообразие от коктейли.


Опасни и вредни свойства на саке

Съдържащият се в японската напитка алкохол, действа неблагоприятно върху чернодробните клетки, ако продължително време се приемат прекомерни количества. В резултат може да се развие цироза.

Течността от ориз не се препоръчва за консумация от бременни и кърмещи жени, от хора, които приемат лекарства, несъвместими с алкохол, също и от лица под 18 години.


Източник: edaplus.info

Снимки: edaplus.info; azbuka-vin.ru; animeshare.su

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиХранене при...ЛайфстайлНовиниБотаникаСнимки